Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και απολογισμός πεπραγμένων από την Κάριτας Σύρου

«Κάριτας, είναι η ίδια η Εκκλησία»

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η Κάριτας Σύρου, στην αίθουσα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και πλήθους εθελοντών, μελών και πιστών, που προσφέρουν στη δράση της.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας της Ερμούπολης, ο πρόεδρος της Κάριτας Σύρου και Κάριτας Ελλάδος, Πανοσιολογιότατος πατέρας, κ. Αντώνιος Βουτσίνος, αναφέρθηκε στη δράση του φιλανθρωπικού σωματείου, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Καθολική Εκκλησία και που εδώ και δεκαετίες, στηρίζει και επιχειρεί να ανακουφίσει, στο μέτρο του δυνατού, τις ολοένα αυξανόμενες, λόγω οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, ανάγκες των συνανθρώπων μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο π. Αντώνης, ανέφερε, πως “ως Κάριτας, μέσα στην τοπική Εκκλησία της Σύρου, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση προσφέροντας όσο μπορούμε και ανάλογα με τις δυνάμεις μας κάποια ανακούφιση. Από πριν 3-4 χρόνια, πάντοτε με προτροπή της Κάριτας Ελλάς, και με τη βοήθεια της Διεθνικής Κάριτας της Ιταλίας, συντάξαμε δύο προγράμματα, τα οποία ονομάσαμε «Ελπίς 1» και «Ελπίς 2», τα οποία κράτησαν περίπου 2 χρόνια. Προσφέροντας χρηματοδότηση, από την Κάριτας της Ιταλίας, ιδιαίτερα, συγκεντρώσαμε τρόφιμα, για κάποιους συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Όταν ξεκινήσαμε, ακόμη η κρίση δεν είχε ξεσπάσει για τα καλά. Ακόμη οι ανάγκες ήταν κάπως πιο περιορισμένες».

Όπως προσθεσε, “παράλληλα με τα «Ελπίς» 1&2, για τη Σύρο και μόνο, υπήρχε μεγάλη βοήθεια σημαντική, μέσω του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο είχε διαθέσει 50.000 ευρώ για να προσφέρουμε τρόφιμα φάρμακα ή κάποιους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, το οποίο τελείωσε και αυτό το 2014. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κάριτας, η οργάνωση απηύθυνε αίτημα και το ίδιο πρόγραμμα ξεκίνησε ξανά με άλλες 50.000 ευρώ για ακόμη ένα χρόνο”.

“Με τις δυνατότητες που είχε η Κάριτας, μέσω παζαριών και δωρεών, έτρεξε ένα πρόγραμμα από τα έσοδά της, προσφέροντας σε μηνιαία βάση, σε 41 οικογένειες, τρόφιμα αξίας 41 ευρώ κάθε μήνα. Συνολικά, διέθεσε 20.000 ευρώ για αυτή τη βοήθεια. Βεβαίως, τα ποσά δεν είναι και τόσο μεγάλα, ίσως η βοήθεια να μην ήταν αυτή που έπρεπε, αλλά όπως λέει η παροιμία, «με τα χείλη που έχω σε φιλώ», με τις δυνάμεις που είχαμε, βοηθήσαμε σε πανσυριανό επίπεδο, κάποιες οικογένειες”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, η Κάριτας διέθεσε σε ρευστό χρήμα περίπου 10.000 ευρώ κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ και στις επιμέρους ενοριακές Κάριτας, συγκεντρώθηκαν 10.250 ευρώ, τα οποία και προσφέρθηκαν σε οικογένειες, άτομα και θεσμούς.

Για τις ανάγκες των ανθρώπων από τις τρομερές καταστροφές που άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός στο Νεπάλ, έπειτα από πανελλαδικό έρανο, η Σύρος κατάφερε να συγκεντρώσει 11.850 ευρώ, χρήματα τα οποία εστάλησαν απευθείας στην Κάριτας του Νεπάλ, προς κάλυψη αναγκών των πληγέντων.

Παράλληλα, συνεχίζει απρόσκοπτα η συγκέντρωση ρουχισμού, οικιακών συσκευών, επίπλων, στους χώρους της Κάριτας, και η διανομή αυτών κατά μέσο όρο 2 φορές το μήνα, βοηθώντας και πάλι κατά μέσο όρο 60-70 άτομα κάθε φορά.

Ο π. Αντώνης, αναφέρθηκε και στη λειτουργία του ξενώνα της Κάριτας, για τη φιλοξενία των συνοδών των ασθενών στο Νοσοκομείο της Σύρου, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα διαμονής σε κάποιο ξενοδοχείο. Όπως μάλιστα τόνισε, «σχεδόν καθημερινά, πάντα θα υπάρχει κάποιος που θα διαμένει σε αυτό το διαμερισματάκι».

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε και τη συγκέντρωση αγαθών από τοπικούς παραγωγούς, τα οποία διατίθενται είτε στη Σύρο, είτε σε Ιδρύματα στην Αθήνα.

«Εργαζόμαστε καθημερινά και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας περίπου 100 άτομα, όλοι εθελοντικά, είτε στον τομέα του ρουχισμού, είτε στον τομέα του παζαριού, που ετοιμάζεται κάθε χρόνο. Οι εθελοντές, με ανεκτίμητη προσφορά, προσφέρουν δύο φορές κάθε βδομάδα 4, ακόμη και 5 ώρες από το χρόνο τους», υπογράμμισε ο π. Αντώνης, ενώ αναφέρθηκε και στους εθελοντές στις ενορίες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αρρώστους, είτε σε νοσοκομεία είτε σε σπίτια, σε μοναχικά άτομα και όλους, όσοι έχουν πραγματική ανάγκη. «Όλη αυτή η εργασία, που πολλές φορές δε φαίνεται, προσφέρεται από τα άτομα της τοπικής μας Εκκλησίας».

Διεμήνυσε δε, πως «η Κάριτας δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Η Κάριτας, είναι η ίδια η Εκκλησία, η οποία μέσω της Κάριτας, αυτού του θεσμού, υλοποιεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο, ανάλογα με τον τόπο, που κάθε φορά βρίσκεται η κάθε τοπική Καθολική κοινότητα».

Τέλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη βοήθεια που προσφέρεται σε άτομα και οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μέσω της συνεργασίας της Κάριτας με γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τη δράση «Μπορούμε», με την οποία η επιχείρηση, που δραστηριοποιείται στη Σύρο, συγκεντρώνει καθημερινά τρόφιμα, νωπά και συσκευασμένα, αλλά και άλλα υλικά, προσφέρει πόντους μπόνους, για μειωμένες τιμές στα μέλη του Σωματείου, ενώ έχει μέχρι στιγμής προσφέρει δύο φορές δωροεπιταγές, αξίας περίπου 500 ευρώ.

Ετικέτες: