Στην Οικονομική Επιτροπή η προμήθεια πετρελαίου για τα σχολεία της Σύρου

Δρομολογείται η θέρμανση

Έκτακτη επιχορήγηση σε δήμους ύψους 8 εκ. ευρώ μετά τις κινητοποιήσεις σε ηπειρωτικές περιοχές

Εκτάκτως πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης ώστε να εκδώσει απόφαση με την οποία θα μπορέσουν τα σχολεία του νησιού να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόκειται για μία απόφαση που καλείται να πάρει η δημοτική Αρχή καθώς η αρμοδιότητα πλέον έχει περιέλθει από τις Σχολικές Επιτροπές στα “χέρια” της.

Η “Κοινή Γνώμη” είχε θίξει το ζήτημα πριν από λίγο καιρό, επισημαίνοντας ότι ενόψει ενός βαρύ χειμώνα, το εν λόγω ζήτημα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί. Είναι απαραίτητο ωστόσο να σημειώσουμε πως η διαδικασία της προμήθειας για τις σχολικές μονάδες το 2014 δεν έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που έφερε σε αδιέξοδο σχολεία και δήμους ηπειρωτικών περιοχών, που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να δώσει έκτακτη επιχορήγηση 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Πετρέλαιο από τον προμηθευτή του δήμου

Συγκεκριμένα, μετά από επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των οικονομικών θεμάτων, Δημήτρη Ρούσσο, κατέστη σαφές πως ήδη βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν την αυγή του Δεκεμβρίου και με το κρύο να έχει εισβάλλει απότομα πλέον, δεν χωρά άλλη αναβολή του θέματος. Μάλιστα οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών είχαν δηλώσει στην εφημερίδα ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες δεν γνώριζαν τί μέλλει γενέσθαι με το θέμα που απασχολεί κυρίως τον μαθητικό και εκπαιδευτικό κόσμο εκφράζοντας την αγωνία τους και λόγω καθυστέρησης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι τα μέλη της Επιτροπής θα πάρουν απόφαση να προμηθευτούν πετρέλαιο από τον προμηθευτή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης αρχικά, μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από τα αρμόδια υπουργεία για το επόμενο έτος. “Πρέπει να εγκρίνουμε το θέμα για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα σχολεία καύσιμα από το δικό μας προμηθευτή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ενιαία προμήθεια καυσίμων για το 2014”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

Επιχορήγηση μετά από... λουκέτο

Το πολυσυζητημένο θέμα που έχει προβληματίσει τις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, ήρθε εντονότερα στο προσκήνιο με την απόφαση του δημάρχου Νάουσας και Φλώρινας να βάλει λουκέτα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι υπό τέτοιες συνθήκες οι μαθητές δεν μπορούν να βρίσκονται σε “παγωμένα” κτίρια.

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την απάντηση της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωση, γνωστοποίησε χθες ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα δοθεί εκτάκτως ως επιχορήγηση στους δήμους το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν αρχικά κάποιες ανάγκες.