Απελευθέρωση 4.460 νέων ατόμων περδικών στις Κυκλάδες

Ορθή διαχείριση του θηραματικού πλούτου

Τον εμπλουτισμό των βιοτόπων στα νησιά των Κυκλάδων με 4.460 νέα άτομα περδικών, όπως προέκυψαν από τη φετινή αναπαραγωγική περίοδο εκτροφής, έχει ήδη ξεκινήσει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου.

Μέσα από τη διαδικασία της αναπαραγωγής, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου που διατηρεί ο Σύλλογος στο Μέγα Γιαλό, επιδιώκεται η ορθή διαχείριση του θηραματικού πλούτου στην περιφέρεια της Δ’ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, και κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων.

Διατήρηση του θηραματικού κεφαλαίου

Πρωτεύοντες στόχους αποτελούν επίσης η διατήρηση και ανάπτυξη του θηραματικού κεφαλαίου, καθώς και η εξασφάλιση ότι μετά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας διατηρούνται στο ακέραιο οι ισορροπίες της φύσης. Επιπροσθέτως, με την εκτέλεση συμπληρωματικών ενεργειών για την βελτίωση των φυσικών βιότοπων (κυρίως εξασφάλιση νερού και τροφής), παρέχονται οι βέλτιστες συνθήκες προσαρμογής και διαβίωσης των περδικών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Από τα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα, και έχοντας προηγηθεί ο απαραίτητος γενετικός έλεγχος, με πέρδικες εμπλουτίστηκαν τα νησιά των Κυκλάδων: Μύκονος (450), Σαντορίνη (500), Τήνος (450), Νάξος (500), Άνδρος (330), Πάρος (150), Κέα (50), Σέριφος (150), καθώς και περιοχές εκτός Κυκλάδων όπως ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαυρίου που προμηθεύτηκε 120 άτομα περδικών. Στη Σύρο έχουν ήδη απελευθερωθεί 650 άτομα περδικών, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες απελευθερώσεις κυρίως και μετά το τέλος της θήρας του είδους.

Με την αρωγή της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας

Βασικός αρωγός στην προσπάθεια του Κυνηγετικού Συλλόγου, ο οποίος έχει αναλάβει ένα καθοριστικής σημασίας φιλοθηραματικό έργο αποτελεί η Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος, καλύπτοντας το σύνολο των εξόδων της αναπαραγωγικής περιόδου (μισθοδοσία ενός υπαλλήλου για πέντε μήνες, έξοδα προμήθειας τροφών, λειτουργικά κόστη κ.α.).

Η από κοινού προσπάθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου, της Δ’ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και των μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων των όμορων νησιών, είναι το “κλειδί” για την επιτυχή διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων εργασιών από την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου μέχρι και την διενέργεια των απελευθερώσεων των ατόμων περδικών στους φυσικούς βιοτόπους.