Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο – Euronem

"Μετά την Κρίση, τι;"

Ημερίδα με θέμα: “Μετά την Κρίση τι; Ανάπτυξη και Πολιτισμός σε κρίσιμη καμπή” διοργανώνει αύριο στο Γαύριο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Andros Holiday το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Δίκτυο – Euronem.

Η ημερίδα διεξάγεται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και του Δήμου Άνδρου.

Στόχος της είναι να αναδείξει νέες, εναλλακτικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό της ανάπτυξης με τρόπο που να βγάλει την Ελλάδα από το αδιέξοδο και να την αναδείξει σε κόμβο διεθνών αναπτυξιακών, πολιτιστικών καινοτόμων πρωτοβουλιών ικανό να προσελκύσει επενδύσεις.

Νέα προοπτική για μια δημοκρατική Ευρώπη

Αυτό θα συμβάλει στην εδραίωση νέας προοπτικής για μια δημοκρατική Ευρώπη μέσω της ανάπτυξης της περιφέρειας και της προβολής των πολιτιστικών αξιών που συνθέτουν την κοινωνική συνοχή σε μία διευρυμένη συνεκτική ευρωπαϊκή κοινότητα. Ενός κοινού χώρου ικανού να διαχειριστεί τα οικονομικά προβλήματα χωρίς να ναρκοθετεί τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την πολιτιστική κληρονομιά, την συνεργασία και την αλληλεγγύη.

Στην ημερίδα θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός και η πρόεδρος Euronem Νάσια Μιχαλοπούλου.

Κεντρικοί ομιλητές θα είναι οι: Νίκος Κοτζιάς – Καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πολιτιστική και Οικονομική Διπλωματία: Από τη Θεωρία στην Πράξη), Ναπολέων Μαραβέγιας - Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΕΚΠΑ (Γιατί δεν έρχεται η ανάπτυξη;), Κώστας Μελάς - Καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Γεωργιάδης – Καθηγητής Πληροφορικής Πανεπιστημίου Αθηνών (Ανάπτυξη και Πληροφορική) και Πάνος Τριγάζης – Οικονομολόγος, Συγγραφέας.

Στην ενότητα πολιτισμός κεντρικός εισηγητής θα είναι ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ενώ συντονίστρια στο κεντρικό πάνελ θα είναι η δημοσιογράφος Νατάσα Σπαγαδώρου.

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Euronem είναι ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο εμπειρογνωμώνων που έχει σαν στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πληροφόρησης σε θέματα θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, περιβαλλοντικά την ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης και της πολυπολιτισμικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δημιουργήθηκε από την Διεθνολόγο Νάσια Μιχαλοπούλου, Ελληνίδα Γυναίκα της Ευρώπης για θέματα Νέων Τεχνολογιών και Πληροφόρησης για το έτος 1995-96.

Τριάντα πέντε άνθρωποι της επικοινωνίας δημοσιογράφοι, παραγωγοί, σκηνοθέτες και φωτογράφοι, μαζί με οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς συμμετείχαν στην ιδρυτική διακύρηξη δημιουργίας του Δικτύου που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1999 στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και συμφώνησαν στην ενίσχυση του ρόλου της Πληροφόρησης της Ευρώπης των Πολιτών και τους ειδικότερους στόχους του Δικτύου.

Από τις πλέον σημαντικές ενέργειες του Δικτύου είναι η καθιέρωση των Euronem Lectures, όπου σημαντικές προσωπικότητες της ευρωπαϊκής δημόσιας ζωής παρουσιάζουν και αναλύουν θέματα που αφορούν στους πολίτες της Ευρώπης. Το Euronem απαριθμεί σήμερα πολλά μέλη που προέρχονται από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και από την πολιτική και πολιτισμική ζωή του τόπου. Σημαντική είναι και η δράση της Ομάδας Νέων του Δικτύου που απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές Πανεπιστημίων.

Ετικέτες: