Κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των αδίκω θανάτω σφαγιαθέντων Ποντίων

Στη μνήμη των 353 χιλιάδων αδίκω θανάτω τελειωθέντων και σφαγιασθέντων Ποντίων από τα τουρκικά στρατεύματα, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής, επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Μετά το πέρας της τελετής, η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του συλλόγου, Στεφανία Χαμαλίδου αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των 96 χρόνων από τα φρικιαστικά γεγονότα που διέπραξαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλικοί εις βάρος των Ελλήνων, επιδιώκοντας τη μετατροπή του πολυεθνικού οθωμανικού χώρου σε εθνικό-τουρκικό. Όπως τόνισε, η γενοκτονία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είτε διαπράττεται σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου και είναι απαράγραπτο. “Στην περίπτωση των διώξεων του Ελληνικού στοιχείου στο τουρκικό κράτος όλες οι πράξεις που προβλέπονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως συνιστώσες του εγκλήματος της Γενοκτονίας είναι παρούσες. Εάν αυτό που συντελέστηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας δεν είναι γενοκτονία τότε καμία Γενοκτονία δεν έχει συμβεί στην ιστορία του ανθρώπου”, υπογράμμισε.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Μικρασιατών στον Ξηρόκαμπο, από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου και του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών και Ποντίων.