Γνωριμία με τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης σε 9 δημοτικές βιβλιοθήκες του Ν. Αιγαίου

“Κολυμπώντας στα ρηχά νερά της online θάλασσας”

Δηλώσεις της συντονίστριας Αλέγκρε Εσκαλονή

Στον μαγικό κόσμο των social media θα διεισδύσουν τους επόμενους μήνες οι χρήστες των δημοτικών βιβλιοθηκών σε επτά νησιά του Νότιου Αιγαίου, υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων βιβλιοθηκονόμων, αλλά και του εκπαιδευτικού δυναμικού που θα παρέχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του.

Το πρόγραμμα “Κολυμπώντας στα ρηχά νερά της online θάλασσας” είναι μια πρωτοβουλία της Αλέγκρε Εσκαλονή, υπεύθυνης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου και πρωτοπόρου του οργανισμού Future Library. Σημειώνεται ότι ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2011, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, έχοντας ως αποστολή να καταγράψει την τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών της Ελλάδας και να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους και του ρόλου τους στην κοινότητα.

Εκπαίδευση της μέσης και τρίτης ηλικίας

Τη δράση τόσο στις Κυκλάδες (Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη), όσο και στα Δωδεκάνησα (Λειψοί, Λέρος, Κως και Ρόδος) συντονίζουν από κοινού η κ. Εσκαλονή και ο επίσης πρωτοπόρος του Future Library, Δημήτρης Σταματέλος. Το πρόγραμμα εστιάζει στην εκπαίδευση της μέσης και τρίτης ηλικίας γύρω από την τεχνολογία και ειδικότερα τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να ξεπεραστούν πιθανές δυσκολίες ακόμα και στη χρήση ενός απλού κινητού τηλεφώνου.

Οι εκπαιδευόμενοι θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία της αποστολής και παραλαβής γραπτών μηνυμάτων, θα αποκτήσουν το δικό τους e-mail και θα μάθουν πώς μπορούν να επικοινωνούν δωρεάν με όσους βρίσκονται μακριά μέσα από τον υπολογιστή (skype). Επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τους ορίζοντές τους σε δημοφιλείς ιστοχώρους όπως το facebook, το twitter, το linkdin και το blog και να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τη λειτουργία και τη χρήση τους. Τέλος, σε κάποιες βιβλιοθήκες θα παραδοθούν και μαθήματα κατασκευής ιστοσελίδας, δημιουργίας και καταχώρησης βίντεο στο youtube.

Όπως σημειώνει η κ. Εσκαλονή στην “Κοινή Γνώμη”, το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει όλους όσοι έχουν σχηματίσει λανθασμένη άποψη για τα συστήματα κοινωνικής δικτύωσης και τα έχουν απωθήσει από την καθημερινότητά τους λόγω άγνοιας. Η ίδια εκτιμά ότι ένας άνθρωπος που διατηρεί μία επαφή με τα social media δύναται να γίνει ακόμα πιο συμμετοχικός πολίτης, δεδομένου ότι τα πάντα γύρω μας τείνουν να γίνουν ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι παρόλο που το πρόγραμμα αφορά κυρίως στην εκπαίδευση των ηλικιωμένων νησιωτών, που δηλώνουν άγνοια ακόμα και για τις βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ουσιαστικά δεν υπάρχει όριο ηλικίας για τη συμμετοχή σε αυτό. Πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται δεκτοί ακόμα και πολίτες μικροί ηλικίας οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν δωρεάν κάποια πράγματα.

Καθίσταται γνωστό ότι στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος νησιά τα οποία διαθέτουν οργανωμένες βιβλιοθήκες και ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο διαθέτει τις γνώσεις και την ικανότητα να πραγματοποιήσει ένα πρότζεκτ. Όπως αναφέρει η κ. Εσκαλονή “υπάρχουν και άλλα νησιά, τα οποία έχουν βιβλιοθήκες, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες ή αν είναι, οι άνθρωποι που τις λειτουργούν δεν είναι βιβλιοθηκονόμοι, δεν είναι επιστήμονες, δεν μπορούν να συμμετέχουν σε project ή απλά δεν ενδιαφέρονται”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση έχει ήδη ξεκινήσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου με υπεύθυνη τη βιβλιοθηκονόμο Βασιλική Νικηφορίδου. Συμμετέχουν συνολικά 19 πολίτες, οι οποίοι αρχικά χωρίζονται σε ομάδες των δύο και των τριών ατόμων. Στα υπόλοιπα νησιά το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή συμμετοχών και βρεθούν οι κατάλληλοι εκπαιδευτές. Από τη Σαντορίνη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Βιβλιοθήκη του Μπελλώνειου Πολιτιστικού Ιδρύματος, με υπεύθυνη τη βιβλιοθηκονόμο Κερασία Πορλίγκη. Από την πλευρά των Δωδεκανήσων ενεργή παρουσία στο πρόγραμμα θα έχει το νησί της Ρόδου, από το οποίο θα συμμετέχουν τρεις βιβλιοθήκες, με συντονιστή το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου και υπεύθυνο τον Αργύρη Κόσκορο.

Αναφερόμενη στα οφέλη του προγράμματος, η κ. Εσκαλονή υπογραμμίζει ότι σκοπός του Οργανισμού Future Library είναι η ανάδειξη του ρόλου των βιβλιοθηκών στις τοπικές κοινωνίες. “Η βιβλιοθήκη δεν είναι ούτε μουσείο, ούτε αρχείο και δεν ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με βιβλία” σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “επιπλέον έχει τη δυνατότητα να παρέχει στην κοινότητα πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες”. Τονίζει ακόμα ότι μέσα από δράσεις όπως αυτή ενδυναμώνεται ο ρόλος της στην τοπική κοινωνία. Η βιβλιοθήκη γίνεται πιο ανοιχτή και προσιτή στο κοινό, το οποίο διευρύνεται συνεχώς χάρη στο πλήθος των αντικειμένων με τα οποία καταπιάνεται. Εξηγεί δε ότι η δράση “Κολυμπώντας στα ρηχά νερά της online θάλασσας” στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό, ο οποίος αναμειγνύει την τοπική κοινωνία και δημιουργεί διαφορετικούς δεσμούς. “Αν συμμετέχω σε κάτι έστω και εθελοντικά, αυτό έχει ένα κομμάτι από μένα”, επισημαίνει. Ωστόσο διευκρινίζει ότι ανέκαθεν οι βιβλιοθήκες παρείχαν δωρεάν τις υπηρεσίες τους, απλά δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό. “Ευτυχώς που βρέθηκε τώρα το Future Library να αναδείξει τον ρόλο μας. Όταν πολεμάς μόνος σου κάτι είναι πολύ διαφορετικά, όταν όμως μπεις κάτω από μια ομπρέλα που έχει όγκο και δύναμη τότε μπορείς να καταφέρεις πολλά” επισημαίνει.

Ετικέτες: