Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις Κυκλάδες

Κρύο και θυελλώδεις άνεμοι

Θυελλώδεις άνεμους, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, προβλέπει για τα επόμενα 24ωρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Στην “κατάψυξη” η χώρα, ενώ ήδη από χθες το βράδυ απαγορεύθηκε ο απόπλου των πλοίων.
Η επιδείνωση ξεκίνησε από χθες το βράδυ από τις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Τα Λιμεναρχεία Σύρου και Πάρου δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, εφιστώντας την προσοχή όλων των κατοίκων.
Προσοχή, προσοχή!

Τα Λιμεναρχεία Πάρου και Σύρου δημοσιοποίησαν χθες το απόγευμα, έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προκειμένου οι πολίτες και οι αρμόδιες αρχές να προετοιμαστούν.

Συγκεκριμένα:

- Σύμφωνα με σχετικό έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένεται από χθες το βράδυ, σημαντική επιδείνωση του καιρού και συγκεκριμένα εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.
- Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν σήμερα Τρίτη (χθες), οι οποίοι θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ και από το απόγευμα θα ενισχυθούν σταδιακά και αύριο (σήμερα) θα πνέουν κατά τόπους άνεμοι εντάσεως έως και 10 μποφόρ με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας .
- Σταδιακή βελτίωση του καιρού και εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από την Πέμπτη.
- Κατόπιν αυτών, παρακαλούν για λήψη κάθε ενδεδειγμένου και πρόσφορου μέτρου ασφαλούς αγκυροβολίας – πρόσδεσης όλων ανεξαιρέτως των σκαφών (αλιευτικών, αναψυχής, εμπορικών, ταχυπλόων, τουριστικών κ.λπ), που βρίσκονται στους λιμένες, ενώ, επίσης, για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος.

- Οι πολίτες παρακαλούνται να μην μεταβαίνουν, ασκόπως, στις λιμενικές εγκαταστάσεις και τους παραλιακούς, γενικά, χώρους.
Τι προβλέπει η ΕΜΥ

Αναλυτικά ο καιρός για τα επόμενα 24ωρα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, έχει ως εξής:

- Σήμερα Τετάρτη
Οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν με ένταση 8 με 10 μποφόρ.
Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε πιο πεδινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα) καθώς και στα ορεινά-ημιορεινά των νησιών. Επισημαίνεται ότι στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα έχουν διάρκεια και πιθανώς να είναι ισχυρές.
Κατακόρυφη πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (6 με 8 βαθμούς)

Την Πέμπτη και την Παρασκευή παρά την εξασθένηση των ανέμων, θα παραμείνει τσουχτερό το κρύο και θα σημειώνεται παγετός που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Οι παροδικές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια και ιδιαίτερα στην Κρήτη θα συνεχιστούν.

Απαγόρευση απόπλου

Ήδη από χθες το βράδυ, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών και αναγγελίας θυελλωδών ανέμων.

Ετικέτες: