Πύρινη "απειλή" στη Νάξο

Στάχτη έγιναν εκατοντάδες στρέμματα

Πεντακόσια στρέμματα γεωργικής και χορτολιβαδικής έκτασης τυλίχθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Γαλήνης – Εγγαρών Νάξου, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και επεκτάθηκε επικίνδυνα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου ανταποκρίθηκε άμεσα, αποστέλλοντας τρία πυροσβεστικά οχήματα με οκτώ άνδρες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ στη συνέχεια η δύναμη ενισχύθηκε με άλλους 15 άντρες και τρία οχήματα του δήμου, δυο υδροφόρες και ένα γκρέιτερ.

Εξαιτίας της δύσκολης προσβασιμότητας των πυροσβεστικών οχημάτων στα περισσότερα σημεία, κλήθηκαν για βοήθεια αρχικά δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία ενισχύθηκαν με δύο ακόμη λίγο πριν από τη δύση του ηλίου.

Γρήγορη επέκταση της φωτιάς

Η φωτιά λόγω των ανέμων απλώθηκε τάχιστα περιμετρικά του σημείου που ξεκίνησε σε βουνό, ενώ κινδύνεψε ένα εκκλησάκι και πληροφορίες αναφέρουν ότι κάηκε ένας σταύλος. Χάρη στην καταλυτική συμβολή των πυροσβεστικών αεροπλάνων, η περαιτέρω επέκταση της φωτιάς είχε αποφευχθεί λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Ωστόσο, πανικός επικράτησε λίγο νωρίτερα στον οικισμό του Αγίου Θαλελαίου, όπου η φωτιά πλησίασε απειλητικά και οι κάτοικοι προετοιμάστηκαν με λάστιχα έτοιμοι να βρέξουν γύρω από τα σπίτια τους. Στο σημείο, έσπευσε κλιμάκιο της αστυνομίας, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελάνων και αντιδήμαρχοι, ενώ στις 7:30 το απόγευμα έφτασε και ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Μανόλης Μαργαρίτης που προηγούμενα, όπως είπε ήταν στην περιοχή των Εγγαρών.

Σύλληψη ενός ατόμου

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους γύρω από τη σωματική ακεραιότητα ανθρώπων που βρίσκονταν στα χωράφια τους, την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, αν και δεν έγινε γνωστό κάποιο σχετικό με τραυματισμό, περιστατικό. Μάλιστα, πολλοί εξ' αυτών ανέφεραν, ότι η φωτιά εκδηλώθηκε, γιατί κάποιος έκαιγε στο χωράφι του ξερά χόρτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχετική έρευνα που ακολούθησε, συνελήφθη ένα άτομο, το οποίο οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Νάξου.

Συνολικά κάηκαν 500 στρέμματα, από τα οποία 200 ήταν γεωργικής (με κριθάρι, ελιές, αμπέλια) και 300 χορτολιβαδικής έκτασης.

Υψηλός κίνδυνος αναζωπύρωσης

Ο πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς που επικρατεί κρατεί τους 23 πυροσβέστες της Νάξου και 7 πεζοπόρους από το Πυροσβεστικό Σώμα της Σύρου που έφτασαν στη Νάξο, συνεχώς στα σημεία που εκδηλώθηκε η φωτιά, ώστε πιθανή αναζωπύρωση να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ετικέτες: