Με υπερηφάνεια και συγκίνηση η Σύρος τίμησε το Έπος του 1940

«Όχι» στον πόλεμο, «Ναι» στη γενναιότητα της Ελληνικής ψυχής

 Περισσότερες φωτογραφίες από την παρέλαση εδώ

Το σθένος, την τόλμη και την ανδρεία των αγωνιστών του Έπους του 1940, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας, ορθώνοντας το ανάστημά τους ενάντια στους επίδοξους Ιταλούς κατακτητές, τίμησε με ιδιαίτερη συγκίνηση η Σύρος, βροντοφωνάζοντας ένα υπερήφανο και ηρωικό «ΟΧΙ» ενάντια στους κινδύνους που απειλούν ακόμη και σήμερα το έθνος μας.

Σαν μια γροθιά, εκπρόσωποι της θρησκευτικής, πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία, εκπαιδευτικοί, γονείς και σύσσωμη η μαθητική κοινότητα γιόρτασαν την 75η Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον ηρωισμό των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και αγωνίσθηκαν με περίσσευμα ψυχής για το ύψιστο ιδανικό, την ελευθερία.

Κατάθεση στεφάνων στα μνημεία της Ερμούπολης

Ο διήμερος εορτασμός ξεκίνησε ανήμερα της Εθνικής Επετείου με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του συνόλου των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Μικροί και μεγάλοι μαθητές φώναξαν «ΟΧΙ» στον πόλεμο και μοιράστηκαν με γονείς και εκπαιδευτικούς συνθήματα υπέρ της ειρήνης, με την εκτίμηση ότι η διασφάλισή της είναι στο χέρι όλων μας.

Λίγο αργότερα, τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στην Ερμούπολη, παρουσία εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και αντιπροσωπείας μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Εκκωφαντική η απουσία των πολιτικών αρχών του τόπου, η οποία γέννησε πλείστα όσα ερωτηματικά. Στη συνέχεια, αναγνώσθηκε προσκλητήριο νεκρών, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύρου.

Νωρίς το μεσημέρι, μαθητές σπουδαστές και πρόσκοποι, αφού συγκεντρώθηκαν στα προκαθορισμένα σημεία συνάντησης, παρέλασαν συντεταγμένοι, συνοδεία δασκάλων, καθηγητών και βαθμοφόρων προς έξι μνημεία της Ερμούπολης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια. Ειδικότερα, στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον προσφυγικό συνοικισμό του Ξηροκάμπου κατατέθηκε στεφάνι από το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ενώ ακολούθως στην Προτομή του Ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου από εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης. Στη συνέχεια, μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου, του 3ου Γυμνασίου, του 5ου Δημοτικού και του Εσπερινού ΕΠΑΛ κατέθεσαν στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων και μαθητές 1ου Γυμνασίου στο Μνημείο Πεσόντων Ιερολοχιτών. Στην προτομή του Πυρπολητή Κανάρη στεφάνωσαν οι σπουδαστές της ΑΕΝ Σύρου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, του 2ου Γυμνασίου, του Εσπερινού Γυμνασίου και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ενώ οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ναυάρχου Μιαούλη από εκπροσώπους του Γενικού Λυκείου Σύρου, του 4ου Δημοτικού Ερμούπολης και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, δεν κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, λόγω των εργασιών ανάπλασης της παραλιακής ζώνης. Για τον ίδιο λόγο η διέλευση των μαθητικών τμημάτων προς την Πλατεία Ηρώων και έπειτα στην Πλατεία Κανάρη πραγματοποιήθηκε μέσω της οδού Σταματίου Πρωΐου και των οδών Πρωτοπαπαδάκη και Θυμάτων Σπερχειού αντίστοιχα.

«Ο λαός που λησμονεί την ιστορία του είναι καταδικασμένος»

Της καθιερωμένης μαθητικής παρέλασης ανήμερα της Εθνικής Επετείου, προηγήθηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄. Το «παρών» έδωσαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, η Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, οι Βουλευτές Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι της εκπαίδευσης, συλλόγων και σωματείων του νησιού.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της Ημέρας από τη Διοικητική Υπάλληλο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Αναστασία Μπούρδου. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε τόσο στον εθνικό, όσο και το θρησκευτικό χαρακτήρα της 28ης Οκτωβρίου, σημειώνοντας πως εκτός από το ιστορικό «ΟΧΙ» των Ελλήνων, εορτάζουμε και την Αγία Σκέπη, την Παναγία, που έστεκε, στέκει και πάντα θα στέκει προστάτιδα των Ελλήνων στους δίκαιους αγώνες τους για την ελευθερία. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της Εθνικής Επετείου για ολόκληρο τον ελληνισμό, έκρινε πως ο λαός που λησμονεί την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει και μάλιστα τις μελανότερες σελίδες αυτής.

«Ο αρχαίος ρήτορας Δημοσθένης «φωνάζει» μέσα από τους αιώνες: «Πόλεμος ένδοξος, ειρήνης αισχράς αιρετώτερος». Πράγματι, είναι προτιμότερος ο πόλεμος από μια ειρήνη εξευτελιστική. Είναι καλύτερο να πολεμάς και να πέφτεις όρθιος, παρά να συμβιβάζεσαι και να υποδουλώνεσαι, γιατί αργά ή γρήγορα θα νιώθεις ντροπή για την πράξη σου αυτή και η ντροπή θα μεταβιβαστεί στα παιδιά σου, στα παιδιά των παιδιών συ και σε όλες τις επερχόμενες γενιές. Αυτό φαίνεται ότι το είχαν αντιληφθεί πολύ καλά οι ήρωες του ’40 και το έκαναν πράξη, όταν οι καιροί και οι συνθήκες το απαίτησαν. Ας παραδειγματιστούν και οι σύγχρονοι Έλληνες από τα πρότυπα αυτά και ιδιαίτερα εκείνοι που ασκούν εξουσία και ζητούν την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις στις παράλογες απαιτήσεις των ξένων βυθίζουν τη χώρα στην ανυποληψία και επιδεινώνουν την κρίση. Απαιτείται στοιχειώδης γνώση της Ιστορίας, για να συνειδητοποιήσουν ότι κανένας λαός ποτέ και πουθενά δεν κέρδισε τη συμπάθεια και την υποστήριξη των άλλων επαιτώντας δουλικά για βοήθεια» κατέληξε η κ. Μπούρδου, με τη σημείωση πως «όταν σέβεσαι τον εαυτό σου, υπερασπίζεσαι τα νόμιμα δικαιώματά σου, ορθώνεις το ανάστημά σου λέγοντας «όχι» εκεί που πρέπει, τότε κερδίζεις την εκτίμηση και το σεβασμό των άλλων».

Σεβασμός στον ηρωισμό των Ελλήνων που αντιστάθηκαν και αγωνίσθηκαν

Μετά την εκφώνηση του πανηγυρικού, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Εθνικό Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με τη μαθητική παρέλαση στην πλατεία Μιαούλη, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης», σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Ερμούπολης και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Αρμόδια για το συντονισμό όλων των τμημάτων της παρέλασης ήταν η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Παναγιώτα Καλπακίδου και για την παρουσίαση της παρέλασης η υπάλληλος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Κατερίνα Σιγάλα.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν εντυπωσιακά με χορούς από τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, οι οποίοι στο τέλος του προγράμματός τους σχημάτισαν τον αριθμό 100, τιμώντας την 100ετή προσφορά του Λυκείου στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι του νησιού.

«Με το χαμόγελο στα χείλη»

«Το σθένος, η τόλμη και η ανδρεία των στρατιωτών, των εθελοντών και των γυναικών που πολέμησαν στα βουνά της Ηπείρου πριν 75 χρόνια, για την ελευθερία της πατρίδας μας, είναι κεφάλαιο τιμής και απόδειξη πως οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και τις δυσκολίες ενωμένοι» τόνισε στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. «Σαν μια γροθιά λοιπόν, οφείλουμε να δώσουμε σήμερα, τιμώντας τους προγόνους μας, τις μεγάλες μάχες για όσα τώρα μας πληγώνουν, για όσα απειλούν να μας αφήσουν "ανάπηρους" κοινωνικά, οικονομικά, εθνικά. Αυτός ο αγώνας θα γίνει με "το χαμόγελο στα χείλη" περήφανα, με το μυαλό στους νεκρούς ήρωές μας και το βλέμμα στα παιδιά μας και στο μέλλον τους».

«Ας αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός σημείωσε πως «η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου επιτάσσει την υπέρτατη τιμή προς τους αγωνιστές που ενσάρκωσαν τη δόξα, τον ηρωισμό, το πνεύμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Αυτό το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής υπενθυμίζει σε όλους εμάς του νεότερους Έλληνες το ιερό μας καθήκον, να προασπίσουμε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, να προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι με υπευθυνότητα και τόλμη, να αφήσουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν και να αναδείξουμε όσα μας ενώνουν».