Επί ποδός Πυροσβεστική και Αστυνομική Υπηρεσία στην άσκηση μερικής εκκένωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου από το ΕΚΕΠΥ

Υπερβάλλων ζήλος που εμπνέει ασφάλεια

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε επάξια το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, το οποίο όχι μόνο δοκίμασε τα αντανακλαστικά του στη χθεσινή άσκηση μερικής εκκένωσης του κτιρίου, αλλά κατάφερε να ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΕΚΕΠΥ.

Πολύτιμη ήταν η συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, οι δυνάμεις των οποίων συμμετείχαν ενεργά στην άσκηση, αποδεικνύοντας στο μέγιστο βαθμό την ετοιμότητα, τον επαγγελματισμό, αλλά και την αμεσότητα με την οποία αντιμετωπίζουν περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Την επιχείρηση συντόνισαν ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), Νίκος Παπαευσταθίου και ο Διευθυντής του ΕΣΥ, Νίκος Μίχος, Υπεύθυνος Σχεδιασμού και Οργάνωσης των Ασκήσεων, σε συνεργασία με τους διοικητικούς προϊστάμενους του Νοσοκομείου Νίκο Τρίτζαλη και Ευάγγελο Πανοηλία, καθώς και με εκπροσώπους από τις τοπικές διοικήσεις των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.

Το σενάριο της άσκησης, το οποίο ακολούθησαν με ζήλο τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και οι άντρες της πυροσβεστικής, προέβλεπε απεγκλωβισμό ιατρών και ασθενών, καθώς και μεταφορά τους στις σκηνές που στήθηκαν στο προαύλιο από το Στρατό.

Τόσο ο κ. Παπαευσταθίου, όσο και ο κ. Μίχος εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιτυχή έκβαση της άσκησης, η οποία περιλαμβάνεται στο πλαίσιο των επιχειρησιακών Σχεδίων του ΕΚΕΠΥ «Περσέας» και «Σώστρατος», που εφαρμόζονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Ν. Παπαευσταθίου: «Ετοιμότητα και συντονισμένες ενέργειες»

«Το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό, καθώς στο προγραμματισμένο σενάριο προσθέσαμε τρία επιπλέον περιστατικά, που αντιμετωπίστηκαν με την ίδια αποτελεσματικότητα από όλους» τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου, δηλώνοντας απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια που κατέβαλλε το σύνολο των εμπλεκομένων. «Το υγειονομικό προσωπικό λειτούργησε, όπως αρμόζει σε μία κρίσιμη κατάσταση. Ο καθένας ήξερε τι να κάνει και πώς να το κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το «κλειδί» για την ομαλή αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών είναι η συνεργασία. «Παρά το γεγονός πως σε σεισμούς ή πυρκαγιά, η συνεργασία του κόσμου είναι συχνά προβληματική, εδώ συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με όλες τις υπηρεσίες και ειδικά με το πυροσβεστικό σώμα, το οποίο λειτούργησε άψογα».

Σημείωσε μάλιστα πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπερέβη εαυτόν, καθώς δεν γνώριζε το ακριβές σενάριο της επιχείρησης στην οποία είχε κυρίαρχο ρόλο. «Σήμερα ήρθαν και τους εξηγήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε. Με δεδομένο ότι δεν είχαν συμμετάσχει σε κάτι αντίστοιχο, τα πήγαν άριστα».

«Εκπαίδευση του προσωπικού σε έκτακτες περιπτώσεις»

Μεταξύ άλλων, δεν παρέλειψε να εκφράσει συγχαρητήρια προς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι επέδειξαν την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Πιστεύω ότι με την άσκηση αυτή και με συνεχιζόμενες ασκήσεις που έχουμε ζητήσει να γίνονται σε όλα τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς σχηματισμούς θα υπάρχει μια ετοιμότητα του προσωπικού. Όσο πιο πολλές ασκήσεις κάνουμε και όσο πιο πολύ προετοιμαζόμαστε σε μια «περίοδο» ηρεμίας, τόσο πιο αποτελεσματικά και σωστά θα λειτουργήσουμε σε μια κρίσιμη περίπτωση, σε μια έκτακτη ανάγκη για να μπορέσει το υγειονομικό προσωπικό να σώσει τη δική του ζωή και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους ασθενείς, τους συγγενείς και τους επισκέπτες του νοσοκομείου». Όπως έκρινε, τα Νοσοκομεία είναι ιδιαίτεροι χώροι, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως η πυροσβεστική υπηρεσία και η πολιτική προστασία. «Αξίζει δε να υπογραμμιστεί ότι σε μία τέτοια άσκηση, οι ασθενείς που διασώζονται, παραμένουν ασθενείς και εκτός κτηρίου. Που σημαίνει ότι στις σκηνές και σε όλες τις υπόλοιπες δομές που θα αναπτυχθούν, η νοσηλεία και η ιατρική φροντίδα συνεχίζεται. Αυτό είναι το διαφορετικό σε σχέση με την εκκένωση ενός κτιρίου ακόμα και ευαίσθητου χώρου, όπως είναι ένα σχολείο ή ένας παιδικός σταθμός. Στο νοσοκομείο, βγάζεις τον ασθενή ο οποίος εξακολουθεί να είναι ασθενής, έχει υποστεί και το σοκ από την έκτακτη ανάγκη, άρα λοιπόν οι γιατροί και οι νοσηλευτές πρέπει να συνεχίσουν να είναι alert για να μπορούν να παρέχουν αποτελεσματικά τις υπηρεσίες τους», επεσήμανε.

«Βαρύτητα σε θέματα ετοιμότητας»

Ο κ. Παπαευσταθίου κατέστησε γνωστό ότι ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα. «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την βαρύτητα που εγώ ο ίδιος προσωπικά, αλλά και η ηγεσία του υπουργείου δίνει στα θέματα προετοιμασίας για έκτακτες ανάγκες. Έχω παρευρεθεί σε όλες τις ασκήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και το ίδιο θα κάνω και στις επόμενες. Επιπλέον, το Υπουργείο προτρέπει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να πραγματοποιούν σε τακτά χρονικά διαστήματα τέτοιου είδους ασκήσεις, που θεωρούνται πιο μεγάλης κλίμακας, αλλά και πιο μικρής, όπως μια εκκένωση ενός δωματίου, μια κατάσβεση πυρκαγιάς με τη χρήση δύο πυροσβεστήρων. Είναι υποχρεωτικό και θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Αυτό που έγινε σήμερα δεν ήταν κάτι επιπλέον. Ουσιαστικά βάλαμε τον κόσμο να εκπαιδευτεί για το πώς θα λειτουργήσει σε μία κατάσταση για να σώσει την ίδια του ζωή και τους άλλους. Και γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, αυτές οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν συχνότερα», κατέληξε.

Δράσεις απαραίτητες για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου

Στη σπουδαιότητα της δράσης, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών αναφέρθηκε με τη σειρά του ο υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης των ασκήσεων σε όλη την Ελλάδα κ. Νικόλαος Μίχος. «Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής ήταν μια από τις καλύτερες που έχω δει σε όλη την Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν γνώριζε καθόλου το σενάριο, δεν είχε ιδέα και έπραξε σαν να βιώνει μία αληθινή κατάσταση».

Από την πλευρά τους, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Νοσοκομείου Νίκος Τρίτζαλης και ο υπεύθυνος για την ενημέρωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης κ. Πανοηλίας έκριναν απαραίτητες κάθε είδους ασκήσεις που έχουν στόχο την αποτίμηση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του προσωπικού.

Το περιεχόμενο της επιχείρησης

«Στο πλαίσιο ετοιμότητας που έχει διοργανώσει το ΕΚΕΠΥ για τα νοσοκομεία της χώρας σήμερα το προσωπικό του νοσοκομείου εκτέλεσε την άσκηση με το όνομα «Νησώ», με σενάριο την εκκένωση του κτιρίου μετά από σεισμό» σημείωσε ο κ. Τρίτζαλης, εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί ιατρών και ατόμων από την αίθουσα αποστείρωσης, καθώς και μεταφορά εφτά ασθενών από το δωμάτιο του χειρουργικού τμήματος, εκ των οποίων οι τέσσερις περπάτησαν, ενώ οι υπόλοιποι τρεις κατέβηκαν με φορείο. «Το προσωπικό έμαθε πώς θα πρέπει να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις και βέβαια στο μέλλον θα κάνουμε κι άλλες, σε συνεργασία με την πυροσβεστική. Θέλω να ευχαριστήσω το ΕΚΕΠΥ που μας έδωσε τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί το προσωπικό, την πυροσβεστική που συμμετείχε, καθώς και την αστυνομία και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου», κατέληξε.

«Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τα καθήκοντά του»

Υπεύθυνος για την ενημέρωση του τύπου, σύμφωνα με τις ανάγκες του σεναρίου ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων κ. Πανοηλίας, ο οποίος μίλησε για την οργάνωση που απαιτείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ένας σεισμός. «Το κάθε στέλεχος του Νοσοκομείου ανήκει σε μία θέση. Υπάρχει μία πυραμίδα. Ξεκινάμε από τον γενικό συντονιστή και κατεβαίνοντας, φτάνουμε στους πέντε τομεάρχες διαχείρισης, σχεδιασμού, ασφάλειας, ιατρικής υπηρεσίας κλπ. Ο κάθε τομέας έχει άλλο ένα οργανόγραμμα και ιστό που ακολουθούν τα διάφορα μέλη του Νοσοκομείου και μοιράζουμε τις υπευθυνότητες και τις ανάγκες. Εδώ είμαστε σε κόκκινο επίπεδο, δηλαδή έχουν κληθεί όλοι οι εφημερεύοντες και όλοι οι υπάλληλοι του νοσοκομείου να έρθουν εδώ. Επιπλέον, έχει κληθεί η πυροσβεστική για να κάνει απεγκλωβισμό από διάφορα επίπεδα κλπ, η αστυνομία και η τροχαία για τον έλεγχο της κυκλοφορίας και την ασφαλέστερη πρόσβαση στο νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ακόμα, ότι στο πλαίσιο της άσκησης, στήθηκαν σκηνές στο προαύλιο του νοσοκομείου με επίπεδα εξέτασης και παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καθώς και με κρεβάτια για την περίθαλψη των ασθενών. «Αυτά βέβαια μπορούν να γίνουν και σε άλλους χώρους, ανάλογα την περίπτωση, όπως στο Κλειστό Γυμναστήριο ή σε ανοιχτό χώρο», πρόσθεσε.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης καθορίζεται ανάλογα με τις περιστάσεις. «Πάντα υπάρχει η επιτροπή εκκένωσης του Νοσοκομείου, η οποία απαρτίζεται από τους πέντε τομεάρχες συν τη Διευθύνουσα Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, συν την Φαρμακοποιό και αποφασίζει συνέχεια. Ανάλογα με τις περιστάσεις ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα, από το οποίο λαμβάνει τις απαραίτητες οδηγίες. Πρόκειται για μία δυναμική διεργασία, η οποία ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να προσαρμόζεται. Το ζητούμενο είναι ο καθένας να ξέρει ποια είναι τα καθήκοντά του και που είναι η θέση του».

Ο κ. Πανοηλίας κατέστησε επίσης γνωστό πως για τις ανάγκες της άσκησης, διεκόπη η παροχή ρεύματος και νερού στο νοσοκομείου. «Τα ασανσέρ δε δουλεύουν και φροντίζουμε να μεταφερθούν οι ασθενείς με προκαθορισμένη σειρά προτεραιότητας, πρώτα αυτοί που μπορούν να μεταφερθούν πιο γρήγορα και μετά τα πιο βαριά περιστατικά. Το συμπέρασμα είναι ότι η άσκηση εξελίσσεται καλά, έχει γίνει μια προεργασία, το κάθε μέλος έχει λάβει ηλεκτρονικά τα καθήκοντά του, τα έχει διαβάσει και δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα».

«Οι ασκήσεις πρέπει να ανανεώνονται και να επαναλαμβάνονται»

Καταλήγοντας έκρινε ότι η εκστρατεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι αρκετά ωφέλιμη, καθώς φέρνει αντιμέτωπες τις υγειονομικές μονάδες με πιθανούς κινδύνους τους οποίους καλούνται να ξεπεράσουν. «Αυτό θα πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς, δεδομένου ότι αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει από το νοσοκομείο, πρέπει η διοίκηση να έχει την πρόνοια να αντικαταστήσει το μέλος το οποίο δεν ασκεί πλέον τα καθήκοντά τους. Όπως είμαστε οι έφεδροι του στρατού που ξέρουμε αν μας καλέσουν πού θα πάμε», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι την άσκηση παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Μάριος Βουτσίνος.