Τουρκικά πλοία στο Αιγαίο

Άσκηση ''Beyaz Firitina 2014''

  • Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2014 - 06:10

Ξεκίνησε τη Τρίτη 21 Μαΐου η ετήσια άσκηση '' Beyaz Firtina 2014'' του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, δύο Τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και μία πυραυλάκατος, τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση της γειτονικής χώρας εισήλθαν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Όπως ενημέρωσε με σχετική ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ η φρεγάτα Turgut Reis εισήλθε στις 13:43 μεταξύ Ν. Εύβοιας και Ν. Άνδρου, στο στενό Καφηρέα και κινούμενη με νότια πορεία εξήλθε στις 15:24 Δυτικά της Κύθνου ενώ η πυραυλάκατος Bora εισήλθε στις 13:21 βόρεια της Νάξου και κινούμενη με δυτική πορεία εξήλθε στις 15:24 δυτικά της Σερίφου. Τα πλοία και τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα αντίστοιχα τουρκικά πλοία από καθ όλη τη διάρκεια του πλου τους.

Παράλληλα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα σε περίπτωση εκτροπών και ξαφνικών συμβάντων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η άσκηση θα διαρκέσει συνολικά δεκατρείς ημέρες, δηλαδή μέχρι πρώτη Ιουνίου με τη συμμετοχή πενήντα τριών μονάδων επιφανειών διαφόρων τύπων του τουρκικού Ναυτικού, τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και δεκατριών ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων.

Επισημαίνει ακόμα πως η τουρκική Ακτοφυλακή διαθέτει δεκαεπτά συνολικά πλωτά μέσα διαφόρων τύπων και τεσσάρων ελικοπτέρων. Επίσης υπάρχει τουρκική υπηρεσίας πληροφοριών MIT, με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών υποκλοπών. Στην διακλασική άσκηση συμμετέχει η τουρκική Αεροπορία η οποία έχει διαθέσει οχτώ μαχητικά αεροσκάφη και ένα αεροσκάφος ρυμούλκησης εναέριου στόχου.

Δεδομένο των γεγονότων του παρελθόντος το Ελληνικό Ναυτικό έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της άσκησης, προκειμένου να τελειώσουν όλα ομαλά.

 

Ετικέτες: