Ανακοίνωση συνεργασίας WWF Ελλάς με ΥΠΕΚΑ για την προστασία του οικοσυστήματος

Γυάρος: Το «σπίτι» της μονάχους μονάχους

Σύμφωνο συνεργασίας για τη μελέτη και προστασία περιοχής στη Γυάρο και την ολοκληρωμένη προστασία της μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες, στο πλαίσιο του Κοινοτικού Προγράμματος «Κυκλάδες Life», υπέγραψαν την Πέμπτη 31 Ιουλίου ΥΠΕΚΑ και WWF Ελλάδος.

Με χρονικό ορίζοντα τα τέσσερα χρόνια, το πρόγραμμα «Kυκλάδες Life» θέτει ως βασικό στόχο τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από το νησί της Γυάρου και παράλληλα τη στήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας και των τοπικών οικονομιών των κοντινών στην περιοχή νησιών, της Σύρου και της Άνδρου.

Οι πρώτες αναφορές για την παρουσία του προστατευόμενου είδους φώκιας στις ακτές της Γυάρου γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα αφότου το νησί σταματά να χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό ως πεδίο βολής, το 2002. Από τότε, ξεκινούν αποστολές έρευνας, για να καταλήξουν στη διαπίστωση, ότι η Γυάρος γίνεται ένας από τους πιο σημαντικούς βιοτόπους για τη Μεσογειακή φώκια, φιλοξενώντας στις ακτές και τα νερά της το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του είδους στη Μεσόγειο.

Δεδομένης της πλούσιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί η ευρύτερη περιοχή της Γυάρου, αλλά και της σημασίας της για τη φώκια Μονάχους μονάχους, λαμβάνεται η απόφαση να ξεκινήσει ο σχεδιασμός μιας νέας και ολοκληρωμένης πρωτοβουλίας για την προστασία της Γυάρου, η οποία από το 2013 έγινε και επίσημα σε συνεργασία με το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συγχρηματοδοτείται από την γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα Prince Albert II.

Η διαχείρηση της περιοχής θα γίνεται από κοινού με όλους τους φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται, όπως η πολιτεία, η τοπική αυτοκδιοίκση, ο κλάδος του τουρισμού, οι αλιείς κ.α., με σκοπό να προστατευτεί η θαλάσσια βιοποικιλότητα της ενδιάμεσης περιοχής των τριών νησιών, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύονται και οι τοπικές κοινωνίες Σύρου και Άνδρου. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συντονιστή του προγράμματος, κ. Σπύρου Κοτομάτα, «αν το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του, θα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση συνολικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την υπόλοιπη Μεσόγειο».

Το πρόγραμμα έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, το Χαροκόπιο Πανεπιστήμιο, το ερευνητικό ινστιτούτο Τethys, η ΜΟm, εταιρία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας και το WWF Ελλάδας.

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα