Ο νέος Λιμενάρχης, Ιάκωβος Γκύζης μιλά για το έργο του Λιμεναρχείου Σύρου

“Καθήκον η εξυπηρέτηση των πολιτών”

“Τιμή και ιδιαίτερη χαρά” αισθάνεται ο νέος Λιμενάρχης Σύρου, Ιάκωβος Γκύζης μετά και την επίσημη ανάληψη της Διοίκησης του Λιμεναρχείου Σύρου από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε και ο προκάτοχός του, του παρέδωσε επίσημα μία από τις πιο ιστορικές Λιμενικές Αρχές της χώρας.

Ο κ. Γκύζης κρατώντας πλέον τα “ηνία” του Λιμεναρχείου Σύρου και μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε πως θα συνεχίσει το πλούσιο έργο από το σημείο που έφθασε στη θητεία του ο κ. Σκευοφύλακας, με τον οποίο συνυπηρέτησαν και ανέπτυξαν άριστη συνεργασία με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αναφέρθηκε δε, σε μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία αλλά και την υπηρεσία του, όπως το κυκλοφοριακό, η υποστελέχωση, ο Λιμενικός “Καλλικράτης”, η συμπεριφορά και η νοοτροπία των οδηγών στο παραλιακό μέτωπο, καθώς και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.

Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο π. Λιμενάρχης

“Είναι τιμή που ανέλαβα Λιμενάρχης στη Σύρο με απόφαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου” δήλωσε αρχικά ο κ. Γκύζης, εξηγώντας πως καλείται να υπηρετήσει ένα ιστορικό Λιμεναρχείο, που υπήρξε το πρώτο στην Ελλάδα, ευχόμενος παράλληλα, “καλή επιτυχία στον κ. Σκευοφύλακα”. Διευκρινίζοντας εξ αρχής πως στο Λιμεναρχείο Σύρου δε θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνονται οι υποθέσεις, ανέφερε, “Η δουλειά μας θα συνεχιστεί κανονικά παρούσας και την υποστελέχωσης που έχουμε, η οποία δυσκολεύει κατά πολύ το έργο μας. Σε συνεργασία και με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα προχωρήσουμε με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτός είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας” πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως, “Και σε επίπεδο τροχονομίας θα δώσουμε έμφαση στο μέτρο του δυνατού και σε όποιο άλλο πεδίο οφείλουμε να είμαστε παρόντες”.

Κυκλοφοριακό - Δεν ωφελεί η καταστολή, αλλά η πρόληψη

Το κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης φαίνεται να απασχολεί έντονα και τη νέα διοίκηση του Λιμεναρχείου Σύρου και αποτελεί θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε αναλυτικά ο κ. Γκύζης. “Στην παραλιακή οδό το μείζον πρόβλημα που εντοπίζεται είναι η παράνομη στάθμευση που παρατηρείται από το πρωί έως και το μεσημέρι κατά μήκος του λιμένα έως και την πιάτσα των ταξί, αλλά και το απόγευμα στο υπόλοιπο τμήμα της παραλίας έως και την πλατεία Κανάρη” ανέφερε, διευκρινίζοντας μάλιστα, πως, στο κυκλοφοριακό κομφούζιο έρχεται να προστεθεί και η μη τήρηση του ωραρίου της τροφοδοσίας των καταστημάτων. “Υπάρχουν διπλοπαρκαρίσματα, άναρχη τροφοδοσία των καταστημάτων ενώ προβλήματα προκαλούν και οι οδηγοί που ακόμη και για λίγα λεπτά θα σταθμεύσουν παράνομα κατά μήκος του δρόμου”.

Σκοπός του Λιμεναρχείου Σύρου είναι αναμφισβήτητα να διατηρεί την τάξη στις οδούς αρμοδιότητάς του, λειτουργώντας όμως προληπτικά και όχι τιμωρητικά. Ανακούφιση στο γενικότερο ζήτημα θα χάριζε η αξιοποίηση των περιφερειακών χώρων στάθμευσης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στη συνέχεια, ο κ. Γκύζης. “Πρέπει οι συμπολίτες μας, να φροντίζουν να χρησιμοποιούν τα περιφερειακά parking και να μετακινούνται και με mini bus, διαφορετικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα” υπογραμμίζει, λέγοντας παράλληλα, πως “είναι η εύκολη λύση ένας λιμενικός να μοιράζει κλίσεις”. Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, “το θέμα δεν είναι να δρούμε πυροσβεστικά, αλλά προληπτικά. Πρόληψη σημαίνει να συμπεριφέρεται με κατανόηση ο κάθε οδηγός. Πρέπει να δείξει ότι σκέφτεται τους άλλους οδηγούς που αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια στην ομαλή μετακίνησή τους”.

“Αναγκαία η συνεργασία και ο σεβασμός στους συμπολίτες μας”

Αδιαπραγμάτευτος όρος για μία καλύτερη εικόνα της παραλίας είναι η εποικοδομητική συνεργασία τόσο με το Λιμενικό Ταμείο, όσο και με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. “Η συνεργασία μας είναι δεδομένη καθώς η παραλία είναι ένα μόνο τμήμα του νησιού που συνδέεται άρρηκτα με την πόλη. Δέχεται βέβαια το μεγαλύτερο φορτίο των οχημάτων και των δικύκλων, αλλά η παραλία συνδέεται και με τους υπόλοιπους δρόμους. Η συνεργασία μας θεωρώ ότι θα εξακολουθήσει να είναι άριστη”.

Η παράνομη στάθμευση ωστόσο έχει παρατηρηθεί να “εξαπλώνεται” και σε θέσεις που έχουν προσδιορισθεί για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο κ. Γκύζης παρουσιάζεται κάθετος στην άποψή του. “Ας μου επιτραπεί η έκφραση. Αν κάτι “κυνηγάμε” είναι αυτές ακριβώς οι θέσεις να εξυπηρετούν μόνον τους συμπολίτες που πρέπει. Είναι έλλειψη πολιτισμού και ανθρωπιάς να καταλάβει κάποιος μία θέση, που προορίζεται για άτομα με ιδιαιτερότητες”.

Ο Λιμενικός “Καλλικράτης” προσθέτει γραφειοκρατία

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως, ανεπηρέαστο παραμένει το Λιμεναρχείο Σύρου από τις αλλαγές που καταγράφηκαν λόγω της εφαρμογής του Λιμενικού “Καλλικράτη”, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ Γκύζης, “Εμείς πλέον έχουμε στην αρμοδιότητά μας, εκτός από τη Σύρο, την Κύθνο και τη Σέριφο, ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρξουν μετακινήσεις σε υπηρεσιακό προσωπικό”. “Ο Λιμενικός “Καλλικράτης” μας προσθέτει περισσότερη γραφειοκρατία” σημείωσε μόνον ο ίδιος, λέγοντας ότι αυτό είναι απόρροια του ελέγχου που πρέπει να ασκείται στις άλλες δύο Αρχές που είναι απομακρυσμένες. “Οι υπηρεσίες είναι επανδρωμένες και δεν θα χρειασθεί να μετακινηθεί κανείς” επανέλαβε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “επί της ουσίας, δεν αλλάζει κάτι”.

Ζουμ στα μείζονα προβλήματα παρά την υποστελέχωση

“Αγκάθι” για την υπηρεσία αποτελεί μόνον η γνωστή υποστελέχωση του Λιμεναρχείου Σύρου. “Ό,τι έπρεπε να έχει γίνει, έχει πραγματοποιηθεί και από τον κ. Σκευοφύλακα και από την Περιφερειακή Διοίκηση σε επίπεδο παρεμβάσεων” ανέφερε ο Ιάκωβος Γκύζης, εξηγώντας ταυτόχρονα, πως, “Όλα τα θέματα έχουν επισημανθεί στο Αρχηγείο και ενδέχεται να έχουμε κάποια ενίσχυση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κάπως καλύτερα” σχολίασε ο Λιμενάρχης, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της κόπωσης των λιμενικών. “Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να αποσυμφορηθεί και η πίεση που δέχονται τα στελέχη της υπηρεσίας μας”, η οποία αυξάνεται και τους θερινούς μήνες με την παρουσία επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων αυξάνουν σε αριθμό τα οχήματα και τα δίκυκλα που υπάρχουν στο νησί. “Σίγουρα αυξάνεται η κίνηση και ως εκ τούτου η αστυνόμευση πρέπει να υπάρχει είτε για εκατό, είτε για τριακόσια άτομα” αναφέρει, διασαφηνίζοντας επιπλέον, πως, παραλιακό μέτωπο δεν είναι μόνον η πόλη, αλλά και οι παραλίες του νησιού, οι οποίες πρέπει να χαίρουν αντίστοιχου ελέγχου. “Με το αριθμητικά περιορισμένο προσωπικό που διαθέτουμε, δεν μπορούμε να ασκήσουμε τον έλεγχο που θα επιθυμούσαμε, αλλά στόχος ήταν και παραμένει, να αντιμετωπίζουμε τουλάχιστον τα μείζονα προβλήματα”.

Συμμετοχή και κατανόηση

Αναφορικά με τη διευθέτηση σοβαρών ζητημάτων στο παραλιακό μέτωπο, ο κ. Γκύζης τόνισε πως, απαιτείται η ανάπτυξη μίας θετικής νοοτροπίας και από την πλευρά των πολιτών. “Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν ερχόμαστε με την έννοια του τιμωρού ή με την πρόθεση επιβολής αστυνομοκρατίας, αλλά προσπαθούμε με τα μέσα που διαθέτουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη” δήλωσε, λέγοντας πως, προκειμένου να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, “Χρειάζεται από όλους η συμμετοχή. Δεν μας ενδιαφέρει η καταστολή, αλλά προτεραιότητά μας είναι η πρόληψη”. Σε ακραίες περιπτώσεις όμως, ο νέος Λιμενάρχης, υπογραμμίζει πως, “αν είναι αναγκαία η καταστολή, αυτό θα γίνεται ώστε να διευκολύνεται το σύνολο”. Υπογράμμισε δε, πως, “δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές υπάρχει σχετική ενημέρωση μέσω διανομής προειδοποιητικών φυλλαδίων προς τους οδηγούς, αλλά παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον επιθυμητό βαθμό. Όταν προέχουν λόγοι ασφάλειας, η καταστολή δεν μπορεί να μην εφαρμοσθεί” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Θετική ματιά για την ανάπλαση

Στην ερώτηση τέλος, αν η προώθηση της ανάπλασης της παραλίας, κρίνει πως θα συνδράμει στην άμβλυνση δυσκολιών που παρατηρούνται καθημερινά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ο κ. Γκύζης ιδιαίτερα λακωνικός, απάντησε, “Δεν έχω μελετήσει το σχέδιο για να γνωρίζω τις λεπτομέρειες της ανάπλασης, ωστόσο, το γεγονός και μόνο πως δεν θα υπήρχε ένας δρόμος ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα και στις επιχειρήσεις, θα βοηθούσε σε επίπεδο ασφαλούς διέλευσης των πολιτών, ενώ θα εξυπηρετούσε και την εικόνα του νησιού στους επισκέπτες”. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα αλλάξει δεδομένες μέχρι σήμερα καταστάσεις, οποιαδήποτε επιδερμική τοποθέτηση, δεν θα ωφελούσε. “Όλα θα τα δούμε προσεχώς” κατέληξε ο κ. Γκύζης ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του.

“Εύχομαι καλή επιτυχία στον καλό μου φίλο”

Μετά και την τελετή παράδοσης – παραλαβής της διοίκησης του Λιμεναρχείου Σύρου, την προηγούμενη Τετάρτη, ο μέχρι πρότινος Λιμενάρχης, Νικόλαος Σκευοφύλακας, δήλωσε, “Έχω ανάμεικτα συναισθήματα που αναλαμβάνω τη νέα θέση μου στη διεύθυνση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αλλά είμαι και στεναχωρημένος γιατί αποχαιρετώ ένα Λιμεναρχείο που αγαπώ πολύ και φεύγω κοντά από την οικογένειά μου” τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του όμως, για το ότι στα “ηνία” του Λιμεναρχείου Σύρου, βρίσκεται πλέον ο Ιάκωβος Γκύζης. “Εύχομαι καλή επιτυχία στον καλό φίλο μου και νέο Λιμενάρχη, τον οποίο γνωρίζω 25 χρόνια και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί στα καθήκοντά του”. Ο κ. Σκευοφύλακας, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ξανά το προσωπικό του Λιμεναρχείου Σύρου, το οποίο χαρακτήρισε “ένα από τα πιο αξιόμαχα και πιο δυνατά στελεχιακά δυναμικά Λιμενικών Αρχών”, δεσμευόμενος πως, από τη νέα θέση του, “Θα είναι πάντα δίπλα στις ανάγκες του Λιμεναρχείου Σύρου”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο πρώην Λιμενάρχης Σύρου αναφέρθηκε και στην καλή συνεργασίαπου υπήρξε με τις δύο Εκκλησίες και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο Δωρόθεο Β΄, με τους φορείς και την Αυτοδιοίκηση.