Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας των Αγκαθωπών

«Ο ωκεανός μας χρειάζεται»

Την ευαισθησία τους απέναντι στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και τη διατήρηση του θαλάσσιου πλούτου μας απέδειξαν το Λιμεναρχείο Σύρου, ο Σύλλογος Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας ο «Ποσειδών».

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών, που διοργανώνει επί 25 συναπτά έτη η HELMEPA, οι τοπικοί φορείς προχώρησαν εθελοντικά στον καθαρισμό της παραλίας των Αγκαθωπών, που αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες ακτές του νησιού, με μεγάλο αριθμό λουόμενων και το φθινόπωρο.

«Αγαπάμε τη φύση για να μη μας εκδικείται κι αυτή»

«Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μικρά παιδιά, έφηβοι και μεσήλικες θελήσαμε να δώσουμε σήμερα το μήνυμα ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας και αφορά όλους μας, καθώς εμείς είμαστε αυτοί που απολαμβάνουμε τα καλά της φύσης και εμείς αυτοί που θα πρέπει να την προστατεύουμε», δήλωσε ο αξιωματικός του λιμενικού σώματος Κυριάκος Χερίδης, υπεύθυνος του Γραφείου Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε, ο ελεγχόμενος αριθμός των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου, υποδηλώνει τα άλματα που έχουν γίνει από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα καθαριότητας, δεδομένου ότι οι επισκέπτες φροντίζουν πλέον όλο και περισσότερο τις παραλίες, σαν να είναι το σπίτι τους. «Αν δεν προσέξουμε τη φύση, δεν θα μας προσέξει κι αυτή», σημείωσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, το μοναδικό «μελανό σημείο» ήταν τα δεκάδες αποτσίγαρα, κάποια πεταμένα και άλλα βυθισμένα στην άμμο. «Αν οι καπνιστές ήταν πιο ευσυνείδητοι και χρησιμοποιούσαν τα τασάκια, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, παροτρύνοντας στη συνέχεια τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση «να συνεχίσουν να αγαπούν και να νοιάζονται για το περιβάλλον, ώστε να το χαρούν για το υπόλοιπο της ζωής τους».

«Οι καθαρές ακτές είναι δείγμα πολιτισμού»

Στην πρόσκληση της Λιμενικής Αρχής ανταποκρίθηκαν θερμά τόσο οι πρόσκοποι της Σύρου, που ξεχωρίζουν για το κοινωνικό έργο τους αλλά και τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες δράσεις, όπως ο καθαρισμός των ακτών της Σύρου την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ποσειδωνίας.

«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε καθαρές τις θάλασσές μας, οι οποίες είναι δείγμα πολιτισμού, προόδου και ανάπτυξης των νησιών και της χώρας μας, αλλά και παρακαταθήκη που πρέπει να αφήσουμε στις επόμενες γενιές» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρκος Ρούσσος.

Συμμετοχή σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού

Ενεργή ήταν και συμμετοχή 17 σπουδαστών της ΑΕΝ Σύρου, οι οποίοι ένωσαν τόσο τις δυνάμεις τους, όσο και την αγάπη τους για το θαλάσσιο περιβάλλον με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού. «Το «κλειδί» για την επιτυχία δράσεων, όπως η σημερινή, είναι η συνεργασία και η συλλογικότητα. Κανείς δεν πρέπει να ντρέπεται ή να φοβάται να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκστρατείες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Σχολής Πλοιάρχων Μιχάλης Σαράντης, απευθύνοντας ευχαριστίες και στον Διοικητή της ΑΕΝ κ. Νικόλαο Πολέμη.

Σημειώνεται ότι από το 1985 που ξεκίνησε η δράση της HELMEPA μέχρι και σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εθελοντές από 155 χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα από το 1991, συνολικά 68.500 εθελοντές έχουν καθαρίσει 1.500 χιλιόμετρα

Μέσα από τη δράση, διαδίδεται το μήνυμα ότι ο «η θάλασσα είναι η ζωή και το μέλλον μας. Μας προμηθεύει με την τροφή που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Τα απορρίμματα καταλήγουν σε θάλασσες και ακτές δημιουργώντας ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να λυθεί σε τοπικό επίπεδο».