“Φωλιά” αγάπης και δημιουργίας το Κ.Δ.Α.Π – ΜΕ.Α. Σύρου - Ερμούπολης

Ποιοτική απασχόληση

Την ένταξη του Κέντρου στον Οργανισμό του δήμου επιθυμεί το προσωπικό

Την επιτακτική ανάγκη για απορρόφηση του Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕ.Α. στον Οργανισμό του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του, επισημαίνουν στην “Κοινή Γνώμη” οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που γεννάται σήμερα γύρω από τη χρηματοδότηση και κατ' επέκταση, το μέλλον των κοινωνικών δομών στην Ελλάδα, το προσωπικό εκφράζει την επιθυμία του για ανεξαρτητοποίηση του Κ.Δ.Α.Π. - ΜΕ.Α από το Πολυδύναμο Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Νομού Κυκλάδων και την ενσωμάτωσή του στις υπηρεσίες του δήμου.

Με αφορμή την πρόταση των εργαζομένων του ΟΠΑΣ και του ΟΠΑΚ για αυτοκατάργηση των δύο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και την ένταξή τους στον Οργανισμό του δήμου, ως μία προσπάθεια διασφάλισης της θέσης τους, οι υπεύθυνοι εκτιμούν ότι η λύση αυτή ουσιαστικά αποτελεί μονόδρομο ακόμη και για τους ίδιους.

“Μας έχουν απομονώσει”

Παράλληλα, δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για την “απομόνωση” του Κέντρου από άλλες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, όπως οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” και τα Κ.Α.Π.Η., οι οποίες ανήκουν στον Οργανισμό Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. “Είναι όλα μαζί, εκτός από το Κ.Δ.Α.Π. ΜΕ.Α. Γιατί μας έχουν απ' έξω;” αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι μια ενδεχόμενη συγχώνευσή τους με τον ΟΠΑΚ, θα τους προσέδιδε ασφάλεια και αρκετές δυνατότητες, τις οποίες αυτή τη στιγμή στερούνται. “Ο ΟΠΑΚ διαθέτει κοινωνική λειτουργό, ενώ το Κέντρο όχι. Εάν ανήκαμε σε αυτόν, θα είχαμε και εμείς άμεση εξυπηρέτηση, ενώ πέρα από τα δικαιώματα των εργαζομένων θα εξασφαλιζόταν και η λειτουργία της δομής, όπως συμβαίνει με το ΚΑΠΗ”, τονίζει.

Επιπροσθέτως, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση ξαφνικής λήξης της σύμβασης και του χρηματοδοτικού προγράμματος, το “λουκέτο” θα είναι αναπόφευκτο, επιφέροντας δραματικές συνέπειες για τους εξυπηρετούμενους του Κέντρου, οι οποίοι δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω κάποιας έτερης δομής στο νησί. “Μετά το ειδικό σχολείο, τα παιδιά καταλήγουν εδώ και έπειτα στο σπίτι τους”, τονίζουν.

Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για την περίοδο 2013 – 2014

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της δομής, καθιστούν γνωστό ότι το ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί από την ΕΕΤΑΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιστοιχεί στο 1,5 εκ. ευρώ, έναντι άλλων Περιφερειών της Ελλάδας, όπως η Αττική (40 εκ.), η Θεσσαλία (16 εκ.) και η Κεντρική Μακεδονία (33 εκ.).

Μετά τις τεράστιες περικοπές που υπέστησαν στα επιδόματά τους, οι εξυπηρετούμενοι θα λαμβάνουν πλέον 5.500 ευρώ. “Δεν θα φτάσουν τα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν όλα τα παιδιά”, σημειώνει η διευθύντρια του Κ.Δ.Α.Π. ΜΕ.Α Μόσχα Κοντουρούση εκτιμώντας ότι η κεντρική διοίκηση θα κατανείμει επιλεκτικά το εν λόγω ποσό, ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Ωστόσο, υπενθυμίζουν την απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να καλύψουν 100% το κόστος του Κέντρου για την περίπτωση 2013 – 2014 με το ποσό των 125.000 ευρώ στην περίπτωση που παρουσιαστούν κενά από τη χρηματοδότηση του ΕΕΤΑΑ.

Στόχος, η ένταξη των μελών στην τοπική κοινωνία

Σημειώνεται ότι σκοπός του Κέντρου είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, μέσω προγραμμάτων έκφρασης και ψυχαγωγίας, η άσκηση λόγου, η ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, η άθληση και η σωματική αγωγή τους. Η δομή είναι στελεχωμένη από έμπειρο προσωπικό, ειδικευμένο στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως διευθύντρια με ειδικότητα στη Γλωσσοπαθολογία, γυμνάστρια, με ειδικότητα στην Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή, εργοθεραπευτή, καθηγήτρια μουσικής και κοινωνικό φροντιστή. Μέσα από ένα ποικίλο πρόγραμμα δράσεων, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη διδασκαλία χορών και τραγουδιών, επισκέψεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού, περιπάτους στο κέντρο της πόλης και φυτοκαλλιέργειες στον κήπο του Κ.Ε.Φ.Ι.Α., οι υπεύθυνοι στοχεύουν στην ομαδοποίηση και στην ένταξη των παιδιών στην τοπική κοινωνία.

Θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς από συνανθρώπους μας

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι ωφελούμενοι του Κέντρου έχουν πέσει θύματα ρατσιστικής συμπεριφοράς. “Ο κόσμος δεν είναι ακόμη τόσο ευαισθητοποιημένος και εξοικειωμένος. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί, αλλά υπάρχει και έντονος ρατσισμός” σημειώνουν, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολίτες που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στην επιλογή των υπευθύνων να χρησιμοποιούν τα αστικά μέσα συγκοινωνίας για τη μεταφορά των παιδιών στο κέντρο.

“Ζητάμε λίγο την κατανόηση στην έξοδο και στην είσοδο των mini – bus, γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για την ανάβαση και την κατάβαση” εξηγούν, ενώ επισημαίνουν ότι τα παιδιά εισπράττουν τη συμπεριφορά αυτή και την ανταποδίδουν. “Τα παιδιά προσπαθούν να είναι ευγενικά, αλλά υπάρχουν στιγμές που ενοχλούνται και στεναχωριούνται όταν ακούνε επικριτικά σχόλια. Δεν είναι κουφοί, είναι άτομα με νοητική υστέρηση και κινητικές αναπηρίες”, καταλήγουν.

Έλλειψη κοινωνικού λειτουργού

Πέρα από τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, οι υπεύθυνοι καλούνται πολύ συχνά να προσφέρουν άτυπα πάντα – υπηρεσίες κοινωνικού λειτουργού, καθώς μετά την παραίτηση της αρμόδιας υπαλλήλου η θέση καλύφθηκε από άλλη ειδικότητα, καθιστώντας τους ίδιους αποδέκτες των προβλημάτων του κόσμου. Μεγαλύτερη ανησυχία στους γονείς των εξυπηρετούμενων προκαλεί η πιστοποίηση της αναπηρίας τους για τη χορήγηση των αντιστοίχων επιδομάτων.

“Προσπαθούμε να τους παραπέμψουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να βρουν λύση στα θέματά τους” επισημαίνει η κ. Κοντορούση. Προσθέτει μάλιστα, ότι μία φορά το μήνα πραγματοποιείται στο Κέντρο επίσκεψη παιδοψυχιάτρου από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων (Ε.Π.Α.Ψ.Υ.) με στόχο την παροχή συμβουλών στο επιστημονικό προσωπικό για έναν καλύτερο χειρισμό ανάλογων περιστατικών.

“Φροντίζω σωστά εμένα”

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 16 Μαΐου 2013 υλοποιείται από την Επισκέπτρια Υγείας Μαρία Βαρθαλίτου, σε συνεργασία με το Κ.Δ.Α.Π. ΜΕ.Α το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με τον τίτλο, “Φροντίζω σωστά εμένα”. Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα παιδιά του Κέντρου ενημερώνονται γύρω από την υγιεινή του σώματος, αλλά και των δοντιών τους, ενώ θα λάβουν μέρος στο θεατρικό δρώμενο “Η ιστορία του δοντιού Πίκι Πίκι”, που θα παρουσιαστεί με την ολοκλήρωση των δράσεων στις 25 Ιουλίου.

Ετικέτες: