Εμπλουτισμός των βιοτόπων των Κυκλάδων

  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Τον εμπλουτισμό των βιοτόπων, σε έντεκα περιοχές του Νομού Κυκλάδων, με 10.000 νησιωτικές πέρδικες, ενέκρινε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Βάσει σχετικής έκθεσης, που συντάχθηκε για λογαριασμό της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ενέκρινε την απελευθέρωση 600 νησιωτικών περδικών στην Άνδρο, 1200 στη Θήρα, 600 στην Κέα, 1000 στη Μήλο, 1000 στη Μύκονο, 1000 στη Νάξο, 1000 στην Πάρο, 600 στη Σίφνο, 1500 στη Σύρο, 1000 στην Τήνο και 500 στη Σέριφο.

Για να υλοποιηθεί η απόφαση, η Δ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία θα προμηθευτεί τις 10.000 νησιωτικές πέρδικες από το Κρατικό Εκτροφείο Ρεθύμνου, ή, αν δεν επαρκούν οι ποσότητες που διαθέτει, από το Κρατικό Εκτροφείο Ι.Μ. Αγάθωνος της Φωκίδας και στη συνέχεια, θα τις κατανείμει σε κάθε ένα από τα έντεκα νησιά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, προμήθεια από νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά εκτροφεία θα γίνει μόνον αν τα κρατικά δεν διαθέτουν τις 10.000 νησιωτικές πέρδικες και δεν προκαλείται οικονομική επιβάρυνση από τη λειτουργία της αρμόδιας υπηρεσίας. Για την περίπτωση επιλογής ιδιωτικού εκτροφείου απαιτείται η έγκριση της Διεύθυνσης Δασών Κυκλάδων.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Γραμματέα, η προμήθεια των πουλιών θα γίνει, εφόσον, έχει εξασφαλιστεί ο υγειονομικός και γενετικός έλεγχος των 10.000 ατόμων νησιωτικής πέρδικας, που θα απελευθερωθεί και μόνον εάν έχει επιβεβαιωθεί και ελεγχθεί ο κατάλληλος τρόπος διακίνησης των θηραμάτων, όπως προβλέπεται από τις σχετικές εγκυκλίους.

Απαιτείται επίσης να συνταχθεί πρωτόκολλο απελευθέρωσης των πουλιών ανά προτεινόμενη θέση, ενώ ως χρόνος ορίζεται η περίοδος μετά το πέρας της θήρας και πριν την αναπαραγωγή του συγκεκριμένου είδους.

Ο εμπλουτισμός των βιοτόπων των 11 νησιών του Νομού Κυκλάδων, θα γίνει με δαπάνες της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος , η οποία είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, ενώ την επίβλεψη θα έχει η Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.