Επίσκεψη της 3ης Κοινότητας Ανιχνευτών Παραδεισίου Ρόδου στη Σύρο

Ο προσκοπισμός ταξιδεύει

Την πρωτεύουσα των Κυκλάδων επισκέφτηκε η 3η Κοινότητα Ανιχνευτών Παραδεισίου από το νησί της Ρόδου στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης των μελών της για τη λήξη της προσκοπικής σεζόν.

Η ομάδα φιλοξενείται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων της Σύρου, με το οποίο διατηρούν άριστες σχέσεις. Σημειώνεται μάλιστα ότι η Περιφερειακή Εφορεία Κυκλάδων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τα υπόλοιπα συστήματα, έχει υποδεχτεί στη Σύρο προσκόπους από διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, με πρόσφατη την επίσκεψη συστήματος από την Ανατολική Αττική.

Γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

Κατά την παραμονή τους στο νησί, οι βαθμοφόροι και τα μέλη της 3ης Κοινότητας Ανιχνευτών Παραδεισίου επισκέφτηκαν τα μουσεία και τα πολιτιστικά μνημεία της Ερμούπολης, ενώ θαύμασαν από κοντά την περίφημη εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το ταξίδι αυτό έδωσε την ευκαιρία στους 11 ανιχνευτές της ομάδας να γνωρίσουν τις ομορφιές της Σύρου αλλά και να έρθουν σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Όπως σημείωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο αρχηγός της δράσης Βαγγέλης Βουλασίκης, στο τέλος κάθε προσκοπικής χρονιάς, τα μικρότερα παιδιά της Κοινότητας συμμετέχουν στην κατασκήνωση, ενώ οι μεγαλύτεροι “ανοίγουν πλώρη” για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να αφουγκραστούν τα προσκοπικά ιδεώδη άλλων τόπων. “Επισκεπτόμαστε διάφορα αξιοθέατα, μαθαίνουμε για την κουλτούρα του νησιού, κάνουμε έρευνα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ σκοπός μας είναι να προσφέρουμε εθελοντική εργασία, εκεί όπου υπάρχει ανάγκη”, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα παιδιά.

Κοινωνική προσφορά

Σημειώνεται μάλιστα ότι η ομάδα θα επισκεφτεί επίσης τη Μήλο, όπου θα φιλοξενηθεί από τον δήμο και λοιπούς τοπικούς φορείς, δεδομένου ότι δεν δραστηριοποιείται στο νησί κάποιο αντίστοιχο προσκοπικό σώμα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Σύρο για την πραγματοποίηση κοινής δράσης με τους προσκόπους της Σύρου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το μεσημέρι, οι πρόσκοποι της Σύρου και της Ρόδου θα πραγματοποιήσουν εθελοντικό καθαρισμό στο Κοιμητήρι των Αγγέλων -παλιό νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών- στο βόρειο τμήμα του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Σύμφωνα με τον περιφερειακό έφορο κ. Σωτήρη Φραγκίδη, η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία.

Όπως δηλώνουν οι βαθμοφόροι της 3ης Κοινότητας Ανιχνευτών Παραδεισίου, η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις αποδεικνύει την ευαισθησία των παιδιών, τα οποία επιθυμούν να εκφράσουν έμπρακτα την αγάπη τους προς τους τόπους που τα φιλοξενούν. “Είναι μια δράση που οργανώνουν τα παιδιά όλο το χειμώνα. Χωρίζονται σε ομάδες και οργανώνουν οι ίδιοι και τη διαδρομή, πού θα πάμε, τι θα κάνουμε, τι θα φάμε”, εξηγούν.

Υπογραμμίζεται ότι το Σύστημα Ανιχνευτών της Ρόδου συμπληρώνει φέτος 67 χρόνια ζωής, αφού από το 1947 προσφέρει στα παιδιά αξέχαστες εμπειρίες και βιώματα.

Ετικέτες: