Πρόσω ολοταχώς για την εύρεση κατάλληλου χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων της Σύρου

Με "σημαία" το φιλοζωικό αίσθημα

Καταρτίστηκαν οι όροι του μειοδοτικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορά στην εξεύρεση κατάλληλου χώρου, ο οποίος θα “στεγάσει” τα αδέσποτα ζώα στη Σύρο.

Σημειώνεται ότι μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, οι ενδιαφερόμενοι έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τις προτάσεις τους, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στους δύο αντιδημάρχους, Δημήτρη Ρούσσο και Φώτη Ξαγοράρη.

Οι όροι του διαγωνισμού

Όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να αξιολογηθεί και να κριθεί κατάλληλο ένα ακίνητο από την αρμόδια επιτροπή. Ειδικότερα, όπως ορίζεται το προς μίσθωση ακίνητο είναι αναγκαίο “να βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από την πλησιέστερη κατοικία, παιδικό σταθμό, σχολείο, παιδική χαρά, γήπεδο αθλοπαιδιών, κήπο εκκλησία, Νοσοκομείο ή κλινική άνω των 20 κλινών, χώρο κοινωνικών ή εκπολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών εκδηλώσεων”. Επιπλέον, πρέπει “να έχει έκταση τουλάχιστον 4 στρέμματα και να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, να είναι κατά το δυνατόν επίπεδος χώρος και να έχει πρόσβαση σε νερό και ηλεκτρικό προκειμένου να διευκολύνεται η καθαριότητα του χώρου”.

Εάν πρόκειται για μίσθωση οικοπέδου, το μισθωτήριο θα πρέπει να έχει διάρκεια είκοσι ετών ενώ η πληρωμή των ενοικίων θα γίνεται κάθε δύο μήνες.

Η ανεύρεση ενός κατάλληλου χώρου, σύγχρονων προδιαγραφών, για τη μετεγκατάσταση του καταφυγίου των αδέσποτων σκύλων που λειτουργεί για περισσότερο από δέκα χρόνια στην περιοχή των Λαζαρέττων, όπισθεν του αεροδρομίου Σύρου ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης μεταξύ εκπροσώπων του δήμου και της Φιλοζωικής Ομάδας του νησιού.

Σταδιακά διαμόρφωση του κυνοκομείου

Στο πλαίσιο της συνάντησης είχαν επισημανθεί οι δυσκολίες που παρουσιάζει η συγκεκριμένη διαδικασία στον σχεδιασμό και στην υλοποίησή της, ωστόσο τονίζεται ότι ήδη προετοιμάζεται ο σχετικός διαγωνισμός για τη μίσθωση οικοπέδου, το οποίο θα πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Στόχος είναι η σταδιακή διαμόρφωση του χώρου, προκειμένου να φιλοξενήσει τα αδέσποτα του νησιού και να δώσει στη Φιλοζωική Ομάδα, την ευκαιρία να προσφέρει τις υπηρεσίες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Ξαγοράρης εκτιμά ότι ο νέος χώρος θα δώσει μεγάλη “ανάσα” όχι μόνο στα αδέσποτα της Σύρου, αλλά και στους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναλάβει εθελοντικά τη φροντίδα τους, αποσκοπώντας να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Σύρου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει “τραγικές” τις συνθήκες στον υπάρχοντα χώρο, καθώς τόσο ο κίνδυνος κατολίσθησης του λόφου, όσο και ο τελικός προορισμός του υποθαλάσσιου καλωδίου της ΔΕΗ είναι μερικοί από τους λόγους που τον καθιστούν ακατάλληλο.

Καταφύγιο σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός καταφυγίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ωστόσο, βασική προτεραιότητα αποτελεί η εύρεση του κατάλληλου χώρου, που θα προσφέρει τις δυνατότητες για τη μελλοντική ανέγερσή του. “Εφόσον βρεθεί αυτός ο χώρος σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε μια επέμβαση, όχι με προδιαγραφές βέβαια κυνοκομείου, αλλά τουλάχιστον να είναι καλύτερες οι συνθήκες και για τους φιλόζωους αλλά και για τα ζώα, μέχρι να εντάξουμε το έργο σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση και τη δημιουργία ενός σωστού καταφυγίου αδέσποτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των αδέσποτων, το οποίο βλάπτει τη συνολική εικόνα της πόλης, ενώ επιβαρύνει και την υγεία των κατοίκων.

Ωστόσο, καθιστά γνωστό ότι τα σκυλιά που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στο καταφύγιο, όπισθεν του αεροδρομίου είναι ταυτοποιημένα, εμβολιασμένα και στειρωμένα με έξοδα του δήμου, ο οποίος εξασφαλίζει ακόμα και την τροφή τους.

Φ. Ξαγοράρης: “Στηριζόμαστε στη βοήθεια των φιλοζωικών φορέων”

Καταλήγοντας, τονίζει ότι λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να στελεχώσει το νέο καταφύγιο με το κατάλληλο προσωπικό πέρα από κτηνιάτρους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία του. Ωστόσο, έχει την υπόσχεση της Φιλοζωικής Ομάδας ότι η ίδια θα συνεχίσει να προσφέρει την εθελοντική εργασία της τόσο στο τάισμα όσο και στην καθαριότητα των ζώων. “Με τη συνεχή μείωση του προσωπικού, ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει υπαλλήλους για να κάνουν εκεί αυτή τη δουλειά και όσο πάει το προσωπικό μας μειώνεται συνεχώς, αλλά θεωρώ ότι με μια συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού σίγουρα θα πετύχουμε ένα αποτέλεσμα, πολύ καλύτερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα”, σημειώνει.