Ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Σύρου

Στη θέση της... η κάνουλα

- Αποχή από τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης αποφάσισε η ΟΒΕ - Βενζινοπώλες μίλησαν για τα χαμηλά ποσοστά ζήτησης σε τοπικό επίπεδο

Άγνοια για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με την απόφαση της ΟΒΕ για αποχή από τη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης, δήλωσαν οι περισσότεροι βενζινοπώλες της Σύρου, που παραχώρησαν τις δηλώσεις τους στην εφημερίδα.

Ο “πονοκέφαλος” πολλών νοικοκυριών που δεν γνωρίζουν ακόμη τί πρόκειται να γίνει με το επίδομα θέρμανσης αποτυπώνεται και στην κατανάλωση που προσανατολίζονται να κάνουν φέτος το χειμώνα, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μείωση της ζήτησης πλησιάζει το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η απόφαση της ΟΒΕ (Ομοσπονδίας Βενζινοπολών Ελλάδος) για τους επιχειρηματίες της Σύρου έγινε γνωστή μέσω των τηλεοπτικών σταθμών αφού αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει Σύλλογος σε επίπεδο νομού.

Πανελλαδικός “μπούσουλας”

Συγκεκριμένα, η επίσημη ημερομηνία για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου. Μέχρι στιγμής και όπως έγινε γνωστό από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΒΕ, οι βενζινοπώλες πανελλαδικά αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην αγορά και τη διάθεση πετρελαίου καθώς δεν γνωρίζουν την τιμή αφού δεν υπάρχει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο. Μεταξύ άλλων, όσον αφορά στα αιτήματά τους, τονίζουν χαρακτηριστικά πως, ζητούν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την καθιέρωσή του στα επίπεδα που κυμαινόταν το 2011, ενώ αιτούνται και την κατάργηση του συστήματος “Ήφαιστος”, για το οποίο υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα μέσον για την επιβολή υψηλών “χαρατσιών” και προστίμων από τότε που εξισώθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης.

Απρόσιτο στους πολίτες

Τις προσεχείς ημέρες κατά πάσα πιθανότητα θα είναι γνωστή η απόφαση σε κυβερνητικό επίπεδο σχετικά με το πότε θα δοθεί η έγκριση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Επίδομα που είναι απαραίτητο με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνουν τα νοικοκυριά, τα οποία πλέον θα είναι λιγότερα σε αριθμό εκείνα που θα δουν το καλοριφέρ τους αναμμένο.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να απασχολεί η “συμβουλή” της τρόικας να αφήσει στην άκρη το σενάριο προκαταβολής του επιδόματος, με το σκεπτικό πως από τους ίδιους τους καταναλωτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους ή ακόμη και άλλους τρόπους θέρμανσης. Οι αντιδράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο είναι αρκετές καθώς περνά ο καιρός και όπως αναφέρει η ΟΒΕ, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ώστε να μπορέσουν να αγοράζουν.

Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται να απορρίπτεται και το ενδεχόμενο της καταβολής του επιδόματος σε δύο δόσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν περισσότεροι σε αριθμό καταναλωτές.

Άγνοια, προβληματισμός και βερεσέ

Το γεγονός πως δεν υπάρχει Σύλλογος βενζινοπωλών στις Κυκλάδες, δεν εξυπηρετεί τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη” πως ενημερώθηκαν για την απόφαση της ΟΒΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. “Δεν έχουμε Ένωση ή Σύλλογο και ενημερωνόμαστε από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο” σημείωσαν χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας μάλιστα ένας εξ αυτών πως “Διάβασα την ανακοίνωση αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε τί θα ισχύσει. Η γενική εκτίμηση πάντως, είναι ότι βιώνουμε μέρες του '40 με τους πολίτες να καίνε καυσόξυλα σε τζάκι μάλλον, παρά να αγοράζουν πολύ πετρέλαιο”.

Επίσης, ένας ακόμη βενζινοπώλης αναφερόμενος στα ποσοστά ζήτησης, υποστήριξε ότι αυτά έχουν “μειωθεί κατακόρυφα”. Όσον αφορά στα επιδόματα των καταναλωτών, ο ίδιος υποστήριξε ότι “σίγουρα είναι χρήματα που βοηθούν τον κόσμο” και πως “το θέμα είναι να δοθούν για να ξέρει ο καθένας πότε θα μπορέσει να προμηθευτεί το πετρέλαιο”.

Ταυτόχρονα, οι βενζινοπώλες από την πλευρά τους, διατύπωσαν την αγωνία τους για την επιβίωση των επιχειρήσεών τους αφού όπως υποστήριξαν “το βερεσέ δίνει και παίρνει. Σχεδόν κανένας δεν πληρώνει με μετρητά. Και όταν έναν άνθρωπο τον γνωρίζεις και είναι χρόνια πελάτης σου, δεν μπορείς εύκολα να αρνηθείς και να μην τον εξυπηρετήσεις” εκτιμώντας την ίδια στιγμή ότι “Η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις δύο πολιτών, με τους οποίους συνομίλησε η εφημερίδα σε ένα πρατήριο, οι οποίοι ζητούσαν να ενημερωθούν για τις τιμές πώλησης του πετρελαίου. Στην ερώτηση αν φέτος θα αγοράσουν ποσότητα αντίστοιχη με την περυσινή, δήλωσαν “Έχουμε μικρά παιδιά και θέλουμε να μάθουμε αρχικά την τιμή. Μάλλον θα χρησιμοποιήσουμε πετρέλαιο για τα καλοριφέρ αλλά σε συνδυασμό με κουβέρτες και τζάκι. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πληρώνουμε με δόσεις”.

Γολγοθάς ή ρίσκο

Παράλληλα, τις απόψεις τους παραχώρησαν και δύο επιχειρηματίες εκ των οποίων ο ένας θα διαθέσει για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, στον αντίποδα με τον πρώτο ο οποίος εξήγησε τους λόγους που αποφεύγει να “μπει σε αυτό τον Γολγοθά” όπως χαρακτηριστικά σχολίασε. “Εμείς ως πρατήριο επιλέγουμε να μη διαθέτουμε πετρέλαιο θέρμανσης. Θέλουμε να είναι βιώσιμο το πρατήριό μας και σίγουρα υπάρχει ο φόβος αφού οι πελάτες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν τη βενζίνη τους” επεσήμανε, σε αντίθεση με τον βενζινοπώλη που φέτος θα “μπει στο χορό”. “Μέχρι τώρα δεν έχω στοιχεία από ανθρώπους που ζητούν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά πιστεύω πως άμεσα θα υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον” τόνισε, απαντώντας παράλληλα στην ερώτηση αν με βάση την αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τους περισσότερους καταναλωτές, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμη και στα καθημερινά έξοδα, αισθάνεται αγωνία για το αν θα έχει όφελος η επιχείρησή του. “Πράγματι ο κόσμος είναι διστακτικός αλλά πιστεύω ότι ένα ποσοστό θα αγοράσει πετρέλαιο” επεσήμανε.

Κατακόρυφη πτώση και στη βενζίνη

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις τους για το φλέγον ζήτημα της θέρμανσης και επιδιώκοντας να δείξουν την οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί ο κόσμος, οι βενζινοπώλες έκαναν λόγο για τόσο μεγάλη δυσπραγία σε οικονομικό επίπεδο, που επηρεάζει – όπως είναι γνωστό – ακόμη και τη δυνατότητα των πολιτών να αγοράσουν βενζίνη για τα οχήματά τους. “Έχουμε παρατηρήσει πτώση πάνω από 50%”, δήλωσε επιχειρηματίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “ο μέσος όρος των χρημάτων που δίνουν οι οδηγοί για τη βενζίνη σε αυτοκίνητα δεν ξεπερνά τα δέκα ευρώ” και “για μηχανές τα πέντε ευρώ”.

Σημειώνεται πως τα παραπάνω, επιβεβαίωσε και ο φωτογραφικός φακός της εφημερίδας από τα μηχανήματα στα πρατήρια, ενώ στηλιτεύοντας με διάθεση καυστική την κατάσταση που επικρατεί ένας βενζινοπώλης εν κατακλείδι δήλωσε “Ίσως έτσι λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Ερμούπολης. Όποιος δεν έχει να πληρώσει, δεν κυκλοφορεί”.