Χωρίς εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και με μία νοσηλεύτρια η Θηρασιά

Αγνοείται Παιδεία και Υγεία στην άγονη γραμμή

Φωνή διαμαρτυρίας και ανησυχίας από γονείς και αιρετούς

Εκτός χάρτη τίθεται η Θηρασιά όσον αφορά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας αφού στο νησί δεν έχουν διοριστεί ακόμη εκπαιδευτικοί για το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο, ενώ δεν έχει πληρωθεί ούτε η προκηρυχθείσα θέση αγροτικού ιατρού.

Απόρροια των ανωτέρω, αποτελεί η εκπαιδευτική διαδικασία να πραγματοποιείται καθημερινά μόνο για τρεις ώρες στο δημοτικό σχολείο από δάσκαλο του δημοτικού της Οίας, ο οποίος ταξιδεύει με λάντζα κάθε πρωί από τη Σαντορίνη και αναχωρεί το μεσημέρι.

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς, Μαρία Πιτσικάλη μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για τα εν λόγω ζητήματα, σημείωσε πως εκτός από την αβεβαιότητα μαθητών και γονέων, προβάλλει στο προσκήνιο και η ανασφάλεια που νιώθουν οι κάτοικοι και δη οι ηλικιωμένοι, όταν χρειάζεται να ταξιδεύουν προς το Κέντρο Υγείας στη Σαντορίνη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάποιο περιστατικό Υγείας.

Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, από τη δημοτική κοινότητα Θηρασιάς και από τη δημοτική Αρχή Θήρας προς τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι κάτοικοι εξακολουθούν να βλέπουν... μαύρες ημέρες.

Απαραίτητη προϋπόθεση εκπαίδευσης... η λάντζα

Εν έτει 2013 και με την οικονομική κρίση να έχει ρημάξει πολλά πεδία της καθημερινότητας πολλών πολιτών, οι έντεκα μαθητές της Θηρασιάς που φοιτούν στο δημοτικό, διδάσκονται καθημερινά για τρεις ώρες από δάσκαλο που φτάνει στο νησί κάθε πρωί από τη Σαντορίνη με λάντζα. “Κανονικά έπρεπε να είχε δύο δασκάλους το δημοτικό σχολείο. Τις προηγούμενες χρονιές ένας εκπαιδευτικός κάλυπτε τα κενά. Όπως γνωρίζουμε η δασκάλα που θα εργαζόταν όμως, είναι έγκυος και μέχρι τώρα δε γνωρίζουμε τί πρόκειται να γίνει. Καθημερινά λοιπόν μεταβαίνει με λάντζα ένας δάσκαλος από το σχολείο της Οίας ώστε να διδάσκονται τα παιδιά έστω τα αναγκαία. Τα κενά όμως δεν καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο”, δηλώνει η Μαρία Πιτσικάλη, εξηγώντας πως όσον αφορά στο νηπιαγωγείο, “αυτό δεν λειτουργεί”.

Αναλύοντας το πρόβλημα, προσθέτει δε, πως “εύλογα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι το έργο του συγκεκριμένου δασκάλου δυσχεραίνει περισσότερο λόγω του ότι οι ηλικίες των παιδιών καλύπτουν όλο το φάσμα των τάξεων του δημοτικού σχολείου”, διατυπώνοντας παράλληλα πως τους χειμερινούς μήνες η μετακίνησή του, “θα είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω κακών καιρικών συνθηκών”.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως πρόσθεσε η κ. Πιτσικάλη πως, “Στο νησί όπως αναφέρει υπάρχει μία αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να διορισθεί ενώ έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση”. Αυτό ωστόσο, πρόκειται για θέμα που όπως προσθέτει “προσανατολίζονται να το γνωστοποιήσουν στο υπουργείο, ώστε να εξετασθεί”.

Συνεχείς οχλήσεις

Σε σχετική ερώτηση, αν το μείζον ζήτημα έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς που μπορούν να ασκήσουν πίεση προς το υπουργείο ώστε να πληρωθεί η θέση, η πρόεδρος τόνισε, “Έχουμε ενημερώσει για όλα τα θέματα δήμο, Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους της Εκπαίδευσης. Ζητάμε τη βοήθεια και την παρέμβασή τους. Μέχρι στιγμής εγγράφως προς το αρμόδιο υπουργείο έχει στείλει επιστολή ο δήμος Θήρας μαζί με εμάς”.

Στις επιστολές που έχει στη διάθεσή της η “Κοινή Γνώμη”, κοινό αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, της δημοτικής Αρχής και της δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς αποτελεί η “άμεση κάλυψη της κενής θέσης”. Αναλυτικότερα, οι συνυπογράφοντες γονείς στη λιτή επιστολή τους, επισημαίνουν ότι “το σχολείο της Θηρασίας έπρεπε να έχει δάσκαλο καθώς εδώ και αρκετές ημέρες έπρεπε να λειτουργεί”, ενώ τόσο στην επιστολή της δημοτικής κοινότητας του νησιού, όσο και στην αντίστοιχη του δήμου Θήρας που ακολούθησε προς το υπουργείο δύο ημέρες μετά, τονίζεται πως, “η ανάγκη κάλυψης των κενών είναι επιτακτική” αφού “πρόκειται για νησί της άγονης γραμμής”.

“Φουρτούνα” στην υγειονομική περίθαλψη

Αντίστοιχης έκτασης ανησυχία ωστόσο, από την πλευρά των κατοίκων, εκτείνεται και στο πεδίο της Υγείας. Μάλιστα, προκειμένου να “προλάβουν” το πρόβλημα που θα προέκυπτε όσον αφορά στην ανυπαρξία ιατρού μετά τον Αύγουστο στο νησί, τα μέλη της δημοτικής κοινότητας Θηρασιάς, απέστειλαν έγγραφο σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης της ιατρού, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση παράτασής της και κατ΄ επέκτασιν να είναι εφικτή η παραμονή της στο νησί, διεκδικώντας ταυτόχρονα, τη διεκπεραίωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών ώστε “να αντικατασταθεί έγκαιρα η ίδια”, όταν ολοκληρωθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο προβλέπεται ότι εκείνη θα εργάζεται.

Με νέο έγγραφο, επανήλθαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Θηρασιάς, γνωστοποιώντας ξανά το μείζον ζήτημα προς το υπουργείο Υγείας και το δήμο Θήρας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Πιτσικάλη, “Έχουμε μία νοσηλεύτρια στο Περιφερειακό Ιατρείο για την παροχή Πρώτων Βοηθειών. Αν τύχει όμως κάτι έκτακτο, πρέπει ο ασθενής να μεταφερθεί στο λιμάνι, να ταξιδέψει στη Θήρα και με ασθενοφόρο να οδηγηθεί στο Κέντρο Υγείας. Μιλάμε για μιάμιση ώρα μέχρι να φθάσει ο ενδιαφερόμενος στο Κέντρο Υγείας, χωρίς καθυστέρηση”.

Επίσης, η ίδια, περιγράφοντας τα συναισθήματά των κατοίκων, είπε, “Βιώνουμε δύσκολη κατάσταση και χρειαζόμαστε ιατρό καθώς ο κόσμος νιώθει αβεβαιότητα. Αν και έχει προκηρυχθεί η θέση υπάρχει πρόβλημα στην πλήρωσή της”. Ολοκληρώνοντας την αναφορά της, επεσήμανε ακόμη ότι “επειδή η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι, το κράτος οφείλει να φροντίσει και να αναζητήσει τρόπο ώστε να έρθει ένας αγροτικός ιατρός”.

Αφανίζεται η άγονη γραμμή

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μόνιμοι κάτοικοι της Θηρασιάς κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν αποκλειστεί εξαιτίας ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, καθώς καθίσταται αδύνατη η μετακίνησή τους με θαλάσσια μέσα. Ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου, ο προβληματισμός της εξυπηρέτησης των μαθητών – σε περίπτωση που δεν πληρωθεί η θέση – αλλά και των ανθρώπων που χρήζουν περίθαλψης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, παρουσιάζεται εντονότερος, εξαιτίας των προαναφερομένων συνθηκών. “Λόγω κακοκαιρίας η λάντζα δεν ταξιδεύει πολλές φορές και αυτό σημαίνει πως τα παιδιά δε θα κάνουν μάθημα. Είναι απαραίτητη η άμεση κάλυψη των κενών”, δηλώνει κατηγορηματικά η κ. Πιτσικάλη, εκφράζοντας το φόβο πως “σταδιακά ο τόπος ερημώνεται αφού δεν παρέχονται τα κίνητρα για να κατοικηθούν τα μικρότερα νησιά της άγονης γραμμής”.

Ετικέτες: