Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων

Γνωρίζουμε πως "έχουμε δίκιο", αλλά δεν αρκεί

“Δεν ντρεπόμαστε για τις αναπηρίες των παιδιών μας και αγωνιζόμαστε για δίκαιη αξιοπρεπή ζωή” υπογραμμίζει ο Σύλλογος Στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα”, καταθέτοντας τα δικά του συμπεράσματα από την έκβαση της συζήτησης με τοπικούς φορείς της Σύρου για θέματα που αφορούν την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Οι υπεύθυνοι αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα

Όπως σημειώνουν σε σχετική επιστολή τους, “Οι διευθυντές ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Σύρο και στις Κυκλάδες στην Ειδική Αγωγή και αναφέρθηκαν στη φετινή στελέχωση των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Ωστόσο, οι ίδιοι φαίνεται να αδυνατούν να λύσουν το πρόβλημα της έγκαιρης και πλήρους στελέχωσης των Σ.Μ.Ε.Α.Ε., επειδή προφανώς είναι θέμα Υπουργείου Παιδείας.

Ακούσαμε από όλους τους υπευθύνους πως “έχουμε δίκιο”. Η αλήθεια είναι πως το γνωρίζουμε αλλά δυστυχώς… αυτό δεν αρκεί! Το Υπουργείο με δελτίο Τύπου στις 11/9/2013, κοροϊδεύοντας ανοιχτά και δημόσια τους χιλιάδες ανάπηρους και τους γονείς τους, δηλώνει πως η Ειδική Αγωγή είναι προτεραιότητά του!

Εμείς από την πλευρά μας, ζούμε αυτήν την "προτεραιότητα" όταν τα παιδιά μας ξεκινούν στο υποστελεχωμένο σχολείο, στην καλύτερη περίπτωση τον Οκτώβρη κι όταν αρκετά άλλα παιδιά είναι ακόμα και σήμερα στο σπίτι τους.

Για το ειδικό επιστημονικό (ΕΕΠ) και το ειδικό βοηθητικό (ΕΒΠ) προσωπικό ανησυχούμε ιδιαιτέρως εδώ στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, αφού σχεδιάζεται να έρθουν “επωφελούμενοι» από τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δε μιλάμε για εργαζόμενους, αλλά για “επωφελούμενους”, οι οποίοι θα αμείβονται με 492 ευρώ το ανώτερο, όσοι είναι άνω των 25 ετών, και με 427 ευρώ το ανώτερο, αν είναι κάτω των 25. Αντιλαμβανόμαστε ότι για να έρθει ένας “επωφελούμενος” από την Αθήνα ή την κεντρική Ελλάδα να εργαστεί στο νομό μας με αυτά τα χρήματα, δε θα μπορέσει απλούστατα να επιβιώσει”.

Μικρή ανακούφιση, αλλά όχι ικανοποίηση

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι παρά τη μικρή ανακούφιση των γονέων μετά από εβδομάδες αναμονής και ατέλειωτης αγωνίας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να νιώσουν ικανοποιημένοι.

“Αισθανόμαστε εντελώς παραμελημένοι και πολίτες β' κατηγορίας, καθώς εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει υλοποίηση του σχεδιασμού για την Ειδική Αγωγή. Κάθε χρονιά, επί συνεχόμενα έτη (προ κρίσης), τα ειδικά σχολεία αντί να στελεχώνονται πρώτα, έπονται των γενικών! Επομένως, καταρρίπτεται το επιχείρημα περί κρίσης”.

Δεν είμαστε πολίτες β' κατηγορίας

Καταλήγοντας, επισημαίνουν πως “οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι τα σχολεία για να λειτουργούν σωστά και για να μπορούν οι μαθητές απρόσκοπτα να συμμετέχουν στη μαθησιακή διαδικασία, εκτός από την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, χρειάζεται απαραίτητα και μόνιμο έμψυχο υλικό, που δε θα μετακινείται κάθε χρόνο και μάλιστα ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Γνωρίζουν επίσης και επιδεικτικά αγνοούν, ότι το Σύνταγμά μας και οι Νόμοι και οι Διεθνείς Συμβάσεις, κάθε άλλο παρά δικαιολογούν αυτήν την ανεύθυνη στάση του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα Ειδικής Αγωγής, επί σειρά δεκαετιών! Γνωρίζουν πολύ καλά ότι με πρόσχημα την κρίση έχουν αφαιμάξει από τον ελληνικό λαό – εκτός των άλλων - τα πολυτιμότερα αγαθά του, την Υγεία και την Παιδεία και δε διστάζουν, ούτε ντρέπονται να λεηλατήσουν ακόμα και τις ζωές των Ατόμων με Αναπηρία και των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Ίσως να μην γνωρίζουν όμως, ότι ούτε εμείς ντρεπόμαστε για τις αναπηρίες των παιδιών μας και αγωνιζόμαστε για δίκαιη αξιοπρεπή ζωή και ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους”.

Ετικέτες: