Στις επάλξεις εργαζόμενοι του δημοσίου, εκπαιδευτικοί και γιατροί

Κινητοποιήσεις και στη Σύρο

«Καυτή» θα είναι και αυτή η εβδομάδα, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο “πόδι”.

Αφορμή οι αποφάσεις της κυβέρνησης περί διαθεσιμότης σε Δήμους, αλλά και στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι συγκεντρώσεις, οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις θα συνθέσουν το σκηνικό του απεργιακού δελτίου.

Στη Σύρο, κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει, το Συντονιστικό Σωματείων εργαζομένων νομού Κυκλάδων, η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων, ενώ είναι μέχρι στιγμής άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, αφού σήμερα να αναμένεται η απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται προσπάθειες από το Εργατικό Κέντρο, για κοινή κάθοδο στην απεργιακή κινητοποίηση με το Συντονιστικό των Σωματείων.
Τριήμερο κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Σημαία “επανάστασης” έχει σηκώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Ο.Τ.Α. (ΠΟΕ-ΟΤΑ), με τον πρόεδρό της, Θέμη Μπαλασόπουλο, να εκτοξεύει απειλές προς την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ μιλώντας σε πολύ υψηλούς στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, απείλησε ούτε λίγο ούτε πολύ να μπει «φρένο» στην αποκομιδή των σκουπιδιών και να γεμίσουν με βουνά απορριμάτων οι γειτονιές.

Αύριο, η ΠΟΕ-ΟΤΑ από τις 8.30 το βράδυ, πραγματοποιεί Πανελλαδικό Συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των Δημοτικών Υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος με προσπάθεια συντονισμού με όλους τους κλάδους του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα που πλήττονται και όχι μόνο. Θα πραγματοποιηθεί ολονύχτια διαμαρτυρία, ενώ θα γίνει προσπάθεια πραγματοποίησης συναυλίας συμπαράστασης από διάφορους καλλιτέχνες.
Βασικό σύνθημα μας είναι: «Περικυκλώστε τη βουλή-καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου».

Την Τετάρτη ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση σιαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή. Η ώρα και ο τόπος συγκέντρωσης θα καθοριστεί με νεότερη ανακοίνωσή της.

Στους δρόμους ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κινούνται στο ίδιο καθιερωμένο πλαίσιο αντίδρασης, στο οποίο κινείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και για το οποίο έχει κατηγορηθεί πολλάκις φορές. Συγκεκριμένα, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης γενικής απεργίας από κοινού με την ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 11:30 πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα και εν τέλει οι απολύσεις, η ανεργία που έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, οι συνεχείς επιστρατεύσεις, τα νέα χαράτσια που προωθούνται με το νέο φορολογικό, τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ο νέος μηχανισμός υπονόμευσης της συλλογικής διαπραγμάτευσης κι όλα όσα έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση και έχουν στερήσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματά τους, δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα», αναφέρουν οι οργανώσεις που συμμετέχουν”, αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Λουκέτο και στα δημόσια νοσοκομεία

Όμως εκτός των κινητοποιήσεων δε θα μπορούσε να μείνει και ο χώρος της υγείας, καθώς είναι ένας από τους τομείς που έχει πληγεί από τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα, ενώ στο άμεσο μέλλον θα βρεθεί μπροστά από τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας. Έτσι για αύριο, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, όσο και την Τετάρτη 24 Ιουλίου, γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και τις δομές της πρόνοιας έχουν κηρύξει 24ωρες απεργίες.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αν και φαίνεται προς στιγμήν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και συνεργάτες τους, που απειλούνται με απόλυση.

Οι 2.500 διαθεσιμότητες εργαζομένων που υπηρετούν στο ΕΣΥ θα αποβούν «ολέθριες για το δημόσιο σύστημα υγείας», δηλώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και σημειώνουν πως η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού στα νοσοκομεία «ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας», που οδηγούν στο κλείσιμο χειρουργικών αιθουσών και κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στη διάλυση τμημάτων. «Το δημόσιο σύστημα υγείας αποσυντίθεται προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές της χώρας να εξαγοράσουν Νοσοκομεία και υποδομές έναντι πινακίου φακής», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ.

ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ δηλώνουν ότι η συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, για τις 16 Ιουλίου και η 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία στις 24 του ίδιου μήνα, είναι μόνο η αρχή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Κινητοποίηση έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στη γενική απεργία της Τρίτης θα συμμετάσχει και το Συντονιστικό Σωματείων εργαζομένων νομού Κυκλάδων. Με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), άνεργους, συνταξιούχους, μαθητές και φοιτητές, έξω από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 11 το πρωί.

Το Συντονιστικό με σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ, με το νέο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε, μέσα στο καλοκαίρι, “επιχειρεί να τσακίσει όποιο κοινωνικό δικαίωμα έχει απομείνει στον κόσμο της εργασίας, συνεχίζοντας την πολιτική της πτώχευσης της εργατικής τάξης, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους και κάθε έννοιας δημόσιου, συλλογικού αγαθού. Με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, οδηγεί στη διαθεσιμότητα και από εκεί στην απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, 2200 σχολικούς φύλακες, 3500 εργαζόμενους στην δημοτική αστυνομία. Οι απολύσεις στο δημόσιο προετοιμάζουν την αντιλαϊκή, αυταρχική ανασυγκρότηση του κράτους, ενός κράτους φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και εχθρικού απέναντι στη σταθερή εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Διαλύει την τεχνική εκπαίδευση και την παραδίδει στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ, προετοιμάζοντας την μαθητεία των νέων στην ανασφάλιστη, απλήρωτη και ελαστική απασχόληση. Αντίστοιχα οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων θα παραδοθούν σε ιδιώτες: από τις εταιρίες σεκιούριτι που θα αναλάβουν το έργο των σχολικών φυλάκων, μέχρι τις εταιρίες καθαριότητας, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας και βιτριόλι σε όποιον/α αντιστέκεται, τύπου ΟΙΚΟΜΕΤ. Καταργεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με Υπουργική απόφαση θα διαμορφώνεται στο εξής ο κατώτατος μισθός, με βάση τις ανάγκες της “ανταγωνιστικότητας” της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου, με άμεση συνέπεια τη μισθολογική αφαίμαξη και πτώχευση της εργατικής τάξης. Ο νέος ΕΟΠΠΥ, με Ευρωπαίους μάνατζερς επικεφαλής της διοίκησής του, μεταφράζεται σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, με άμεσο τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα”.

Κάλεσμα από την Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων

Κάλεσμα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς σε κοινή συστράτευση για ανατροπή των καταργήσεων τομέων, ειδικοτήτων, σχολείων, απολύσεων εκπαιδευτικών, δασκάλων, αλλά και κάθε εργαζόμενου, απευθύνει η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων, η οποία θα συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση, έξω από την Περιφέρει Νοτίου Αιγαίου.