Λαμπρή υποδοχή του κρουαζιερόπλοιου SALAMIS – FILOXENIA στη Σύρο

Ελληνοκυπριακό γλέντι στο Δημαρχιακό Μέγαρο

Ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένο στον πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού Μάρκο Βαμβακάρη παρουσίασαν χθες το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης καλλιτέχνες από την Κύπρο, στο πλαίσιο της άφιξης του κρουαζιερόπλοιου SALAMIS FILOXENIA στη Σύρο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο ραδιοφωνικός σταθμός Κανάλι 6 πανκυπριακής εμβέλειας, με τη συμμετοχή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου “Η σοφία της παράδοσης” καθώς και των εθελοντών μικρών ξεναγών του νησιού, οι οποίοι προσέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την ιστορία τόσο της Ερμούπολης όσο και του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Ιστορική αναδρομή της Σύρου από τους “Μικρούς Ξεναγούς”

Στον πρόλογό τους, οι μικροί μαθητές του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με την καθοδήγηση της εθελόντριας εκπαιδεύτριας κ. Μαρίας Στέλλα αναφέρθηκαν στη Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων του Θάνου Ζιντίλη η οποία προστέθηκε στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το 2002. Σημειώνεται ότι το 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανέκθεσης της Συλλογής με βάση τη νέα μουσειογραφική μελέτη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσοτέρων αντικειμένων που αυξήθηκαν σε 550 από 400.

Οι μικροί ξεναγοί της Σύρου ανταπέδωσαν στους Κύπριους επισκέπτες μας αυτό το “δώρο”, παρουσιάζοντας τις τρεις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους του νησιού και συγκεκριμένα, τον κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας τη δημιουργία του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, αλλά και τη γέννηση της Ερμούπολης.

Αδερφικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυνε με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος αναφέρθηκε στις αδερφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που παραμένουν μέχρι και σήμερα άρρηκτες. “Σε μια εποχή όπως η σημερινή, όπου η χώρα μας βιώνει τόσο δύσκολες συγκυρίες, πρέπει να γνωρίζετε πως όταν βλέπουμε ανθρώπους από τη φίλη, από την αδερφή Κύπρο, αντλούμε μεγαλύτερη σιγουριά, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος στους επισκέπτες καλή διαμονή.”Φεύγοντας από τη Σύρο, ευχόμαστε να πάρετε αρκετά πράγματα μαζί σας, εντυπώσεις, παραστάσεις, αναμνήσεις και να τις μεταφέρετε και στην Κύπρο. Καταλήγοντας, τόνισε ότι στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, στην οποία στοχεύει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε οι Συριανοί μαζί με τους Κύπριους, τις πόλεις και τους δήμους της Κύπρου να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας οι οποίες θα είναι προς όφελος και των δύο λαών.

Χορευτικό και μουσικό πρόγραμμα

Αμέσως μετά, μέλη του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου “Η Σοφία της παράδοσης” παρουσίασαν νησιώτικους χορούς, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, παραδίδοντας τη σκυτάλη στους Κύπριους καλλιτέχνες.

Η εκδήλωση, στην οποία έδωσαν το “παρών” πλήθος δημοτικών και τοπικών συμβούλων του νησιού, μεταδόθηκε ζωντανά με την τεχνολογία live streaming στο κυπριακό ραδιόφωνο αλλά και στον AigaioLive 98,5 Fm.

Στη συνέχεια, οι επισκέπτες του νησιού ξεναγήθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο από τους μικρούς εθελοντές, και γνώρισαν τα πάντα γύρω από το αρχιτεκτονικό αυτό κόσμημα με την υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ.