Αντίστροφη μέτρηση για το TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πρώτο TEDx στις Κυκλαδες

Συνέντευξη των Ηους Κυριακάτη και Ιουλιέττας Καμπάση

Μία ημέρα έμεινε για το πρώτο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη με στόχο τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, στο οποίο άνθρωποι με συναρπαστικές ιδέες και εμπειρία στη διεκδίκηση των κατάλληλων εφοδίων για ένα προσφορότερο μέλλον, φιλοδοξούν να εμπνεύσουν το κοινό, δίνοντάς τους το κίνητρο για πραγματική δράση.

Λίγες ώρες πριν ανέβουν στη σκηνή οι ομιλητές του πρώτου συνεδρίου, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, η curator του TEDx UniversityoftheAegean Ηώ Κυριακάτη και η Ιουλιέττα Καμπάση, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για την πρωτοβουλία τους να φέρουν τη σημαντική αυτή διοργάνωση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

“Παρακολουθούσα αρκετά χρόνια ομιλίες και γνώριζα τι είναι TEDx. Μάλιστα, πέρυσι είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο TEDx του Πανεπιστημίου του Πειραιά και μου άρεσε πολύ ως διοργάνωση. Όταν επέστρεψα στη Σύρο, σκέφτηκα το ενδεχόμενο αντίστοιχης διοργάνωσης στη Σύρο και σταδιακά άρχισε να δημιουργείται η ομάδα”, δήλωσε χαρακτηριστικά η μόλις είκοσι ετών Ηώ, καθιστώντας γνωστό ότι οι προετοιμασίες για το πρώτο συνέδριο στη Σύρο ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, ενώ οι τελικές εγκρίσεις από την Αμερική λήφθηκαν δύο μήνες αργότερα. “Παρόλο που υπήρξαν δυσκολίες, η στήριξη από χορηγούς, τα μέσα ενημέρωσης και γενικά την τοπική κοινωνία ήταν ιδιαίτερα μεγάλη”, πρόσθεσε.

“Φιλοδοξούμε να γίνει θεσμός”

Αναφερόμενες στα οφέλη της διοργάνωσης, οι δύο από τις 21 συνολικά “ψυχές” του TEDx UniversityoftheAegean εξήγησαν πως για τις επόμενες τρεις ημέρες θα υπάρξει μία μεγάλη εισροή κόσμου στο νησί, ενώ η διοργάνωση θα “ταξιδέψει” σε κάθε γωνιά της χώρας. “Ήδη έχει αρχίσει να ακούγεται και νομίζω θα βοηθήσει σε πολλαπλό επίπεδο, ακόμη και στην υποψηφιότητα της Σύρου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας το 2021”.

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο TEDx έχουν οι ομιλίες, για την επιλογή των οποίων οι διοργανωτές αφιέρωσαν πολύ χρόνο, αναζητώντας φρέσκες και ενδιαφέρουσες προτάσεις. “Αρχικά, η ιδεολογία της TED είναι να ψάχνεις ιδέες και από εκεί και πέρα, να βρίσκεις ποιος μπορεί να τις εκφράσει καλύτερα. Κάναμε μεγάλη έρευνα από ίντερνετ, εφημερίδες και βρίσκαμε ανθρώπους που ήθελαν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και δεν είχαν ακουσθεί ακόμη στην Ελλάδα. Με την πάροδο του καιρού αποφασίσαμε ότι θα θέλαμε να έχουμε ομιλίες και από αυτόν τον κλάδο, από επιστήμη, τέχνες κλπ. Κι έτσι βρίσκαμε πρωτοπόρες ιδέες από τον κάθε κλάδο και τις “ταυτίζαμε” με κάποιον άνθρωπο”. Όπως εξήγησαν, οι ομιλίες του συνεδρίου θα αναρτηθούν μελλοντικά στο διαδίκτυο, ενώ οι εργασίες θα προβληθούν ζωντανά και μέσω του live streaming που παρέχει το Θέατρο Απόλλων.

Συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου

Στόχος της ομάδας είναι να κάνουν το TEDx θεσμό, σε συνεργασία και με τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. “Έχουμε ήδη προσπαθήσει να τους συμπεριλάβουμε στη διοργάνωση, καθώς δώσαμε προτεραιότητα στο να πάρουμε εθελοντές από τα άλλα νησιά με το να τους φιλοξενήσουμε και να τους παρέχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να μπορέσουν να έρθουν. Σίγουρα του χρόνου έχουμε κάποιες ιδέες ώστε να μπορέσει να επεκταθεί πιο ενεργά και στο υπόλοιπο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από εκεί και πέρα, στα υπόλοιπα νησιά είναι και στο χέρι του κάθε πολίτη σε κάποιο άλλο νησί. Όσο περνά από το χέρι μας, θα προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε όσο γίνεται και τα υπόλοιπα νησιά στα οποία εδρεύει και το πανεπιστήμιο αιγαίου”.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το οι εργασίες του πρώτου TEDx, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν από τις πρώτες κιόλας ημέρες θα ξεκινήσουν αύριο στις 12:00. Θα ακολουθήσουν, οι ομιλίες των: Βασιλικής Παυλίδου, Σοφίας Κολοτούρου, Αλέξανδρου Διδασκάλου και Κάλιας Μυλωνάκη. Μετά τη live εμφάνιση των Blood Ties, θα ανέβουν στη σκηνή ο Γεώργιος Γληνός, η Γεωργία Βαμβουνάκη, ο Πάνος Παχατουρίδης και ο Timothy Kurek. Το τρίτο μέρος του συνεδρίου θα ανοίξει με τον ταλαντούχο μουσικό Theodore και τη σκυτάλη θα πάρουν ο Ηλίας Καστανάς, οι Barfoo Team και o Κωσταπάνος Μηλιαρέσης.

Παρουσιαστής του συνεδρίου είναι ο ηθοποιός Πάρις Παρασκευάδης, γνωστός από τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά του Mega, “Μάνα Χ Ουρανού”.

Φωτογραφίες ομάδας: Ευτυχία Σιγάλα

Ετικέτες: