Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκου Παγίδα με φόντο την αυριανή πανελλαδική κινητοποίηση

Συστράτευση για τα κοινωνικά προβλήματα

Αποχή των μελών από τα καθήκοντά τους στις 12 Νοεμβρίου

Μία κοινωνία δημοκρατίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ελευθερίας και ισότητας στην ουσία της, υπερασπίζεται σταθερά ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου σύμφωνα με όσα εξέφρασε ο πρόεδρός του, Νίκος Παγίδας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι ενόψει της αυριανής γενικής απεργίας στη χώρα.

Με βασικά αιτήματα την τήρηση του Συντάγματος και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ίδιος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, τόνισε πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου καταγγέλλει την “απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής με “εργαλεία” το ψέμα και τον εκφοβισμό των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών”, η οποία επιχειρείται συστηματικά και που όπως πρόσθεσε, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σοβαρό ζήτημα, η αντιμετώπιση του οποίου, είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ανακοίνωσε την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία κινείται στον άξονα της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Σε λιτές αναφορές προέβησαν και οι εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων που πλαισίωσαν τον Νίκο Παγίδα στη συνέντευξη Τύπου και ειδικότερα οι κκ Καράβολας, Μοσχούτης και Πετρίδης.

Παρούσα ήταν και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Χαρίκλεια Δεκαβάλλα και το μέλος του ΔΣ, Γρηγόρης Μισκεδάκης.

Απρόσκοπτη συμμετοχή στη Δικαιοσύνη και προάσπιση των δικηγόρων

Κατηγορηματικός ως προς το θέμα υπεράσπισης της ισονομίας και της ισοπολιτείας κατά την απονομή δικαιοσύνης παρουσιάστηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, καθώς αποτελεί ένα εκ των συνταγματικών, ευρωπαϊκών και διεθνώς κατοχυρωμένων ανθρώπινων δικαιωμάτων, κάνοντας αναφορά παράλληλα και στην ανάγκη προάσπισης του δικηγόρου “ως δημόσιου λειτουργού, του οποίου το λειτούργημα αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου “. Όπως ο ίδιος εξήγησε εξ αρχής, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου ζητούν άμεσα κι επιτακτικά “τη δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στη Δικαιοσύνη και όχι μόνον των προνομιούχων”, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “σήμερα στη Δικαιοσύνη δεν μπορεί να φθάσει κανείς, αν δεν έχει την οικονομική άνεση”. Επεσήμανε δε, πως, δεδομένης της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, εκ μέρους του Συλλόγου υπάρχει μέριμνα για την υπεράσπιση πολιτών που αποδεικνύεται ότι αδυνατούν να πληρώσουν για να έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες κάποιου δικηγόρου ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο των αιτημάτων τους με φόντο και τις αποφάσεις και τα σκληρά μέτρα σε κεντρικό επίπεδο που πλήττουν το κοινωνικό σύνολο, ζητούν μεταξύ άλλων, “την προστασία της πρώτης και μόνης κατοικίας του Έλληνα πολίτη αλλά και την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων”.

Εστιάζοντας στη συνέχεια και στα θέματα που αγγίζουν την τσέπη τόσο των πολιτών, όσο και των δικηγόρων, για τους οποίους είπε ότι βιώνουν με τη σειρά τους πολλά οικονομικά προβλήματα, σημείωσε ότι συγκροτημένα, ο Δικηγορικός Σύλλογος υπερασπίζεται “την κατάργηση του δικ. ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, των παραβόλων έφεσης και αναίρεσης και τη μείωση του παραβόλου μηνύσεως”, ζητώντας “την επαναφορά ισχύος της διάταξης για επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στους δικηγόρους” αλλά επιπλέον και “τον καθορισμό ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος με εισοδηματικά κριτήρια στους δικηγόρους”.

Τήρηση των υποσχέσεων για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Ο κ. Παγίδας υπήρξε συγκεκριμένος και στην αναφορά του για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κ.Πολ.Δ.) υπενθυμίζοντας τα αιτήματα του Δικηγορικού Συλλόγου αλλά και τις θέσεις του. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, τα μέλη του Συλλόγου καταγγέλλουν “την απαξίωση από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, των δικηγόρων και της ειλημμένης, τον Δεκέμβριο του 2014, δια δημοψηφίσματος απόφασής μας, αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη τότε τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ.” καθώς όμως και την “απατηλή δέσμευση του Υπουργού της Δικαιοσύνης για δήθεν τροποποιήσεις που θα επέφερε στον Κ.Πολ.Δ. σύμφωνα με τα υποδειχθέντα σε αυτόν από την Επιτροπή, που ο ίδιος συνέστησε, υποδείξεις” που όπως συμπλήρωσε, “αγνόησε παντελώς, υιοθετώντας, εντελώς αυθαίρετα το σχέδιο “Χαμηλοθώρη”, ενώ η συσταθείσα από αυτόν Επιτροπή “Κράνη” συνέχιζε να συνέρχεται και να συνεδριάζει”. Βάσει αυτών, υπογράμμισε πως οι δικηγόροι “ζητούν επιτακτικά την τροποποίηση του Κ.Πολ.Δ. που υποσχέθηκε προηγούμενα ο τότε και τώρα Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες, τους δικαστές, τους δικ. Υπαλλήλους και τους δικηγόρους σύμφωνα με τις εκπεφρασμένες από θεσμοθετημένα όργανα και επιτροπές και όχι συντεχνιακά, απόψεις μας”.

Σε ένα γενικότερο σχόλιο και ο κ. Καράβολας πρόσθεσε πως, “παρατηρείται μία συνεχής υποβάθμιση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης είτε με την υποβάθμιση των δικαστικών υπηρεσιών, είτε με τις αλλαγές στον Κ.Πολ.Δ. όπου βλέπουμε το πρωτοφανές να καταργούνται ακροαματικές διαδικασίες” κάτι που όπως τόνισε παρακάτω, “είναι αν μη τι άλλο θέσφατο στην αστική δημοκρατία”.

Ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή

Σημαντικό ζήτημα, το οποίο αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τόσο εκ μέρους του προέδρου, όσο όμως κι από την πλευρά του κ. Μοσχούτη αποτέλεσαν οι ελλείψεις και τα κενά στις διάφορες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παγίδας σημείωσε ότι αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου είναι “η άμεση κάλυψη των κενών των δικαστηρίων σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικούς υπαλλήλους και ειδικότερα στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου αλλά και η κάλυψη των πολλών κενών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου” προβλήματα για τα οποία όπως υπογράμμισε παραμένουν χωρίς απάντηση από τους αρμοδίους, “παρά τις διαρκείς παραστάσεις και οχλήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους βουλευτές”.

Με τη σειρά του και ο κ Μοσχούτης επισημαίνοντας πως όλοι έχουμε γνώση της διαμορφωθείσας κατάστασης με την επιβολή κι εφαρμογή των μνημονίων, εμμένοντας στο θέμα των ελλείψεων σχολίασε πως, “Ό,τι συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στο νησιώτικο χώρο να θεωρήσετε ότι συμβαίνει σε μεγαλύτερο βαθμό”, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω νησιωτικότητας σε επίπεδο διεκπεραίωσης αρκετών ενεργειών από την πλευρά των δικαστικών υπαλλήλων. “Ούτε υλικοτεχνική υποδομή έχουμε, ούτε ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει” πρόσθεσε, καταλήγοντας πως, “οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, δεν έχουν προγράμματα κλπ. Είναι απλά εγκαταλελειμμένες”.

Επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κι απέναντι στη “διγλωσσία της Περιφέρειας”

Τη συμπαράσταση του στον διαρκή αγώνα της τοπικής κοινωνίας αλλά και συνολικότερα των πολιτών επεσήμανε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κάνοντας ειδική μνεία στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά. “Η εξόντωση του φορολογούμενου δεν πρόκειται να αποφέρει κάτι σε οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία στηρίζεται στην πράξη μόνο στην είσπραξη φόρων” υπογράμμισε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως ο Σύλλογος είναι ευαισθητοποιημένος κι έχει ενεργοποιηθεί ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν, προκειμένου να υποστηρίξει τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών. “Στο παρελθόν έχουμε προσφύγει και σαν Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου μαζί με άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας και αυτό το έχουμε τονίσει σε συναντήσεις που είχαμε κάνει για τη νησιωτικότητα” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως τα μέλη του βρίσκονται στο πλευρό των πολιτών που θα αντισταθούν στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παρεμβάσεις όπως και η Νάξος υπέρ των πολιτών, οι οποίοι δεν θα πληρώσουν τον ΦΠΑ. Θα πρέπει πρώτα να γίνει αυτή η διαδικασία για να υπάρξει παρέμβαση από την Περιφέρεια και από εμάς” τόνισε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ του πολίτη, ο οποίος δεν έχει πληρώσει και προσφεύγει, κάνοντας πρόσθετη παρέμβαση”. Όπως εξήγησε, πεποίθηση του Συλλόγου σχετικά με την απόφαση αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ αποτελεί το ότι, “Θεωρούμε ότι ακόμη και αυτήν τη στιγμή, μπορεί να σταματήσει με κοινή αντιμετώπιση από όλους τους νησιώτες και αυτούς που έχουν αυτή τη στιγμή το αυξημένο καθεστώς και αυτούς που θα το έχουμε από τον Ιούνιο”.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση αν η στάση του Συλλόγου “ταυτίζεται” με τις ενέργειες της Περιφέρειας, ο κ. Παγίδας άδραξε την ευκαιρία να καταγγείλει τη “διγλωσσία” της Περιφερειακής Αρχής. “Η Περιφέρεια στο γενικό δημοψήφισμα έλεγε ναι στα μέτρα και σε αυτά τα μέτρα ήταν και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και μετά ακολούθησε άλλο δρόμο” σχολίασε έντονα, καθιστώντας σαφές πως, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, “δεν έχει να επιδείξει κάτι το οποίο δεν είναι συνεχές, σοβαρό κι αληθινό”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο άκρως επίκαιρο θέμα, υποστήριξε πως, “Ζητάμε την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά άλλως, την ισοδύναμη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μονίμων κατοίκων των νησιών και των αναγκαίων ειδών διαβίωσης, υπηρεσιών παιδείας, υγείας και δικαιοσύνης”.

“Απατηλές δεσμεύσεις των βουλευτών των Κυκλάδων”

Κατά τη διάρκεια της συνολικής αναφοράς του στο θέμα της νησιωτικότητας, ο πρόεδρος δεν θα μπορούσε να παραλείψει την κριτική στη γενικότερη στάση και συμπεριφορά των εκλεγμένων βουλευτών των Κυκλάδων κυρίως στο θέμα του ΦΠΑ. “Ο Δικηγορικός Σύλλογος καταγγέλλει τις απατηλές “δεσμεύσεις” των εκλεγμένων βουλευτών του νομού Κυκλάδων για τη διαφύλαξη της Συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της νησιωτικότητας, με την κατάργηση της μόνης “εν τοις πράγμασι” εφαρμογής της, που δεν ήταν άλλη από το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ, με την ψήφιση από μέρους τους, της κατάργησής του” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ομαλή ακτοπλοϊκή μετακίνηση και πλοίο ασφαλείας

Πέραν των ανωτέρω, στις κατά καιρούς παρεμβάσεις του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου έχει εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των νησιωτών για την ομαλή κι απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή κάλυψή του. Όπως ο ίδιος υπενθύμισε, σταθερό αίτημα των δικηγόρων αποτελεί “η οργάνωση και προστασία της ενδοεπικοινωνίας και της σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα των νησιών μας, για την ίση αντιμετώπιση των πολιτών των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας”. Σχετικά με τις κινητοποιήσεις του ναυτικού κλάδου δε, οι οποίες μοιραία στερούν το δικαίωμα της μετακίνησης των νησιωτών, ο κ. Παγίδας υπήρξε σαφής λέγοντας πως, “ζητούμε επιτακτικά την οργάνωση και προστασία αυτής της νησιωτικής συγκοινωνίας – ακτοπλοΐας, όπως σε όλες τις βιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες ακόμα και σε οποιαδήποτε κινητοποίηση των εργαζομένων, με πλοία ασφαλείας, όπως έχει νομοθετηθεί”.

Στόχος η αυτοοργάνωση της κοινωνίας

Δεδομένου του όγκου των αιτημάτων αλλά και της βαρύτητάς τους, καθώς αφορούν στη ζωή και την αξιοπρεπή επιβίωση των πολιτών, ο κ. Παγίδας κληθείς να απαντήσει και να αναπτύξει αν επαρκεί η μία ημέρα αποχής, έδωσε καταφατική απάντηση, εξηγώντας ωστόσο, πως η γενικότερη αλλαγή θα έλθει μέσα από την αυτοοργάνωση της κοινωνίας. “Δεν είναι αποχή μόνον του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου ή των Ελλήνων δικηγόρων ή των Ελλήνων εργαζομένων πολιτών” ανέφερε, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας και η επιτυχία της συνίσταται όπως πρόσθεσε, στο ότι είναι μία αρχή “για το ζητούμενο που είναι η αυτοοργάνωση της κοινωνίας σε μία αντίσταση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ελευθερίας αλλά και της ισότητας, καθώς και της υπεράσπισης του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Αναλύοντας περισσότερο τη δήλωσή του, τόνισε δε, πως, “χρειάζονται κοινωνικές δράσεις και δεν εννοώ μόνον απεργίες, αλλά συζητήσεις και προτάσεις. Όταν μιλά ο Δικηγορικός Σύλλογος για αυτοοργάνωση, μιλά για τον τρόπο με τον οποίο θα ακυρώσουμε στην πράξη – όχι με βίαιο τρόπο, αλλά με πολιτισμένο και δημοκρατικά συντεταγμένο τρόπο – τις εφαρμογές όλων αυτών των πραγμάτων καθώς το βιώσιμο χρέος σημαίνει ότι θέλει ζωντανούς πολίτες. Αυτή τη στιγμή δεν επιβιώνουν οι πολίτες και το γνωρίζουμε”.

Ενδοιασμός για την κινητοποίηση αλλά σύμμαχος στις διεκδικήσεις

Στον επίλογο της συνέντευξης Τύπου του κ. Παγίδα, πήρε τον λόγο και ο κ. Καράβολας εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων κι Επιμελητών Κυκλάδων, ο οποίος εξέφρασε τη σύμπνοια των μελών του Συλλόγου με τις τοποθετήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου. “Θεωρούμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου επανειλημμένα έχει δώσει δείγματα συμπαράστασης και συμμετοχής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η τοπική κοινωνία αλλά και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα” ανέφερε, εξηγώντας ωστόσο πως, “Εμείς διατηρούμε κάποια επιφύλαξη μόνον ως προς το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, η οποία διατυπώθηκε από την πλειοψηφία της Γενικής μας Συνέλευσης που έγινε τον προηγούμενο μήνα”. Σύμφωνα με όσα ανέλυσε, “Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δυστυχώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι αποχές καθίστανται ένα όπλο, το οποίο αφενός δεν εγγυάται την ευρεία συμμετοχή καθώς έχει στραγγαλιστεί οικονομικά ο εργαζόμενος και δυσκολεύεται να συμμετέχει σε μία κινητοποίηση και αφετέρου, θεωρούμε ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι, οι οποίοι ίσως να επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όπως η ενημέρωση του κοινού, του απλού πολίτη, ο οποίος για εμάς είναι το πρώτιστο σαν αντικείμενο της δικής μας εργασίας αλλά και η προσέγγιση των ίδιων των πολιτικών κομμάτων”. Όπως κατέληξε, ο Σύλλογός που ανήκει κι ο ίδιος, έχει επανειλημμένως καταθέσει προτάσεις κι αιτήματα για το πώς μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα στη γενικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης αλλά και για το πώς μπορεί αυτή να βελτιωθεί, τονίζοντας πως, “παρά το γεγονός ότι χτυπάμε πόρτες που δεν ανοίγουν, εμείς θα επιμένουμε”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δήλωσε, “Είμαστε πάντα σύμμαχοι με τον Δικηγορικό Σύλλογο Σύρου και πιστεύουμε πως κάθε τους βήμα, γίνεται με πολλή περίσκεψη και πάντα προς το καλό του Έλληνα πολίτη”.