Σε ακτή του Κουφονησίου και φιλοξενία στη Νάξο 43 μετανάστες

Μετανάστες και στα νερά των Κυκλάδων

  • Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2016 - 06:10

Μετανάστες εγκαταλείφθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες εχθές σε ακτή του Κάτω Κουφονησίου, με τις αρχές να κινητοποιούνται άμεσα, μεταφέροντας τους στη Νάξο όπου και φιλοξενούνται έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης, οπότε και θα μπορούν να προωθηθούν στην Αθήνα.

Σε παράλιο χώρο του Κάτω Κουφονήσι εντοπίστηκαν εχθές τα ξημερώματα από αλιέα της περιοχής 43 μετανάστες, εκ των οποίων 22 είναι άντρες, 11 γυναίκες και 10 παιδιά.

Άμεσα ειδοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή Νάξου, η οποία επιλήφθηκε του θέματος με πλωτό σκάφος να μεταβαίνει στο σημείο.

Πρόκειται για Σομαλούς και Ιρακινούς μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με την αρωγή του Λιμενικού σε ασφαλές σημείο και αρχικά φιλοξενήθηκαν στο Κουφονήσι στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και παρέμειναν περίπου 8 ώρες μέχρι να μεταφερθούν στη Νάξο, όπου η μεταφορά τους κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω την ανεπάρκειας υποδομών φιλοξενίας τους στο Κουφονήσι, αλλά και της αδυναμίας διεκπεραίωσης της διαδικασίας ταυτοποίησης.

Παρά του ότι στο σύνολο τους οι μετανάστες δεν είχαν εμφανή προβλήματα, κάποιοι εξ αυτών, κυρίως γυναίκες, βρίσκονταν σε κατάσταση υποθερμίας, οι οποίες και έτυχαν άμεσης ιατρικής φροντίδας από τον ιατρό του Κουφονησίου.

Πέραν της παροχής των πρώτων βοηθειών, κατά τις ώρες παραμονής τους δέχθηκαν την φιλοξενία των κατοίκων, οι οποίοι τους περιέθαλψαν και τους παρείχαν τροφή.

Περί τις 9.30 το πρωί οι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Express Skopelitis» προκειμένου να μεταφερθούν στη Νάξο όπου και έφτασαν στις 12 το μεσημέρι.

Καθώς εξ αρχής είχαν ειδοποιηθεί το Επαρχείο Νάξου καθώς και ο Δήμος, υπήρχε ετοιμότητα κατά την άφιξη των μεταναστών, με ασθενοφόρο να αναμένει στο λιμάνι, το οποίο και μετέφερε δύο άτομα στο νοσοκομείο του νησιού.

Οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο του ΚΤΕΛ, για την μετάβαση τους στις εγκαταστάσεις του ΚΕΓΕ, όπου και θα φιλοξενηθούν καθ’ όλες τις ημέρες παραμονής τους στη Νάξο, με τη σίτιση των μεταναστών να αναλαμβάνουν ο Δήμος και η Περιφέρεια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων τους από την Αστυνομία και την λήξη της απεργιακής κινητοποίησης των ναυτικών, την Παρασκευή αναμένεται να προωθηθούν στην Αθήνα.

Ετικέτες: