Ξεχωριστή εκδήλωση από τους Προσκόπους Σύρου για την “Ημέρα Σκέψης”

Συνειδητή δράση προς όφελος της ανθρωπότητας

  • Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Παρουσία φίλων του Προσκοπισμού αλλά και παλαιών βαθμοφόρων, την Κυριακή, τα Προσκοπικά τμήματα της Σύρου, γιόρτασαν με μία ξεχωριστή εκδήλωση την “Ημέρα Σκέψης”, στην αίθουσα Τέχνης “Γιάννη και Ελένης Βάτη” στην Ερμούπολη.

Πρόκειται για μία γιορτή των προσκόπων σε διεθνές επίπεδο σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857), ημέρα κατά την οποία, οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συνδιαλέγονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια “οικογένεια” ενώ επιπλέον, ανανεώνουν την υπόσχεσή τους στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, τη φιλία, στην κοινή προσπάθεια όλων των μικρών και μεγάλων της γης, να χτίσουν έναν κόσμο αδελφωμένο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, “ο Λόρδος Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες μορφές παγκοσμίως που προώθησαν τη βοήθεια προς τον πλησίον και τη συνειδητή ενεργή δράση στην ανθρωπότητα”.

“Να κάνουμε ένα κόσμο καλύτερο”

Πέραν των όμορφων προσκοπικών δράσεων που αναπτύχθηκαν εντός της αίθουσας Τέχνης, ο αρχηγός της Περιφερειακής Εφορείας Κυκλάδων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), Σωτήρης Φραγκίδης, μίλησε αναφορικά με τη βασική αξία της δράσης των Προσκόπων, η οποία εστιάζεται στο πώς θα γίνει ο κόσμος καλύτερος. Σύμφωνα με όσα, επεσήμανε για τη σημερινή εικόνα παγκοσμίως, “στον κόσμο μας οι πόλεμοι δεν εξαφανίστηκαν, η φτώχεια υπάρχει και ίσως αυξάνει, οι άστεγοι είναι δίπλα μας, οι θάνατοι από έλλειψη νερού και φαγητού μαστίζουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου” ενώ όπως πρόσθεσε, “ο πλανήτης σήμερα κινδυνεύει περισσότερο, οι ανθρώπινες αξίες έχουν μόνιμο αντίπαλο τη διαφθορά”. Απάντηση σε όλα αυτά βάσει των όσων σημείωσε παρακάτω, μπορεί να αποτελέσει η στάση του Προσκοπικού κινήματος και των ομάδων σε όλες τις χώρες. “Κι εσύ, ο Πρόσκοπος με ένα μαντήλι στο λαιμό και με λέξεις όπως, Υπόσχομαι, Τιμή, Καθήκον, Βοηθώ, Άνθρωπος, τι μπορείς να κάνεις; Τι μπορεί να αλλάξει κανείς με το παιχνίδι, την περιπέτεια, την εκδρομή, ή ακόμη και με την καλή πράξη των Χριστουγέννων;” σχολίασε απευθυνόμενος σε όλα τα παρευρισκόμενα μέλη, καλώντας τους να σκεφθούν πως, σε αυτά τα ερωτήματα, “Δεν μπορείς να απαντήσεις εύκολα, αλλά σκέψου για λίγο το μικρόκοσμο της καθημερινότητάς σου. Σκέψου και το Νόμο μας: Αλήθεια, δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη, ευγένεια, σεβασμός, φιλία, αγάπη, οικονομία, αποφασιστικότητα, εργατικότητα, προσπάθεια, αισιοδοξία”.

“Ας κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο” συμπλήρωσε εν συνεχεία, εξηγώντας τέλος, πως, “το όνειρο δεν είναι παραμύθι. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη του. Μικρή, μεγάλη, μεγαλύτερη. Ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος όχι γιατί το Προσκοπικό Τριφύλλι παλεύει με την κρίση, την φτώχεια και τη διαφθορά, αλλά γιατί τα εκατομμύρια των παιδιών που το φορούν στο στήθος, περπατούν στη ζωή τους με ένα σακίδιο γεμάτο εφόδια πνεύματος και ψυχής, εφόδια ζωής. Ζουν με αρχές, με αξίες, με όνειρα και ελπίδα”.

Ετικέτες: