Έναρξη συνεδριών του «Σχολείου Γονέων» της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

«Η Σύγχρονη Γυναίκα στο Κοινωνικό και Εργασιακό Περιβάλλον»

Ημερίδα με τίτλο «Η Σύγχρονη Γυναίκα στο Κοινωνικό και Εργασιακό Περιβάλλον – Προσπάθεια Κατανόησης του Γυναικείου Ψυχισμού» πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της λήξης του Σχεδίου Δράσης «Ισότιμη Πρόσβαση – Δράσεις Ενδυνάμωσης και Εργασιακής Επανένταξης Ευπαθών Ομάδων», διάρκειας δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Σχεδίου Δράσης και εισηγήσεις για τον ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία.

Καταφύγιο για πολλούς πιστούς

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, κήρυξε μεταξύ άλλων την έναρξη των συνεδριών του "Σχολείου Γονέων" της Ιεράς Μητροπόλεως. Όπως τόνισε, πρόκειται για μία ποιμαντική δράση, η οποία αν και ξεκίνησε δειλά και με αρκετούς δισταγμούς για το αποτέλεσμα και τους καρπούς που θα μπορούσε να αποφέρει, αποτελεί σήμερα «καταφύγιο» για τους πιστούς που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η σύγχρονη οικογένεια. Για το λόγο αυτό, ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εγκάρδια τον Διευθυντή του "Σχολείου Γονέων", Αρχιμ. Μελέτιο Ζαχαρόπουλο για το πολύτιμο έργο που επιτελεί.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος του" Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως" κ. Νικόλαος Χρυσίνης παρουσίασε τον απολογισμό του διετούς Προγράμματος, που αναδείχθηκε το ΚΕΑ, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούσε την κοινωνικοποίηση της γυναίκας, με συμβουλευτικές δράσεις, που αφορούσαν στην ένταξη της στο κοινωνικό περιβάλλον, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ψυχολογική στήριξη.

Υποστήριξη 107 γυναικών από το Κ.Ε.Α.

Ειδικότερα, ο κ. Χρυσίνης σημείωσε ότι το πρόγραμμα είχε ως στόχο την ενίσχυση και τη στήριξη του κοινωνικού ρόλου των γυναικών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασιών όπου αυτό ήταν επιτρεπτό, την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Το πρόγραμμα αφορούσε συνολικά 107 γυναίκες, μεταξύ αυτών μακροχρόνια άνεργες, γυναίκες που βιώνουν φτώχεια, γυναίκες από μονογονεϊκές οικογένειες ή πολύτεκνες οικογένειες.

Στο κομμάτι της συμβουλευτικής υποστήριξης αναφέρθηκε η ψυχολόγος τυ Κέντρου κ. Άννα Δαφνά. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο των ενεργειών συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης έλαβε χώρα εξατομικευμένη στήριξη και συμβουλευτική ενδυνάμωση σε ατομικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα οι επωφελούμενες υποστηρίχτηκαν στη βελτίωση της εικόνας εαυτού και αυτοεκτίμησης, στη διαχείριση άγχους, στην επίλυση ενδοοικογενειακών συγκρούσεων και στην αντιμετώπιση διαζυγίων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα έγιναν παραπομπές στο Κέντρο Υποστήριξης Κακοποιημένων Γυναικών που εδρεύει στη Σύρο. Επιπλέον υπήρξε υποστήριξη στη διαχείριση θυμού, στην αντιμετώπιση διαταραχών διάθεσης, όπως οι καταθλιπτικές και διπολικές διαταραχές, και αντιμετώπιση διαταραχών άγχους όπως η διαταραχή πανικού, η αγοραφοβία, οι φοβίες και η κοινωνική φοβία. Ωστόσο, τονίστηκε ότι σε 12 περιπτώσεις ωφελούμενων κρίθηκε αναγκαία η παραπομπή τους σε εξειδικευμένες δομές ψυχικής υγείας για περεταίρω ψυχολογική στήριξη.

Κεντρικός Ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Δρ Ψυχολογίας κ. Γ. Μπρεκουλάκης, προσκεκλημένος του "Σχολείου Γονέων", o οποίος ανέπτυξε το θέμα " Ένταξη της γυναίκας στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον", επί του οποίου παρενέβη με σημαντικές τοποθετήσεις ο Διευθυντής του "Σχολείου Γονέων", Αρχιμ. Μελέτιος Ζαχαρόπουλος, ενώ διατυπώθηκαν απόψεις και εκ μέρους των παρισταμένων.