Αναβίωση του εθίμου του Αϊ-Γιάννη του αφανιστή

"Φωτίστηκε" η παράδοση

Το πανάρχαιο έθιμο του Αϊ-Γιάννη του “αφανιστή” αναβίωσε και φέτος στη Σύρο, στο πλαίσιο της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλεται από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού για τη διαφύλαξη και μεταλαμπάδευση των τοπικών παραδόσεων στις νεότερες γενιές.

Παραμονή της μεγαλύτερης γιορτής του καλοκαιριού, η Σύρος φωτίστηκε από τις μεγάλες φωτιές που είχαν ανάψει από νωρίς σε διάφορα σημεία του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, η φωτιά επιφέρει την κάθαρση και βοηθά τους ανθρώπους, οι οποίοι περνούν από πάνω της να απαλλαχτούν από το κακό.

Ο Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναστάσεως, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου και ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου Σύρου “έστησαν” τα δικά τους γλέντια, παροτρύνοντας τους φίλους τους να συμμετέχουν στην αναβίωση τόσο του “αφανού” όσο και του Κλήδονα.

“Τα παιδιά αγαπούν τις παραδόσεις μας”

“Με τον Κλήδονα, γιορτάζουμε κάθε χρόνο τη λήξη μαθημάτων του χορευτικού μας τμήματος” δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου του Φοίνικα, Ιωσήφ Πρίντεζης. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους Διονύση Ευθυμίου παρουσιάζουν δείγμα της δουλειάς τους, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή εκδήλωση συμμετείχε επίσης τμήμα του χορευτικού εργαστηρίου “Η σοφία...της παράδοσης”. Στη συνέχεια, ακολούθησε το κάψιμο των “Μάηδων”, τους οποίους μάζεψαν τα παιδιά του συλλόγου από τα σπίτια του χωριού για να στηθεί το γλέντι στην πλατεία του Φοίνικα. “Πρόκειται για μία γιορτή, που τα παιδιά μας περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία, αφού αγαπούν τις παραδόσεις μας και “ρουφούν” σαν σφουγγάρι οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές”, κατέληξε ο κ. Πρίντεζης.

“Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι”

Ο εορτασμός του Κλήδονα αποτέλεσε την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του νεοσύστατου Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Προφήτη Ηλία με στόχο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι τι γινόταν στο παρελθόν. Σημαντική ήταν η παρουσία της “σοφίας...της παράδοσης”, η οποία παίζοντας ουσιαστικά σε “διπλό ταμπλό”, συνέβαλε τα μέγιστα στην αναβίωση του εθίμου. Όπως εξηγεί η αντιπρόεδρος του συλλόγου, Ελευθερία Δημάκη, “τα μέλη του προσπάθησαν να αναβιώσουν το έθιμο με το αμίλητο νερό, το οποίο μετέφεραν από τη βρύση της εκκλησίας στον Κλήδονα. Στη συνέχεια, ο κόσμος έριξε μέσα προσωπικά αντικείμενα και διάβασε κάποιους στίχους. Η γιορτή συνεχίστηκε με μουσική και χορό στην πλατεία του χωριού.

Συγκινητικές στιγμές

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου γιόρτασε το έθιμο του Αϊ-Γιάννη του “αφανιστή” με την πολύτιμη συμβολή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, ο οποίος πλούτισε την εκδήλωση με τους παραδοσιακούς χορούς του. Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Τσαούσογλου ευχαρίστησε τόσο το κοινό, όσο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξη της, ενώ στη συνέχεια η ταμίας του συλλόγου, Βασιλική Σαμανίου, μίλησε για το έθιμο του κλήδονα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου ο μακροβιότερος Μικρασιάτης κ. Παντελής Τεκέρογλου κατέθεσε στέφανο στο μνημείο της Μικρασιατικής μνήμης, αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους τους αδικοχαμένους από τη φωτιά και το μαχαίρι του τουρκικού ζυγού.

Η μεγάλη επιστροφή

Με την αναβίωση της φωτιάς του “αφανιστή”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναστάσεως, επέστρεψε στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, μετά από τρία χρόνια αποχής. Ωστόσο, στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου το οποίο συγκροτήθηκε πριν από δύο μήνες είναι να ξαναζωντανέψει ο λόφος και να γνωρίσουν τα παιδιά τις παραδόσεις του τόπου μας. Στον εορτασμό συμμετείχε επίσης τμήμα του χορευτικού εργαστηρίου "η σοφία...της παράδοσης". Μεταξύ των προσεχών εκδηλώσεων του συλλόγου, περιλαμβάνεται μία έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων σχετικά με την ιστορία του λόφου της Αναστάσεως η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ενοριακή αίθουσα της Αναστάσεως 10-17 Αυγούστου.

Ετικέτες: