Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ἐποίησε και ενέπνευσε τους μαθητές της Σύρου

Αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 400 ετών από το θάνατο του μεγάλου μαΐστρου της αγιογραφίας και της ζωγραφικής, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ήταν η φετινή μουσική, πνευματική και καλλιτεχνική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου εντός του περίλαμπρου ναού του Αγίου Νικολάου, προς τιμήν της Ιεράς μνήμης του προστάτη της Ερμούπολης.

Οι ψυχές εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων, της εκπαίδευσης, αλλά και πλήθους πιστών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στον μεγαλοπρεπή και εορτάζοντα Ιερό Ναό “ταξίδεψαν” και υποκλίθηκαν στη μεγαλοσύνη του σπουδαίου δημιουργού, το περίπτυστο έργο του οποίου “Η Κοίμηση της Θεοτόκου” φυλάττεται στον ομώνυμο Ναό της Ερμούπολης από το 1850.

“Ο Ζωγράφος που μίλησε με το Θεό” ήταν το θέμα της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β΄ ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Ελ Γκρέκο, ενός καλλιτέχνη, που από νεαρή ηλικία άνοιξε τους ορίζοντες της σκέψης του και διεύρυνε τα όρια της παρουσίας του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Η παγκοσμίου φήμης Σοπράνο κ. Αναστασία Ζαννή απέδωσε έργα Ελλήνων και ξένων Μουσικοσυνθετών, συνοδεία πιάνου υπό τον Μαέστρο κ. Δημήτρη Παπαθεοδώρου. Στη συνέχεια, οι Χορωδίες του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννου Αργυρίου και του Μουσικού Ομίλου Σύρου απέδωσαν ύμνους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Πανσυριανού γραπτού και εικαστικού Μαθητικού Διαγωνισμού, με τη συνεργασία του Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου με θέμα “Το ταξίδι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου” (El Greco) από τα Ψαρά στη Σύρο” και απονομή των υπό της Ιεράς Μητροπόλεως εξαγγελθέντων Βραβείων. 

Τα ονόματα των μαθητών που διακρίθηκαν στην αυριανή έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.