Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Όλα τα "κακά" χωράνε

Χώμα, αποτσίγαρα, μπουκάλια, μπάλες, μέχρι και αγριόχορτα κοσμούν τους εξωτερικούς χώρους του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, προτρέποντας έτσι την Παιδική HELMEPA να επεκτείνει τις περιβαλλοντικές δράσεις της, καθαρίζοντας πέρα από ακτές, και αρχιτεκτονικά μνημεία.

Παρόλο που το κτήριο του Ιταλού αρχιτέκτονα Pietro Sampo με τη μνημειακή όψη στην πλατεία Μιαούλη αποτελεί δείγμα της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, κάποιοι δε διστάζουν να το χρησιμοποιούν και σαν κάδο απορριμμάτων.

Με τη μόνη διαφορά ότι τίποτα από αυτά που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα στα μπαλκόνια του δεν οδηγείται στην ανακύκλωση, ούτε αλλάζει θέση παρά μόνο όταν παραδοθεί στη δίνη του ανέμου. Πράγμα που αποδεικνύει αφενός ότι ο καθένας μπορεί ελεύθερα να πετάξει το σκουπίδι του ή να σβήσει το τσιγάρο του στο μάρμαρο χωρίς καμία παρατήρηση και αφετέρου ότι οι χώροι δεν καθαρίζονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε από τους φορείς που στεγάζονται σε αυτούς.

Και ενώ η επιδιόρθωση μίας μαρμάρινης πλάκας ή μιας γυψοσανίδας απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, η ρίψη ενός πλαστικού μπουκαλιού στον πλησιέστερο κάδο δεν μας κοστίζει παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα.

Συνεπώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ακόμα και ανέκδοτο το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που στις κεντρικές αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου λαμβάνουν χώρα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, ακριβώς δίπλα συντηρείται μία κατάσταση η οποία αντικατοπτρίζει την έλλειψη πολιτισμού και παιδείας πολλών ασυνείδητων πολιτών και επισκεπτών.

 
Ετικέτες: