Ρεπορτάζ για τις αφίξεις, την πληρότητα ξενοδοχείων και καταλυμάτων καθώς και για την κρουαζιέρα στη Σύρο

“Καρδιογράφημα” πασχαλινής κίνησης

Βερεσέ η αγορά του πασχαλινού οβελία και μετρημένες καταναλωτικές κινήσεις

Μικρή αύξηση στην επισκεψιμότητα της πασχαλινής περιόδου αναμένεται να παρατηρηθεί φέτος καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, από σήμερα θα ξεκινήσουν επισκέπτες να φθάνουν στη Σύρο - προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους -, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά τα περυσινά στοιχεία.

Ωστόσο, η εν λόγω αύξηση δεν αντιστοιχεί πλήρως στα μέχρι στιγμής ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς πολλά εξ αυτών διαθέτουν ακόμη κενά δωμάτια, αφού προς τη Σύρο ταξιδεύει ένα μικρό ποσοστό φοιτητών αλλά και ανθρώπων που διατηρούν εξοχικές κατοικίες στο νησί ή έχουν φιλικά πρόσωπα να τους φιλοξενήσουν.

Όσον αφορά στο πεδίο του θαλάσσιου Τουρισμού – κρουαζιέρα, σήμερα και την Μεγάλη Παρασκευή έχουν προγραμματισθεί δύο αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, τα οποία για κάποιες ώρες θα αποβιβάσουν τουρίστες στην πόλη.

Η “Κοινή Γνώμη” μετά την παρουσίαση των προαναφερόμενων στοιχείων, πραγματοποιεί αναφορά και στην κίνηση της αγοράς την πασχαλινή περίοδο αλλά και στο κόστος του εορταστικού τραπεζιού.

Μεγάλη Παρασκευή το “ζενίθ” της αποβίβασης

Ειδικότερα, αυξημένη ελαφρώς σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να είναι και η άφιξη των επιβατών που θα ταξιδέψουν προς τη Σύρο με τα προγραμματισμένα δρομολόγια των πλοίων, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα. Συγκεκριμένα, οι επιβάτες που θα φθάσουν στο νησί από τη Μεγάλη Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο πλησιάζουν ή και ξεπερνούν τους 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων (άνω των 1.300) θα ταξιδέψουν την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος θα κινηθεί η επιβατική κίνηση και τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, όπου τα πρώτα στοιχεία θέλουν να αποβιβάζονται στο λιμάνι της Ερμούπολης σχεδόν 1.000 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί, πως το Μεγάλο Σάββατο ο αριθμός των επιβατών που θα αποβιβασθούν στη Σύρο πρωί και απόγευμα ξεπερνά τους 320.

Συγκριτικά με την περυσινή χρονιά, την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο, η αύξηση “αγγίζει” σχεδόν τους 500 επιβάτες, με τα στοιχεία της Μεγάλης Παρασκευής να δείχνουν πως τότε καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση (άνω των 1.200 αποβιβασθέντων).

Διευκρινίζεται επιπλέον, πως τα ανωτέρω στοιχεία αφορούν κατά κύριο λόγο τα δρομολόγια που πραγματοποιεί στο νησί μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Ακολουθεί την Πάρο

Με μία πρώτη εκτίμηση κρίνεται επίσης αναγκαίο να επισημανθεί πως σε σύγκριση με τα νησιά της Πάρου και της Νάξου η Σύρος κινείται σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο όσον αφορά στα νούμερα των αφίξεων τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλιστα μπορεί να ακολουθεί την Πάρο που είναι ένας προορισμός που προτιμάται εμφανώς περισσότερο από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αφού ο αριθμός των επιβατών που θα αφιχθούν εκεί – συνολικά - θα ξεπεράσει τους 4.500, ωστόσο προηγείται από τη Νάξο, καθώς οι αφίξεις της εκτιμάται πως θα πλησιάσουν μόλις τις 2.220 περίπου.

Στο 80% η πληρότητα ξενοδοχείων

Ωστόσο, η ανωτέρω κίνηση δεν φαίνεται την τρέχουσα πασχαλινή περίοδο να αποτυπώνεται στις κρατήσεις των ξενοδοχείων – κυρίως της Ερμούπολης –, τα οποία ναι μεν παρουσιάζουν μία μικρή άνοδο στα νούμερα της πληρότητάς τους σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2013, αλλά όχι την επιθυμητή αφού μέχρι και σήμερα υπάρχουν δωμάτια ελεύθερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” το ποσοστό των κρατήσεων “αγγίζει” έως τη Μεγάλη Τρίτη το 70-80% στις ξενοδοχειακές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην Ερμούπολη. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι αρκετοί εκ των οποίων ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες προς το νησί, είναι άτομα είτε μικρής ηλικίας, όπως φοιτητές που επιστρέφουν στην οικογένειά τους, είτε επισκέπτες που διαθέτουν εξοχική κατοικία για να μείνουν και να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές διακοπές τους.

Ο ίδιος σημείωσε όμως, πως το γενικό κλίμα ενδέχεται να αλλάξει και να προκύψουν υψηλότερα ποσοστά στις κρατήσεις τις επόμενες δύο ή τρεις ημέρες που ενδέχεται κάποιοι να λάβουν απόφαση “τελευταίας στιγμής και να αποφασίσουν να ταξιδέψουν” αν βρουν εισιτήρια με κάποια πλοία της γραμμής που προσεγγίζει τη Σύρο.

Αναφορικά με τις τιμές των ξενοδοχείων, αυτές ποικίλουν αλλά σε γενικές γραμμές κυμαίνονται σε περυσινά επίπεδα.

Χαμηλότερο ποσοστό για τουριστικά καταλύματα

Σε μικρότερο ποσοστό από τα ξενοδοχεία, καταγράφουν πληρότητα οι επιχειρήσεις των ενοικιαζομένων δωματίων έως σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι περισσότερες επιχειρήσεις διαθέτουν ακόμη άδεια δωμάτια και το ποσοστό των κρατήσεων δεν ξεπερνά το 60-65%. Προκειμένου μάλιστα να προσελκύσουν κόσμο και επισκέπτες, τα τουριστικά καταλύματα προσφέρουν χαμηλές τιμές, οι οποίες ξεκινούν από 30 ευρώ και φθάνουν τα 50-55 ευρώ. Αξίζει να υπογραμμισθεί επιπλέον, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαζομένων δωματίων που είναι εν λειτουργία την πασχαλινή περίοδο, βρίσκονται στην Ερμούπολη και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κλειστά παραμένουν όσα είναι στα χωριά, τα οποία ξεκινούν τη λειτουργία τους αρχές της καλοκαιρινής περιόδου.

Δύο προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιεροπλοίων

Σε μία σημαντική κίνηση προχώρησε ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ο οποίος φέτος φρόντισε να μοιράσει στο σύνολο των επιχειρήσεων που είναι μέλη του έναν κατάλογο με τα στοιχεία των κρουαζιεροπλοίων που θα αφιχθούν στο νησί το 2014. Ωστόσο, με ένα νέο έγγραφο, το οποίο θα δινόταν χθες προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ενημερώνει σχετικά με τα κρουαζιερόπλοια που θα προσεγγίσουν στη Σύρο τις ημέρες του Πάσχα. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα υποδεχθεί δύο κρουαζιερόπλοια, σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη καθώς και μεθαύριο, Μεγάλη Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Quest το οποίο θα φθάσει στις οκτώ το πρωί και θα αναχωρήσει στις έξι το απόγευμα (έρχεται από Μπόντρουμ και θα ταξιδέψει προς Πειραιά) ενώ το νησί θα επισκεφθεί και το Louis Cristal την Μεγάλη Παρασκευή από τις επτά το απόγευμα έως και τις δώδεκα το βράδυ (έρχεται από Λαύριο και θα ταξιδέψει προς Κουσάντασι). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και όσα είναι γνωστά μέχρι στιγμής, από το Seabourn Quest το οποίο και θα παραμείνει αρκετές ώρες στο νησί, αναμένεται να αποβιβασθούν περισσότεροι από 400 επιβάτες ενώ λιγότερος αριθμός επιβατών θα ταξιδέψει με το Louis Cristal.

Οικονομική “ανάσα” στην πόλη

Με αφορμή την άφιξη των κρουαζιεροπλοίων, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, ο οποίος μοίρασε και τα ενημερωτικά φυλλάδια στους επιχειρηματίες προκειμένου να γνωρίζουν τις ώρες της παραμονής τους στο νησί προέβη σε δηλώσεις, μέσω των οποίων καθιστά σαφές πως στο πεδίο του θαλάσσιου Τουρισμού πρέπει να δοθεί έμφαση αφού οι επιβάτες που αποβιβάζονται και δεν μετακινούνται προς άλλα νησιά, αλλά παραμένουν στη Σύρο και κινούνται στην πόλη και ιδιαίτερα στην αγορά, αποτελούν σίγουρα μία μικρή οικονομική ανάσα για τις επιχειρήσεις κάθε είδους. “Ως νέος πρόεδρος ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους και ζήτησα να μας ενημερώνουν για τις αφίξεις των κρουαζιεροπλοίων που έρχονται. Θα μοιράσουμε άμεσα το νέο φυλλάδιο στις επιχειρήσεις καθώς ενδιαφέρονται οι συνάδελφοι να διατηρούν ανοικτά τα καταστήματά τους”, σημείωσε αρχικά, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι, “αυτό που γινόταν πριν τρία, τέσσερα χρόνια και δεν άνοιγαν τα καταστήματα, πλέον δεν γίνεται. Έχουμε κατανοήσει ότι βοηθά πολύ την κατάσταση η άφιξή τους”. Ενδεικτικά ως παράδειγμα, ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε πως η έκτακτη προσέγγιση του κρουαζιεροπλοίου που ταξίδευε προς την Τήνο και εν τέλει προσέγγισε τη Σύρο, “κατά κοινή ομολογία έδειξε αισιόδοξα μηνύματα”. Καταλήγοντας, ο πρόεδρος υπογράμμισε πως, “Τα κρουαζιερόπλοια είναι απαραίτητα για τον τόπο διότι συνδράμουν θετικά στην οικονομική κίνηση”, επισημαίνοντας τέλος, ότι, “Έχουμε ως νησί να παρουσιάσουμε πολλά πράγματα και μία καταπληκτική πόλη” γεγονός που τόνισε πως, “φαίνεται να ενδιαφέρει τους τουρίστες”.

Παραγγελίες και... βερεσέ

Σε χαμηλότερη τιμή από πέρυσι θα κυμανθεί φέτος το Πάσχα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ το “κυρίως πιάτο”, ο πασχαλινός οβελίας δηλαδή, πωλείται φθηνότερα. Συγκεκριμένα, η τιμή του “αγγίζει” τα επτά ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο στα κρεοπωλεία του νησιού, με αρκετούς κρεοπώλες - που μίλησαν στην εφημερίδα -, να τονίζουν πως ήδη έχουν δεχθεί παραγγελίες από τους σταθερούς πελάτες τους. Ωστόσο, η οικονομική δυσχέρεια που έχει “χτυπήσει” σημαντικά το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, η οποία αν και επιθυμεί να διατηρήσει τα παραδοσιακά έθιμα και να πραγματοποιήσει το σούβλισμα του οβελία, όπως αποδεικνύεται από το ρεπορτάζ, τη φετινή χρονιά προτιμά σε σημαντικό βαθμό να μην αγοράσει ολόκληρο αμνοερίφιο.

Σύμφωνα με όσα τόνισαν δε, ορισμένοι κρεοπώλες, υπάρχουν σταθεροί πελάτες οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με καθυστέρηση και κυρίως οι συνταξιούχοι αφού αντιμετωπίζουν μεγάλο οικονομικό ζήτημα με τις αυξημένες περικοπές που έχουν δεχθεί στις συντάξιμες αποδοχές τους.

Έρευνα και αγορές τελευταίας στιγμής

Με φειδώ πραγματοποιούν οι καταναλωτές και τις πασχαλινές αγορές τους, οι οποίες κατά κύριο λόγο περιορίζονται στην κάλυψη των άκρως απαραίτητων αναγκών. Όπως ανέφεραν μάλιστα επιχειρηματίες που διατηρούν παιχνιδοπωλεία και καταστήματα με είδη δώρων, η πλειοψηφία των ανθρώπων αναζητούν χαμηλές τιμές σε δώρα και σε λαμπάδες, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που ζητούν να αγοράζουν κάποια χειροποίητη λαμπάδα που κοστίζει φθηνότερα. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά μειωμένη είναι η καταναλωτική κίνηση και όσον αφορά σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης μέχρι στιγμής - παρά τις προσιτές τιμές που επικρατούν -, αφού όπως σημείωσαν επιχειρηματίες του χώρου, ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς πριν επιλέξει ένα προϊόν και ζητά αρκετές φορές και κάποια επιπλέον έκπτωση. Ωστόσο, οι καταστηματάρχες εξήγησαν πως εναποθέτουν τις ελπίδες τους τις τελευταίες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθούν και οι περισσότερες αγορές.

Ετικέτες: