Ομόφωνη έγκριση της σύμβασης μεταξύ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων για την οικονομική στήριξη της δομής

Συνεχίζει απρόσκοπτα το ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Ποσό 30.000 ευρώ διαθέτει συνολικά περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο

Τη στήριξή τους σε μία δομή “πρότυπο” λειτουργίας προς όφελος των παιδιών με ειδικές ανάγκες εξέφρασαν ομόφωνα οι αιρετοί του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης και του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου, εγκρίνοντας τη διάθεση χρημάτων για την απρόσκοπτη συνέχιση της δομής έως και τον Αύγουστο του 2017.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο εκ μέρους του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, κατά τα τελευταία δύο έτη, η οικονομική συνδρομή τόσο του Δήμου, όσο και της Περιφέρειας έχει περιοριστεί σημαντικά, λόγω της επιχορήγησης του συνόλου των ωφελουμένων μέσω της ΕΕΤΑΑ.

Ως εκ τούτου, η συμμετοχή της κάθε πλευράς αφορά στη διάθεση 15.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά στη δομή προωθείται το ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο και δίδεται μέσω της σύμβασης που υπογράφουν μεταξύ τους, ο Δήμος, η Περιφέρεια και το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Κυκλάδων.

Παρά το γεγονός πως, ετησίως και τα δύο αιρετά συλλογικά όργανα εγκρίνουν την οικονομική συνδρομή προς το ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, ωστόσο, έστω κι επιγραμματικά θα πρέπει να αναφερθεί η παρατήρηση της περιφερειακής συμβούλου της παράταξης “Νησιώτικη Ανατροπή”, Άννας Μαρουδή κατά τη σχετική συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου στη Σύρο, σχετικά με το ότι οι συγκεκριμένες δομές, θα έπρεπε να στηρίζονται από το κεντρικό κράτος και μάλιστα, επαρκώς.

Πέραν αυτού, η ίδια είχε ζητήσει να υπάρχει αναλυτικότερος απολογισμός των οικονομικών στη διάθεση των αιρετών, καθώς και να διευρυνθεί – για λόγους περισσότερης διαφάνειας – το τριμελές διοικητικό συμβούλιο.

Σημαντικό “μαξιλάρι” η επιχορήγηση της ΕΕΤΑΑ

Ως προς τη σημασία της στήριξης της δομής τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξηγώντας πως, τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομική απαίτηση έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η συνδρομή από τον Δήμο, καθώς αυτή περιορίζεται σε 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην επιχορήγηση της ΕΕΤΑΑ προς το σύνολο των παιδιών που “φοιτούν” στη δομή, γεγονός που περιορίζει το οικονομικό φορτίο που έρχονται να επωμιστούν Δήμος και Περιφέρεια. “Είναι μία πετυχημένη διαδικασία που συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία διετία ως Πολυδύναμο Κέντρο και από τη θέση του Αντιπροέδρου καταφέραμε και μειώσαμε την επιβάρυνση του Δήμου και της Περιφέρειας από 78.000 ευρώ που ήταν κάθε χρόνο στις 15.000 ευρώ” σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης που είναι μέλος του ΔΣ, καθιστώντας σαφές πως, γι αυτή τη θετική εξέλιξη εργάσθηκε το προσωπικό της ίδιας της δομής. “Βέβαια αυτό δεν έγινε μαγικά, αλλά, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Συγκεντρώθηκαν οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από όλους τους ωφελούμενους, από τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ και οι 25 ωφελούμενοι, προκειμένου να επιχορηγούνται” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως, “το κενό που μένει να καλύπτει ο Δήμος είναι σημαντικά μικρότερο” κι ως εκ τούτου, “πρέπει να το στηρίξουμε όλοι, καθώς πρόκειται για μία δομή που αφορά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες”.

Η δομή έχει γίνει υπόδειγμα λειτουργίας”

Τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα εξέφρασε και ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος εξήρε το έργο που αναπτύσσεται στο ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, υπερψηφίζοντας την εισήγηση του κ. Παπαμανώλη. “Πραγματικά η συγκεκριμένη δομή βλέπουμε ότι έχει γίνει υπόδειγμα λειτουργίας μεταφέροντας όλο το κόστος στην ΕΕΤΑΑ κι έτσι ελαφρύνοντας τους “ώμους” του Δήμου και της Περιφέρειας αντίστοιχα, από κόστος στον προϋπολογισμό τους. Νομίζω πως μετά και την εξομάλυνση της λειτουργίας του με το “παράθυρο” χρόνου που δόθηκε έχουμε μία ελπιδοφόρα δομή, η οποία ανακουφίζει ειδικές κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες είναι και η μοναδική τους διέξοδος” επεσήμανε κατηγορηματικά.

Αυτόματη ανανέωση συμβάσεων προσωπικού

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης το 2002, αποτελώντας μία μονάδα που απασχολεί παιδιά με αναπηρία, o αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 25, με τις αντίστοιχες θέσεις φέτος να έχουν καλυφθεί. Κατά τη νέα περίοδο που κλήθηκαν Δήμος και Περιφέρεια να στηρίξουν τη δομή (1/9/2016 έως και 31/8/2017), το ύψος της χρηματοδότησης από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους ανέρχεται σε 125.000 ευρώ και αφορά σε χρήματα που θα λάβει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα επιλογής των ωφελουμένων, όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί στη σχετική ιστοσελίδα.

Καθώς, βάσει του προϋπολογισμού που είχαν στη διάθεσή τους τα αιρετά μέλη, απαιτείται η οικονομική συνδρομή κατά 15.000 ευρώ από Δήμο και αντιστοίχως από Περιφέρεια, τα αιρετά μέλη ψήφισαν ομοφώνως για την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στις τρεις πλευρές, μέσω της οποίας αυτόματα ανανεώνεται και το σύνολο των συμβάσεων των εργαζομένων της δομής, αφού υπάρχουν στον προϋπολογισμό οι σχετικοί πόροι.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί τέλος, πως, για την παρακολούθηση εκτέλεσης της σύμβασης, ο Δήμος ενέκρινε και τη συμμετοχή αιρετών στην επιτροπή παρακολούθησης.

 

 

Ετικέτες: