Κάηκε το μισό νησί της Σερίφου

Οι φλόγες της καταστροφής

Εικόνες αποκάλυψης στη Σέριφο, από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία επί τρία 24ωρα κατέκαιγε το νησί, ευτυχώς χωρίς θύματα όμως αφήνοντας πίσω της καμένα σπίτια και επιχειρήσεις.

Οι κάτοικοι σε αλλόφρονα κατάσταση να προσπαθούν μέσω θαλάσσης να γλιτώσουν από τις φλόγες, με τις βάρκες να τους παραλαμβάνουν, καθώς η φωτιά είχε αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο και αναζωπυρωνόταν συνεχώς εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Στο μισό τμήμα του νησιού σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή, με τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες να μετρούν τις πληγές τους, αφού κατακάηκαν περιουσίες και εκτάσεις 2.000 στρεμμάτων από το Νοτιοδυτικό έως το Βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

Όλα ξεκίνησαν…

Η φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, την Πέμπτη (25 /7/2013), σε ξερά χόρτα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι προκλήθηκε από αμέλεια κατοίκου που δραστηριοποιείται σε ζωικές εκτροφές στην περιοχή.

Η εκδήλωση της φωτιάς έγινε αντιληπτή από κτηνοτρόφο που τηλεφώνησε έντρομος ζητώντας βοήθεια και κινητοποίησε άμεσα την αστυνομική δύναμη του νησιού, την ομάδα πυρασφάλειας του Δήμου και ενημερώθηκε η πυροσβεστική.

Οι πρώτες προσπάθειες κατάσβεσης ξεκίνησαν στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, με τη συνδρομή υδροπλάνων, τα οποία με τη δύση του ηλίου αδυνατούσαν να συνεχίσουν να επιχειρούν στην περιοχή και οι φλόγες με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο βρήκαν πεδίο αναζοπύρωσης και απλώθηκαν από την περιοχή της Αγίας Θέκλας στο Αβεσσαλό, απέναντι από την Αγία Μαρίνα.

Οι ομάδες πυρόσβεσης του Δήμου ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή να προσπαθούν να ανακόψουν τη φωτιά, ενώ σημαντική ήταν και η συνδρομή ιδιωτών με σκαπτικά μηχανήματα που προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια.

Έξωθεν βοήθεια

Με τη φωτιά να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ειδοποιήθηκε από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και κατέπλευσε στη Σέριφο κλιμάκιο πυροσβεστών, αποτελούμενο από εννέα άτομα, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Νοτίου Αιγαίου και με εξοπλισμό από τη Σύρο, με το Ναυαγοσωστικό Ν/Γ 511 του Λιμεναρχείου Σύρου.

Οι τεράστιες διαστάσεις που έλαβε η φωτιά, συνεπικουρούμενη από τους ανέμους, μαίνονταν στο νησί ανεξέλεγκτη, απειλώντας σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες και καθιστώντας τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων άνιση.

Σε όλη την προσπάθεια κατάσβεσης συνέβαλαν πέραν του ανθρώπινου δυναμικού και τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα όχημα του Δήμου, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ένα ελικόπτερο και 2 εναέρια πυροσβεστικά τύπου καναντέρ.

Στη μάχη με τις φλόγες μετείχαν και κάτοικοι, αλλά και με επικεφαλής τον Δήμαρχο, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας

Στην περιοχή μετέβη με ελικόπτερο Super Puma, και ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Παπαγεωργίου με 12 πυροσβέστες πεζοπόρο τμήμα.

Σωτηρία διά θαλάσσης

Και ενώ όλα έδειχναν ότι μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, ξαφνικά το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέος κύκλος προσπαθειών από την πλευρά των πυροσβεστών, για δεύτερη νύχτα.

Το βράδυ του Σαββάτου οι φλόγες απειλούσαν οικισμούς, ενώ τουρίστες και κάτοικοι, από το Μέγα Λιβάδι, εύρισκαν διέξοδο σωτηρίας στη θάλασσα, εξαιτίας της αποκοπής του αυτοκινητόδρομου από το πύρινο μέτωπο.

Υπήρξε εκκένωση, με εντολή του Αστυνομικού Διοικητή Σερίφου κ. Μάριου Κουρσουλίδη, των οικισμών Μέγα Λιβάδι και Κουταλάς, με τη φωτιά να αφήνει καμένα πίσω της ένα σπίτι και το παλιό διοικητήριο.

Ανοχύρωτο νησί

Μέχρι αργά την Κυριακή, οπότε και γραφόταν το παρόν κείμενο, η φωτιά είχε περιοριστεί χωρίς όμως να σβηστεί εντελώς, αφήνοντας πίσω της, πέραν των καμένων κτιρίων, τουλάχιστον 2.000 στρέμματα καμένης έκτασης, καθώς και καμένα μελίσσια αλλά και ζώα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν επί τόπου, ενώ όλο το νησί ζει μία τραγική κατάσταση, μέσα σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα, με εικόνες του ειδυλλιακού κυκλαδίτικου τοπίου να θυμίζουν κρανίου τόπο.

Τα συνεχιζόμενα εφιαλτικά, πύρινα εικοσιτετράωρα που έζησε η Σέριφος, πριν ακόμα λήξει τελειωτικά η μάχη, έκαναν πολλούς από τους κατοίκους να μιλούν για ολιγωρία της Δημοτικής αρχής, να κηρύξει το νησί σε κατάσταση άμεσης ανάγκης, ενώ ο αρχικός εφησυχασμός οδήγησε σε καταστροφική αναζωπύρωση, που σε συνδυασμό με τον ελλιπή συντονισμό και την απουσία πυροσβεστικών δυνάμεων από το νησί, όπως και από όλα τα μικρά νησιά, έδειξε το μέγεθος του προβλήματος στελέχωσης.