Διαγωνισμός του Δήμου Σάμου για την προμήθεια παραδοσιακών σκαφών για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου

Ζητούνται… παραδοσιακά σκάφη

  • Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10

Πρόχειρο διαγωνισμό πραγματοποιεί ο Δήμος Σάμου, με σκοπό την απόκτηση παραδοσιακών σκαφών για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, προκειμένου να εκτεθούν.

Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται αναφορικά με την πρόοδο του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, το οποίο, άρτι κατασκευασθέν, επιχειρείται να προμηθευτεί τα αντικείμενα που θα εκτεθούν. Η Σάμος, με παράδοση στην ναυπηγική τέχνη τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη σύγχρονη ιστορία, φιλοξενεί το Μουσείο, ενώ ο Δήμος Σάμου είναι υπεύθυνος για τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο οποίος αφορά στην προμήθεια παραδοσιακών σκαφών τύπου γαΐτας, καραβόσκαρου και μπότη.

Όροι και προϋποθέσεις του διαγωνισμού

Όπως αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη του Δήμου Σάμου:

“Ο Δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος, διακηρύσσει πρόχειρο διαγωνισμό κριτήριο κατακύρωσης τη συμφερότερη προσφορά για την «Προμήθεια παραδοσιακών σκαφών για το Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου».

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί βάσει των διατάξεων της υπ.αρ. 11389/23-03-1993 Υπουργικής Απόφασης (ΕΚΠΟΤΑ)

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός της προμήθειας ανέρχεται στο ποσό των 69.060 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 16

Η πράξη αφορά στην προμήθεια σκαφών, τα οποία ανήκουν στους τύπους που προβλέπονται από το μουσειολογικό πρόγραμμα για την έκθεση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου. Οι τύπου σκαφών που αναφέρονται στο μουσειολογικό πρόγραμμα και ζητούνται προς αγορά είναι οι παρακάτω

Α) Γαΐτα,

Β) Καραβόσκαρο

Γ) Μπότης

Θα αποκτηθεί ένα μόνο σκάφος από τον κάθε έναν προαναφερόμενο τύπο σκάφους.

Τα προς προμήθεια παραδοσιακά σκάφη που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση του ΜΝΝΤΑ, θα συνοδεύονται από τα εξαρτήματα και τον εξοπλισμό από την αρχική χρήση και λειτουργία τους τα οποία έχουν διασωθεί

Η μέγιστη αποδεκτή προθεσμία για την παράδοση των ειδών είναι εξήντα ημέρες από την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να παραλαμβάνουν τα τεύχη διαγωνισμού και τις τεχνικές προδιαγραφές από το δικτυακό τόπο www.samos.gov.gr και από το Γραφείο Προμηθειών του Δήμου Σάμου (Δημοτικό Μέγαρο Βαθέος, Πλατείοα Δημαρχείου, 83100, Σάμος, Τηλ. 2273350131) όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού και μέχρι έξι ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών, δηλαδή, μέχρι και την 4η Νοεμβρίου 2015 ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:30.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο Δήμο Σάμου ενώπιον της κατά νόμο Επιτροπής Διαγωνισμού στις 10 Νοεμβρίου 2014 και ημέρα Τρίτη.

Οι προσφορές μπορούν να αποστέλλονται στο Δημαρχείο, στην ως άνω διεύθυνση μέχρι και την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα της ημέρας αποσφράγισης των προσφορών και μέχρι τις 14:00. Οι προσφορές υποβάλλονται στην ελληνική γλώσσα ή σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα της Ε.Ε. συνοδευόμενες από επίσημη μετάφραση στην ελληνική.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή ενώσεις/Κοινοπραξίες, ή Συνεταιρισμοί αυτών, ή αναγνωρισμένοι προμηθευτές, ή α αναγνωρισμένοι αντιπρόσωποι του δημοπρατούμενου αντικειμένου, που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Στην αποσφράγιση των προσφορών μπορούν να παρίστανται οι έχοντες δικαίωμα συμμετοχής και οι νόμιμα εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους.

Οι Προσφέροντες οφείλουν με ποινή αποκλεισμού μαζί με την προσφορά να καταθέσουν Εγγύηση συμμετοχής τους στο διαγωνισμό της οποίας το ποσό θα πρέπει να καλύπτει το 2% της προϋπολογισθείσας δαπάνης μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ του κάθε υποέργου για το οποίο καταθέτουν προσφορά. Αναλυτικά, η εγγύηση συμμετοχής για το σύνολο του έργου, ορίζεται στο ποσό των 1.190 ευρώ και οι επιμέρους εγγυητικές:

1. Γαΐτα με ηλικία πάνω από 50 έτη και μήκος από 4,5μ έως 6μ, 160 ευρώ

2. Καραβόσκαρο με ηλικία πάνω από 50 έτη και με μήκος από 14μ έως 20μ, 870 ευρώ

3. Μπότης με ηλικία πάνω από 50 έτη και μήκος από 5μ έως 7μ, 160 ευρώ

Η εγγύηση συμμετοχής πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον ένα μήνα μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος της προσφοράς που ζητείται στη διακήρυξη.

Η προμήθεια είναι εταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και η πίστωση βαρύνη την ΠΔΕ ΣΑΕΠ (Ε0118).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Προμηθειών Δήμου Σάμου στα τηλέφωνα 22733 50131 και fax 22733 50154

Έμφαση στην τεχνική αλλά και στην «ξενάγηση» του επισκέπτη στην παράδοση

Το έργο της κατασκευής του Μουσείου Ναυτικών και Ναυπηγικών Τεχνών Αιγαίου, έπειτα από τεκμηριωμένη πρόταση του Δήμου Σάμου, ενάχθηκε, στα πλαίσια σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», με προϋπολογισμό συνολικής δημόσιας δαπάνης 8.008.180 ευρώ.

Η συγκεκριμένη πρόταση που συντάχθηκε και υποβλήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Σάμου, αξιολογήθηκε θετικά προς ένταξη και έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός τεχνικού θεματικού Μουσείου που κατασκευάστηκε στο Ηραίο της Σάμου.

Το κτιριακό σύμπλεγμα του μουσείου αποτελείται από: υπόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 798,08 τ.μ, τον ισόγειο χώρο συνολικού εμβαδού 740,74 τ.μ (είσοδος, εκθεσιακοί χώροι, αίθουσα εκδηλώσεων και περιοδικών εκθέσεων, διοίκηση, εργαστήριο συντήρησης εκθεμάτων και μουσειακών τεχνικών εφαρμογών), τον χώρο ορόφου συνολικού εμβαδού 608,51 τ.μ. (εκθεσιακοί χώροι, χώρος ερευνητικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, βιβλιοθήκη, χώρος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αναψυκτήριο). Επίσης προβλέπεται η ύπαρξη υπαίθριου χώρου έκθεσης συνολικού εμβαδού 1099,40τ.μ. ο οποίος θα διαμορφωθεί για να φιλοξενεί τα σκάφη του μουσείου και οργανωμένος για να μπορεί να παρέχει την υποδομή ενός παραδοσιακού ναυπηγείου.

Πρόκειται για ένα θεματικό Μουσείο, με σκοπό την προβολή της ναυπηγικής και ναυτικής παράδοσης του Αρχιπελάγους, το οποίο είναι σχεδιασμένο για να πετύχει το σκοπό του μέσα από δύο σημαντικές και πρωτότυπες προσεγγίσεις. Η πρώτη είναι η παρουσίαση της θεματολογίας με έμφαση στην τεχνική και την εργασία των ανθρώπων, ενώ η δεύτερη, αφορά στην «ξενάγηση» στην παράδοση με βιωματικές πρακτικές και με στόχο την εντυπωσιακή κατανόηση των πραγμάτων από το ευρύ κοινό των επισκεπτών.