Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρου

"Έσo έτοιμος"

Σε μία εποχή όπου αξίες και παραδόσεις θυσιάζονται στο βωμό της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, θεσμοί που συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, στην μεταλαμπάδευση αρχών και στην καλλιέργεια του εθελοντισμού στις νεότερες γενιές αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα φλογερής πίστης ότι τίποτα δε χάθηκε ακόμα.

Ο Προσκοπισμός, συνώνυμο της προσφοράς και της αλληλεγγύης οδηγεί τους νέους σε υγιή μονοπάτια, μέσα στα οποία μαθαίνουν να αξιοποιούν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές ικανότητές τους ως άτομα, ως υπεύθυνοι πολίτες και ως μέλη των τοπικών, εθνικών και διεθνών κοινοτήτων τους.

“Αποδοχή υπευθυνότητας και εκπαίδευση”

Τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της κοινωνίας και να είναι παρόντες εκεί που χρειάζεται. Γίνεται υπεύθυνοι και εκπαιδεύονται για αυτοδιοίκηση με σκοπό την απόκτηση ικανοτήτων, αυτοπεποίθησης, αξιοπιστίας και δυνατοτήτων, ώστε να μπορούν τόσο να συνεργάζονται, όσο και να ηγούνται.

Η εκπαίδευση των νέων πραγματοποιείται μέσω ενός συστήματος αξιών, βασισμένου στις τρεις γενικές Αρχές που αντιπροσωπεύουν τους θεμελιώδεις νόμους και τα πιστεύω του: το “Καθήκον προς τον Θεό”, “το Καθήκον προς τους άλλους” και το “Καθήκον προς τον εαυτό μας”.

Η πρώτη Ενωμοτία Ελλήνων Προσκόπων συστάθηκε τον Οκτώβριο του 1910 και η κίνηση άρχισε να προσελκύει το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινωνίας. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση των Προσκόπων έγινα κατά την παρέλαση της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου 1912. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός άρχισε σταδιακά να επιβάλλεται σαν ιδέα στη συνείδηση της κοινωνίας και του κράτους και σήμερα αποτελεί μια αχτίδα ελπίδας και πνευματικής ανάτασης για ένα καλύτερο μέλλον.

100 χρόνια προσκοπισμού στη Σύρο

Στις Κυκλάδες, ο θεσμός εμφανίστηκε δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1914, όταν μετά από μία διάλεξη που έκανε στο Δημοτικό Θέατρο ο Γενικός Γραμματέας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Κωνσταντίνος Μελάς ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα προσκόπων με αρχηγό τον Αριστοτέλη Τσιροπινά. Από τα τέλη του ίδιου έτους άρχισε η συγκρότηση μιας δεύτερης ομάδος υπό αρχηγό τον Πάτροκλο Αλβανό. Στις 17 Μαΐου 1915 έγινε η επίσημη ορκωμοσία των προσκόπων της δεύτερης ομάδας, παρουσία του εισαγγελέα Εφετών Γιαμαλάκη, ενώπιον των αρχών της πόλεως και ολόκληρης σχεδόν της κοινωνίας της Σύρου.

Από τις πρώτες δράσεις που έλαβαν μέρος οι πρόσκοποι και ναυτοπρόσκοποι γενικότερα της Ελλάδας και ειδικότερα, της περιοχής της Σύρου ήταν η περιφρούρηση ορισμένων παραλιών του Σαρωνικού και του Πειραιά μέχρι το Σούνιο, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Ο προσκοπισμός είναι τρόπος ζωής”

“Ο προσκοπισμός είναι τρόπος ζωής” σημειώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο Σωτήρης Φραγκίδης, Περιφερειακός Έφορος Κυκλάδων. Όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για έναν θεσμό που “σε κάνει υπεύθυνο, σου μαθαίνει να προσφέρεις τους άλλους και να νιώθεις χαρά από αυτό”. Ωστόσο σημειώνει ότι “είναι πολύ περισσότερο από ζωή στη φύση, στην κατασκήνωση και στις εκδρομές”. Προσθέτει ακόμα ότι “το προσκοπικό ρητό είναι “έσo έτοιμος”. Έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη του εαυτού σου και να βοηθάς όσους σε χρειάζονται. Αυτό το σύνθημα είναι κοινό για όλους τους προσκόπους σε όλο τον κόσμο”.

“Για πάντα πρόσκοπος”

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων απαρτίζουν λυκόπουλα (6-11 ετών), πρόσκοποι (11-15 ετών), ανιχνευτές (15-18 ετών), το προσκοπικό δίκτυο και οι βαθμοφόροι. “Αυτό δε σημαίνει ότι μόλις εκπληρώσεις τους τρεις βασικούς στόχους, σταματάς να είσαι πρόσκοπος”, εξηγεί ο κ. Φραγκίδης, δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να σου στερήσει το δικαίωμα αυτό”. Σημειώνει μάλιστα ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει μετά στις επιτροπές κοινωνικής συμπαράστασης, ή απλώς να συμπεριληφθεί στους φίλους των προσκόπων.

Ανάκαμψη των Προσκοπικών Συστημάτων στις Κυκλάδες

Σήμερα, λειτουργούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων δύο προσκοπικά συστήματα, το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σύρου και το 1ο Σύστημα Προσκόπων. “Και τα δύο έχουν λυκόπουλα, ομάδες και κοινότητες ανιχνευτών και είναι στελεχωμένα με ικανούς εκπαιδευμένους βαθμοφόρους” υπογραμμίζει, καθιστώντας γνωστό ότι και τα δύο τμήματα τυγχάνουν της στήριξης των επιτροπών κοινωνικής συμπαράστασης. Τις Επιτροπές απαρτίζουν πολίτες που συμβάλλουν στην εξεύρεση τρόπων επικοινωνίας και χρηματικών πόρων, αναλαμβάνοντας γενικότερα την οικονομική διαχείριση του Σώματος.

Τα μέλη των δύο τμημάτων της Σύρου αριθμούν σήμερα τα 120 άτομα, ενώ το ολοκαίνουριο τμήμα στις Λεύκες της Πάρου έχει συνολικά 52 παιδιά. Παράλληλα, αναμένεται να λειτουργήσει ένα σύστημα στην Κύθνο, την ίδια στιγμή που είναι υπό εξέταση το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των Συστημάτων Τήνου και Μυκόνου. Στο στάδιο διαπραγμάτευσης βρίσκεται και η λειτουργία ενός αντίστοιχου συστήματος στο νησί της Σαντορίνης.

Οχτώ στους δέκα Συριανούς ήταν πρόσκοποι

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκίδη, τα προσκοπικά τμήματα των Κυκλάδων αρχίζουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος μετά από μία περίοδο κάμψης, εξαιτίας της έλλειψης βαθμοφόρων που οδήγησε στη μικρότερη συμμετοχή μελών. Αναφερόμενος στη μεγάλη παράδοση της Σύρου, τονίζει ότι “οι οχτώ στους δέκα Συριανούς ήταν μικροί πρόσκοποι”. Εκφράζει μάλιστα το παράπονο του Σώματος για το γεγονός ότι “πολλοί από τους παλιούς προσκόπους δεν έχουν δηλώσει καν την παρουσία τους”. Καθιστά δε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ίδρυση ενός συλλόγου παλαίμαχων προσκόπων Κυκλάδων, ο οποίος θα προσπαθήσει να ενώσει την παλιά αφρόκρεμα με το φρέσκο αίμα προσκόπων.

Σημειώνει δε, ότι με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων Προσκοπισμού στη Σύρο, έχει προγραμματιστεί ένας κύκλος δράσεων που θα λάβουν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2014.

Όπως υπογραμμίζει, το 70% των παιδιών που είναι μέλη στα προσκοπικά συστήματα θέλησε μόνο του να διδαχθεί τις αρχές και τις αξίες που υπηρετεί ο θεσμός, ενώ το υπόλοιπο 30% ακολούθησε την επιθυμία της οικογένειας, κάποιο μέλος της οποίας υπήρξε πρόσκοπος κατά το παρελθόν. Προσθέτει μάλιστα ότι παρόλο που “τα περισσότερα παιδιά συμμετέχουν ενεργότερα σε αθλητικούς ή άλλους χώρους, ο προσκοπισμός διατηρεί σήμερα μια σταθερή ομάδα ανθρώπων που έρχονται και συμμετέχουν στο προσκοπικό έργο”.

Τιμητική εκδηλωση

Η πρώτη κοινή δράση των Προσκοπικών Συστημάτων στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου, με την απονομή του μεταλλίου του Φοίνικα, που αποτελεί την ανώτερη διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στους Νικηφόρο και Αικατερίνη Ευμορφοπούλου. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ζεύγος Ευμορφόπουλου παραχώρησε στο Σώμα το προσκοπικό κέντρο που υπάρχει στο Βήσσα και χρησιμοποιείται για εκπαίδευση και επισκέψεις. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν τμήματα τόσο από τα γύρω νησιά όσο και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στην Αθήνα.

Ετικέτες: