Αυξημένος αριθμός συσσιτίων στη Σύρο

Πολλαπλασιάζεται η ανέχεια

Άσκηση κοινωνικού έργου από τον ΟΠΚΑ και την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Η εικόνα ανθρώπων να προμηθεύονται καθημερινά συσσίτια προκειμένου να καλύψουν μία από τις βασικές ανάγκες επιβίωσής τους, αποτυπώνεται πλέον ανεξίτηλα στο νησί, με την αύξηση του αριθμού των γευμάτων που παρέχονται από τον ΟΠΚΑ του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το σκληρό πρόσωπο της μνημονιακής πολιτικής, αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα ολοένα και πιο απάνθρωπο και μαζί με αυτό, αναδεικνύεται έντονα η νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για αρκετούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν κυριολεκτικά τα αυτονόητα.

Τις συγκεκριμένες πληγές της οικονομικής κρίσης, επιχειρούν στο μέτρο του εφικτού να επουλώσουν τόσο ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσω του ΟΠΚΑ (Οργανισμός Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), όσο και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου μέσω της άσκησης έντονου κοινωνικού έργου με το πρόγραμμα “Είμαστε μία Οικογένεια”.

Αναλυτικά για την ανωτέρω δεινή κατάσταση στη Σύρο, καθώς όμως και για τους τρόπους αντιμετώπισής της, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Οργανισμού, Άννα Βαφία και ο γραμματέας της Ιεράς Μητρόπολης και υπεύθυνος, Αλέξανδρος Μαρκουίζος.

Ανοδική πορεία στους “δείκτες” ανέχειας

Θλιβερή πραγματικότητα αποτελεί πλέον η καθημερινή προσφορά συσσιτίων στο νησί. Η Άννα Βαφία σχετικά με την εν λόγω διαπίστωση και υπενθυμίζοντας πως ήδη προσφέρονται “γεύματα αγάπης” σε 60 συνανθρώπους μας, σημείωσε πως “δυστυχώς αυξάνονται τα περιστατικά” και ο αριθμός των συσσιτίων ““αγγίζει” πλέον τα 70 σήμερα”. Η ίδια επεσήμανε συγκεκριμένα πως, “Μέχρι στιγμής εξυπηρετούμε 60 άτομα αλλά υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που χρόνο με τον χρόνο ζητούν βοήθεια. Προκειμένου να είμαστε τυπικά καλυμμένοι και να παρέχουμε τα γεύματα, ζητούμε τα απαραίτητα δικαιολογητικά”, προσθέτοντας πως, “Οι μερίδες που διαθέτει ο ΟΠΚΑ τελικώς πλησιάζουν τις 70 και παρέχονται καθημερινά μία φορά την ημέρα από τα γραφεία του Οργανισμού, εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή”.

“Δίνουμε μία μεγάλη μερίδα φαγητό με ψωμί και γλυκό ή φρούτο”, σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια, αναφέροντας ταυτόχρονα πως κατά τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών, “όσες μερίδες περίσσευαν, παραχωρούνταν για τις ανάγκες κάποιων ανθρώπων, ενέργεια που ίσως πραγματοποιηθεί και τη φετινή χρονιά”.

Παράλληλα, η Άννα Βαφία, συμπλήρωσε πως “Ως ΟΠΚΑ σεβόμαστε το γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια και ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να ανιχνεύουμε τις καταστάσεις και να φροντίζουμε να καλύπτουμε αθόρυβα τις συγκεκριμένες περιπτώσεις”. Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, έκανε λόγο και για την ύπαρξη νέων ανθρώπων που μένουν στο νησί προκειμένου να εκπληρώσουν έναν σκοπό και οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, έχουν έρθει σε πολλή δύσκολη θέση. “Εξετάζουμε τις πληροφορίες που έχουμε και ευελπιστούμε πως μετά τον Οκτώβριο ενδεχομένως θα μπορέσουμε να διαθέτουμε μερίδες και για τις ανάγκες των συγκεκριμένων παιδιών”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενη δε στον προϋπολογισμό και λέγοντας πως πέρυσι είχαν διατεθεί 30 χιλιάδες ευρώ, ποσό το οποίον δεν ήταν επαρκές, τόνισε πως για την επόμενη χρονιά “ο προϋπολογισμός θα ξεπερνά τις 40 χιλιάδες ευρώ” και στην περίπτωση “που δεν επαρκέσουν τα χρήματα, θα ζητήσουμε να πραγματοποιήσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης νέο μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανάληψη παρασκευής των μερίδων”.

“Να μην αδρανήσουμε”

Επιπρόσθετα, η κ. Βαφία κλήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι μέλλει γενέσθαι μετά από τη διάλυση του Οργανισμού, με δεδομένη την προωθούμενη και δρομολογημένη συγχώνευση των Νομικών Προσώπων, οι αρμοδιότητες του οποίου θα περάσουν στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.

“Επί της ουσίας ο ΟΠΚΑ θα διαλυθεί και θα ανήκουν πλέον οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης”, επανέλαβε η πρόεδρος, εξηγώντας πως, “Δεν νομίζω ότι υπάρχει αιρετός που θα αρνηθεί να ψηφίσει την πρόταση για το συγκεκριμένο κονδύλι με σκοπό τη στήριξη των συνανθρώπων μας, αφού γνωρίζουν τις ανάγκες και την ανέχεια που υπάρχει στις ζωές αρκετών ανθρώπων. Ευελπιστώ λοιπόν, ότι ο δήμος θα μεριμνήσει κατάλληλα ώστε να συνεχιστεί το συγκεκριμένο κοινωνικό έργο”. Μάλιστα, σημείο στο οποίο έκανε αναφορά η Άννα Βαφία υπήρξε η επικοινωνία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η οποία αντίστοιχα συνδράμει ουσιαστικά στην κάλυψη τέτοιων αναγκών. “Έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με τη Μητρόπολη ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερα περιστατικά. Σε έναν σημαντικό βαθμό, το έχουμε επιτύχει”, τόνισε.

Συνέχεια στον αγώνα της Μητρόπολης

Στο πλαίσιο του πολύπτυχου έργου της, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου συμμεριζόμενη τις ανάγκες των πολιτών, βοηθά με τη δική της παρουσία. Για την ανάπτυξη του προγράμματος “Είμαστε μία Οικογένεια”, μέσω του οποίου προμηθεύονται τρόφιμα πολλές οικογένειες σε διάφορα νησιά, ο υπεύθυνος της Ιεράς Μητρόπολης, Αλέξανδρος Μαρκουίζος, σημείωσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα “ξεκίνησε από το 2011, αμέσως μόλις άρχισε να φαίνεται έντονα η οικονομική κρίση και έχει στόχο τη στήριξη όσων πλήττονται σε σημαντικό βαθμό”. Ο κ. Μαρκουίζος τονίζοντας ότι η Ιερά Μητρόπολη προτιμά να υπηρετεί χωρίς μεγαλοστομίες το έργο της, ανέφερε ότι “τροφοδοτούνται κάθε μήνα περισσότερες από 300 οικογένειες στις Κυκλάδες ενώ στη Σύρο, ο αριθμός ξεπερνά τις 50 οικογένειες”. Με ανάλογες δράσεις μάλιστα και ισχυρή πρόθεση “αρκετοί από τους Ιερούς Ναούς του νησιού κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους” όπως δήλωσε ο ίδιος ακολούθως, αναφερόμενος ενδεικτικά στην προσπάθεια του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως, άξια λόγου καθίσταται και η παρέμβαση εφοπλιστών, όπου με τη σειρά τους, “μέσω της Ιεράς Μητρόπολης συνδράμουν στην επίτευξη του ίδιου σκοπού”.

“Εμείς είμαστε η κοινωνία”

Στο πλαίσιο των δηλώσεών τους, η κ. Βαφία και ο κ. Μαρκουίζος έθιξαν το ζήτημα της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν πλέον οι πολίτες να συνδράμουν στο ανωτέρω έργο εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. “Παλαιότερα είναι αλήθεια πως υπήρχε μεγαλύτερη ευχέρεια στους ανθρώπους να προσφέρουν”, υποστήριξε, λέγοντας ότι, “Το νησί είναι γνωστό πως ιστορικά έχει δοκιμαστεί πολλές φορές. Υπήρξε το κλείσιμο των εργοστασίων και η φτώχεια έχει δείξει το πρόσωπό της στον τόπο μας. Ωστόσο, αυτή την περίοδο που διανύουμε, το γεγονός πως έχει μειωθεί η δύναμη της μεσαίας τάξης”, συνιστά έναν ακόμη αρνητικό παράγοντα, καθώς “αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί εύκολα ο καθένας να διαθέσει χρήματα για τον διπλανό του”.

“Ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε μισθωτός κουβαλά τον δικό του Γολγοθά και είναι κατανοητό”, πρόσθεσε η ίδια, στα λεγόμενα της οποίας συνηγόρησε ο Αλέξανδρος Μαρκουίζος, επισημαίνοντας όμως πως “μπορεί μία σταγόνα να μην κάνει τίποτα, πολλές βέβαια, φτιάχνουν ωκεανό” και διασαφηνίζοντας πως “ο καθένας μόνος του εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών αδυνατεί να κάνει κάτι, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε το στόχο”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως όσο περνούν οι μήνες η “κατάσταση γίνεται δυσκολότερη και απαιτείται αγώνας και κοινή προσπάθεια” λέγοντας πως “Δεν πρέπει να περιχαρακωνόμαστε στα δικά μας προβλήματα μόνο. Δεν είμαστε μόνοι. Εμείς κάνουμε την κοινωνία”.

Ετικέτες: