Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Υγιεινή Διατροφή με τίτλο «Τρώω υγιεινά, νιώθω καλά»

Στο μικροσκόπιο οι διατροφικές συνήθειες της Μήλου

Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών της Μήλου και της Νισύρου αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του ενημερωτικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρώω υγιεινά, νιώθω καλά», που διοργανώθηκε από τη ΛΑΒΑ σε συνεργασία με την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρία.

Στη δράση συμμετείχε το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ, με τον Κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο Δημήτρη Γρηγοράκη της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή ως προϋπόθεση για την υγεία αλλά και τη σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα οφέλη ενός δραστήριου τρόπου ζωής μέσω της παροχής σχετικού ενημερωτικού υλικού, αλλά και της παρακολούθησης ομιλιών έγκριτων επιστημόνων. Μεταξύ αυτών και διαιτολόγοι, οι οποίοι παρουσίασαν τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, καθώς και τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών που συμμετείχαν στην εκδήλωση αξιολογήθηκαν σε συνολικά 296 μαθητές (224 μαθητές από τη Μήλο & 72 μαθητές από τη Νίσυρο) με βάση τον δείκτη KIDMED, ένα διεθνώς αποδεκτό σταθμισμένο επιστημονικό εργαλείο για την εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης των μεσογειακών συνηθειών διατροφής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, η πλειοψηφία των μαθητών (55,4%), παρουσιάζει μέτριας ποιότητας διατροφικές συνήθειες. Περίπου το 1/3 των μαθητών (27,7%) παρουσιάζει καλές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες με το πρότυπο της μεσογειακής δίαιτας, ενώ το υπόλοιπο (16,9%) εμφανίζει ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, που απέχουν κατά πολύ από αυτές που χαρακτηρίζονται ως μεσογειακές.

Η πλειονότητα των μαθητών κατέγραψε αρκετές επιθυμητές διατροφικές συνήθειες, όπως η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος και η μη κατανάλωση στο πρωινό αλμυρών ή γλυκών αρτοσκευάσματα εμπορίου. Αντιθέτως, οι πιο συχνές διατροφικές συνήθειες που χρειάζονται βελτίωση σχετίζονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών και ψαριού.

Στην πρώτη θέση έρχεται η καθημερινή χρήση ελαιόλαδου στο σπίτι με ποσοστό 96%, ακολουθεί η κατανάλωση 1 φρούτου ή φυσικού χυμού τη μέρα (73%), και έπονται η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος (63%) και η κατανάλωση ωμών ή βραστών λαχανικών μία φορά την ημέρα.

Οι διαφορές ανάμεσα σε Μήλο και Νίσυρο

Ανάμεσα στα δύο νησιά, σημαντική απόκλιση παρατηρήθηκε στο ποσοστό των μαθητών που παραλείπουν το πρωινό γεύμα (49% στη Νίσυρο έναντι 34% στη Μήλο). Επιπλέον, το 65% των μαθητών της Νισύρου δεν τρώει ψάρι τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές της Μήλου είναι 48%, ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σε μαθητές νησιωτικών περιοχών. Τέλος, αξιοσημείωτη διαφορά εντοπίστηκε και στην κατανάλωση γλυκών με τους μαθητές της Μήλου να αναφέρουν ότι καταναλώνουν γλυκά αρκετές φορές την ημέρα (82%) έναντι των μαθητών της Νισύρου που δηλώνουν λιγότερο λάτρεις της ζάχαρης (66%).

Με βασική προϋπόθεση την υγεία

Από το δείγμα των μαθητών των σχολείων της Μήλου και της Νισύρου που αξιολογήθηκαν, συμπεραίνεται ότι οι μαθητές υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό κάποιες βασικές υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά θα πρέπει να ενθαρρύνονται για την ενίσχυσή τους, τόσο συνολικά όσο και ως προς επιμέρους ομάδες τροφίμων, με κυριότερους στόχους την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση και τη συχνότερη κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριού μέσα στην εβδομάδα.

Εκτός από την παρουσίαση, η εκδήλωση περιελάμβανε διαδραστικό παιχνίδι με θέμα την υγιεινή διατροφή, συμπλήρωση ανώνυμου ατομικού ερωτηματολογίου, εξαγωγή και αποστολή συμπερασμάτων στους φορείς για στατιστική μελέτη, καθώς και φύτευση λαχανικών σε σάκους oikiaLAVA.

Ετικέτες: