Αφημένα στην τύχη τους τα μηχανήματα όπισθεν του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης

"Παρκαρισμένα" στο περιθώριο

Εγκαταλελειμμένα και αποκομμένα από τα υπόλοιπα δείγματα της πλούσιας βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου, που είτε εκτίθενται, είτε φυλάσσονται στους αποθηκευτικούς χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης και του δήμου, φαντάζουν τα μηχανήματα που “σκουριάζουν” σήμερα όπισθεν του παλαιού Χρωματουργείου Κατσιμαντή.

Τα εκθέματα, τα οποία αχνοφαίνονται πίσω από τα σταθμευμένα οχήματα που κατακλύζουν καθημερινά τον χώρο, τοποθετήθηκαν εξ' αρχής στο συγκεκριμένο σημείο, με την προοπτική δημιουργίας ενός ενιαίου, υπαίθριου μουσείου, συνέχεια της συλλογής που φιλοξενείται εντός του Βιομηχανικού Μουσείου.

Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών αποδείχτηκε, ότι η μόνη αλλαγή στο χώρο ήταν η μετατροπή του σε χώρο στάθμευσης, με αποτέλεσμα το όνειρο για οποιοδήποτε έργο πολιτιστικής φύσεως να γκρεμίστηκε ολοσχερώς. Τα μηχανήματα, όχι μόνο δεν έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους και συνεχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά έχουν αγνοηθεί πλήρως, αφού πλέον όποιος εισέρχεται στο χώρο, ενδιαφέρεται για μία πολυπόθητη θέση στάθμευσης και όχι για να τα θαυμάσει.

Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που παρατηρούν οι επισκέπτες είναι τα παρκαρισμένα -σε όλες τις στάσεις- αυτοκίνητα, τα οποία κρύβουν όσο περισσότερο μπορούν τα “ταλαιπωρημένα” και στριμωγμένα εκθέματα.

Υπενθυμίζεται ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2014 περιλαμβάνεται και το έργο επανέκθεσης του Βιομηχανικού Μουσείου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια ελπίδα να αξιοποιηθεί σωστά και κατάλληλα όλο το υλικό το οποίο σήμερα είναι “παραγκωνισμένο”.

Ετικέτες: