Εμπλουτίζεται συνεχώς με εκθέματα ο χώρος της αίθουσας αναμονής στο λιμάνι της Ερμούπολης

Ένας Επιβατικός Σταθμός... μουσείο

Το βλέμμα των επισκεπτών στον Επιβατικό Σταθμό αναμονής της Ερμούπολης αποσπούν τα σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται στον χώρο, καθώς επίσης και το εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου, που συνολικά αποτελούν “θύρα” στο ιστορικό παρελθόν του νησιού, τη βιομηχανική κληρονομιά της Σύρου, καθώς και στην τρέχουσα πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου.

Η ιδέα της λειτουργίας του σταθμού αναμονής των επιβατών των πλοίων, ως προπομπού της πλούσιας ιστορίας της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και δη, της πολιτιστικής ταυτότητάς της, η οποία μάλιστα “γεννήθηκε” κατά την προηγούμενη θητεία από τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, συνεχίζεται έως τώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τη σημερινή διοίκηση να εξελίσσει τον “σπόρο” που παρέλαβε, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερα θετικά σχόλια.

Η λαστιχομηχανή από το πλεκτήριο των Ζησιμάτου – Κωνσταντινόπουλου που έχει τοποθετηθεί στον Επιβατικό Σταθμό, καθώς επίσης το σχετικό φωτογραφικό υλικό που τη συνοδεύει αλλά και, οι εικόνες από τους παλαιούς ταρσανάδες της Σύρου, μα παράλληλα και εργαλεία των καραβομαραγκών που ανήκουν στις συλλογές του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης κοσμούν την αίθουσα αναμονής και παραμένουν εδώ και πολλούς μήνες στη “θέση” τους, προσκαλώντας τους επισκέπτες να μεταβούν στους επισκέψιμους χώρους. Ταυτόχρονα, φωτογραφίες της Σύρου και ειδικότερα, της Άνω Σύρου αλλά και της Ερμούπολης και των χωριών, καθώς όμως και οι αφίσες των μουσείων του τόπου, προσελκύουν με τον δικό τους τρόπο τον επισκέπτη ενώ σε εμφανές σημείο υπάρχει το πολιτιστικό πρόγραμμα της θερινής περιόδου, το οποίο και μπορούν να προμηθεύονται οι ενδιαφερόμενοι.

Προσφάτως όμως, ο Επιβατικός Σταθμός Ερμούπολης εμπλουτίστηκε με ένα σημαντικό έκθεμα το οποίο είναι μοντέλο ξύλινου σκαριού, κατασκευασμένο από τον κ. Μανώλη Ζώρζο προκειμένου οι επισκέπτες να παίρνουν μία γεύση από το παρελθόν της Σύρου όσον αφορά στη ναυπηγική τέχνη.

Το συγκεκριμένο μοντέλο φιλοξενείται εδώ και λίγες ημέρες και προβλέπεται να παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Από την πλευρά της διοίκησης, ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς σημείωσε μεταξύ άλλων, την προσπάθεια που θα καταβάλλει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, ώστε την επόμενη θερινή περίοδο να προγραμματισθεί μία ολοκληρωμένη έκθεση ξύλινων σκαριών, μέσω της οποίας θα προβάλλεται το σπουδαίο έργο των καραβομαραγκών.