Επέλαση της κακοκαιρίας και χιονοπτώσεις στα νησιά των Κυκλάδων

«Ντύθηκαν» στα... λευκά οι Κυκλάδες

Έντονη κακοκαιρία με σφοδρές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις, έπληξε τις τελευταίες τρεις ημέρες τις Κυκλάδες, φέρνοντας, εκτός από τσουχτερό κρύο και δυσκολίες στις μετακινήσεις, αρκετά όμορφα χιονισμένα τοπία στα νησιά.

Χιόνι, έπειτα από αρκετά χρόνια, είδαν οι κάτοικοι της Σύρου, τα ορεινότερα σημεία της οποίας «άσπρισαν», προκαλώντας μικρούς και μεγάλους να αψηφήσουν το κρύο και να βγουν έξω, ώστε να απολαύσουν το σπάνιο για τα δεδομένα του νησιού φαινόμενο.

Αν και μικρής διάρκειας, οι χιονοπτώσεις, άφησαν το λευκό τους «σημάδι», παρά το γεγονός, πως οι θυελλώδεις άνεμοι και το χαμηλό υψόμετρο ακόμη και των ψηλότερων σημείων, δεν επέτρεψαν στο χιόνι να «σταθεί» για πολλή ώρα.

Το ίδιο, λευκό, χιονισμένο σκηνικό, επικράτησε και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με ενδεικτικά παραδείγματα την Τήνο, την Νάξο, την Πάρο και την Άνδρο.

Τήνος

Παραδοσιακά, στην Τήνο το χιόνι κάλυψε τα δύο βουνά, τον Τσικνιά και το Ξώμποργο (ή Εξώμβουργο), όπως επίσης χαμηλότερες υψομετρικά, αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η παραλία του Αγίου Φωκά, αλλά και ο γνωστός σε όλους δρόμος της Ευαγγελίστριας.

Νάξος

Αντίστοιχο σκηνικό και στη Νάξο, την οποία «επισκέφτηκε» ο χιονιάς νωρίτερα απ’ ότι τα υπόλοιπα νησιά φέτος, με έντονες χιονοπτώσεις σχεδόν σε όλο το νησί.

Πάρος

«Λευκό» διήμερο και στην Πάρο, όπου το χιόνι κάλυψε σπίτια, αυλές, παραλίες και δρόμους.

Άνδρος

Ένα οξύμωρο «παιχνίδι» ανάμεσα στη φωτιά και το χιόνι εκτυλίχθηκε στην Άνδρο, όπου αν και το είχε «στρώσει» για τα καλά στην περιοχή, το βράδυ της Δευτέρας ξέσπασε πυρκαγιά στον δρόμο προς τα Άχλα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού να σπεύδουν στο σημείο περνώντας μέσα από χιονισμένους δρόμους. Εντός λίγων ωρών η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και εν τέλει κατασβέστηκε.

Επιπλέον, το πρωί της αμέσως επόμενης ημέρας από την φωτιά, κεραυνός χτύπησε ανεμογεννήτρια στην περιοχή Καλυβάρι, όπου ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μακροταντάλου, κ. Μπόθος Θεόδωρος, κάλεσε άμεσα κλιμάκιο της ΔΕΗ, προκειμένου να αποκαταστήσει το πρόβλημα, ενώ οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος παρέμειναν στο σημείο για πυρασφάλεια, καθώς, λόγω ύψους, δεν ήταν δυνατή η κατάσβεση.

Ετικέτες: