Τα “μυστικά” της κατασκευής του συριανού στεφανωτού διδάχθηκαν τα μικρά παιδιά στο πλαίσιο των δράσεων του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

Μικροί τεχνίτες για καλό σκοπό

Έκθεση και πώληση στεφανωτών προς ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας Σύρου

Πολύτιμος “δάσκαλος” στην κατασκευή του συριανού στεφανωτού υπήρξε ο 91χρονος κ. Μάρκος Καρυστιανός για όλα τα μικρά παιδιά που συμμετείχαν στην ξεχωριστή δράση του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, το Σάββατο το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου είχαν την ευκαιρία για δύο ώρες να γίνουν μικροί τεχνίτες.

“Πυξίδα” για τα μυστικά της κατασκευής του γνωστού σε όλους στεφανωτού που κοσμεί τον ουρανό την Καθαρά Δευτέρα, αποτέλεσαν η εμπειρία, η καλή διάθεση και η καλοσύνη του συμπολίτη μας από την Άνω Σύρο, ο οποίος από νεαρός αφοσιώθηκε στην κατασκευή του στεφανωτού, μεταφέροντας με ζήλο αυτή την τέχνη στα συμμετέχοντα παιδιά παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.

Μία ακόμη αξιέπαινη δράση που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρουσία της “ψυχής” του Μουσείου, Μαίρης Ρώτα και υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης, Μαρίας Κάπαρη, η οποία μεριμνά συστηματικά για την εξωστρεφή και δημιουργική πορεία του Μουσείου.

Δημιουργικές δράσεις γνωρίζοντας την παράδοση

Το όμορφο ταξίδι στην ιστορία του συριανού στεφανωτού για τα μικρά παιδιά ξεκίνησε με τον κ. Καρυστιανό να αφηγείται τις προσωπικές του εμπειρίες σχετικά με την κατασκευή του, τον τρόπο που αυτό δημιουργείται σταδιακά με επιμελημένες κινήσεις αλλά και την ακρίβεια που απαιτεί στις μετρήσεις ώστε να μπορεί να υψωθεί. Σκελετοί στεφανωτών διάφορων μεγεθών μοιράστηκαν στα μικρά παιδιά, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης στη σχετική έκθεση που φιλοξενείται ήδη στην αίθουσα “Γ. Ρίτσος”, ενώ τα απαραίτητα υλικά μεταφέρθηκαν στα θρανία τους, ώστε να προβούν στις δικές τους ενέργειες. Βήμα βήμα κι ακολουθώντας τις συμβουλές του 91χρονου συμπολίτη μας, τα μικρά παιδιά πέτυχαν τον στόχο τους, διακοσμώντας μάλιστα τα στεφανωτά με διάφορα αυτοκόλλητα. Από το πλάνο των χειροτεχνιών που κολλήθηκαν επάνω σε αυτά, δεν θα μπορούσε να λείπει το πρόσωπο του Κυκλαδικού ειδωλίου. Εκτός από την όμορφη γνώση που αποκόμισαν τα μικρά παιδιά, αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους μέσω της συγκεκριμένης δράσης, πρέπει να αναφερθεί πως, πολύτιμος είναι και ο σκοπός της διάθεσης στεφανωτών από το Μουσείο, αφού τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από όσους προβούν στην αγορά τους, θα δοθούν για την ενίσχυση του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ΄ Οίκον Νοσηλείας στη Σύρο.

Οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας, μπορούν να απολαμβάνουν την ξεχωριστή έκθεση συριανού στεφανωτού στο Πνευματικό Κέντρο, καθημερινά (10.30 – 13.30) έως και την Καθαρά Δευτέρα (14 Μαρτίου) κι αν επιθυμούν να αγοράζουν κάποιο εξ αυτών.

Πέντε εργαστήρια για ενήλικες

Εκτός από την έκθεση και την προαναφερθείσα ενότητα αφιερωμένη στα παιδιά, η συγκεκριμένη δράση του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα το συριανό στεφανωτό έχει συμπεριλάβει μία ακόμη ενότητα που αναλύεται σε πέντε δίωρα εργαστήρια εκμάθησης αυτής της τεχνικής που απευθύνεται στους ενήλικες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί ήδη από την υπεύθυνη του Μουσείου, κ. Κάπαρη, οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο κάθε Κυριακή (12.00 – 14.00) από τις 13 Μαρτίου έως και τις 10 Απριλίου του 2016. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του Μουσείου για την αναλυτικότερη ενημέρωσή τους (2281085300).