Στη Σύρο η 13η γενική συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων

Σημαντικό έργο κόντρα στα προβλήματα

Σαφές το διεκδικητικό πλαίσιο για την ενίσχυση των λιμενικών υπηρεσιών, αναγνώριση επιτυχιών και βραβεύσεις

Η εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί το κύριο μέλημα της λιμενικής δύναμης των Κυκλάδων, η οποία εργάζεται με αυταπάρνηση και συνέπεια, παρά τα ανοικτά θέματα που απασχολούν έντονα το σύνολο των λιμενικών, στον ιδιαίτερο -γεωγραφικά - νησιώτικο νομό των Κυκλάδων.

Η καθημερινή προσπάθεια καθώς και το σημαντικό έργο που αναπτύσσεται από πλευράς τους αναδείχθηκε στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της 13ης γενικής συνέλευσης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων στη Σύρο, το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν τα σοβαρά θέματα που απασχολούν συνολικά τους λιμενικούς.

Κατόπιν των χαιρετισμών και προ της έναρξης των εργασιών, ακολούθησε η κλειστή συνεδρίαση των μελών της Ένωσης, ενώ από τον πρόεδρό της και νέο Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση υπήρξαν αναλυτικές τοποθετήσεις σχετικά με το διεκδικητικό πλαίσιο, με στόχο την προσπάθεια ενίσχυσης του παρεχόμενου έργου προς τους πολίτες και τους επισκέπτες των νησιών.

Από τα βασικά συμπεράσματα της συνέλευσης αποτέλεσε η θέση που θέλει την απόρριψη της πολιτικής των περικοπών, της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης των ενστόλων, καθώς και της υποβάθμισης των υπηρεσιών της λιμενικής δύναμης.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων, το “παρών” έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωροθεος Β΄, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος ενώ αμέσως μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησαν βραβεύσεις.

Ο λιμενικός στα νησιά αποτελεί την πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη”

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης κατά την έναρξη της ομιλίας του σκιαγράφησε σε γενικές γραμμές το πλαίσιο στο οποίο εργάζονται οι λιμενικοί στις Κυκλάδες, καθιστώντας σαφή τη δυσκολία που διαπιστώνεται στο νησιώτικο χώρο, ο οποίος υποδέχεται και μεγάλο κύμα επισκεπτών κυρίως την καλοκαιρινή σεζόν.

“Οι Κυκλάδες, μέσω του Τουρισμού, αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς εκατομμύρια επισκέπτες, απ’ όλο  τον κόσμο, προσελκύονται κάθε χρόνο. Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων καλείται να διαχειριστεί την ασφαλή και ομαλή διακίνηση επιβατών και οχημάτων, να αστυνομεύσει τόσο από ξηράς, όσο και από θαλάσσης, προκειμένου να αποτρέψει κάθε πιθανή έκνομη ενέργεια, σε διάφορα επίπεδα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, με απώτερο σκοπό την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στον Έλληνα πολίτη” σημείωσε σχετικά, εξηγώντας πως, “Ως θεματοφύλακας τέτοιος, το προσωπικό εργάζεται με ζήλο, αυταπάρνηση και αυτοθυσία”, έχοντας άρτια επαγγελματική κατάρτιση, “παρά τα ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη”.

Ωστόσο, όπως τόνισε, αν και υπάρχουν σοβαρά ανοικτά θέματα, οι λιμενικοί μεριμνούν με ευθύνη προκειμένου “να εδραιώνουν το αίσθημα ασφάλειας” απέναντι σε όλους τους πολίτες.

Σαφής ως προς την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών και των Λιμεναρχείων σε κάθε επίπεδο στο νησιώτικο χώρο, με αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Βαμβακούσης πρόσθεσε πως, “ο Λιμενικός στα νησιά μας αποτελεί την πρώτη και καθοριστική εικόνα που εισπράττει ο αλλοδαπός επισκέπτης”.

Πρόσφατη επιτυχία ο εντοπισμός λαθρεμπορικού σκάφους

Παρά τα “εμπόδια” και τα ανοικτά θέματα που απασχολούν το έργο των λιμενικών – όπως αυτά αναλύονται παρακάτω -, οι Κυκλάδες και οι δυνάμεις της έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Πρόσφατη επιτυχία ο εντοπισμός σκάφους που μετέφερε λαθραίο εμπόρευμα με τσιγάρα.

Προλογίζοντας το εν λόγω γεγονός, ο πρόεδρος της Ένωσης αφού ανέφερε σχετικά πως, “Σήμερα, εν έτει 2018, δεν μπορεί να παραλείψει κανείς και να μην αναφερθεί στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διάσωση την ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παρατύπως εισερχομένων μεταναστών που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου”, μίλησε αναλυτικά για τον εντοπισμό του λαθρεμπορικού σκάφους και την επιτυχή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου σοβαρού περιστατικού.

“Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθώ στην πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Λιμενικής Αρχής Σύρου, στελέχη της οποίας με συντονισμένες, υπεύθυνες και υπηρεσιακά ενδεδειγμένες ενέργειες κατάφεραν να εντοπίσουν λαθρεμπορικό σκάφος το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, η διάθεση των οποίων στην Ελληνική αγορά θα επέφερε τεράστια οικονομική ζημία, της τάξεως περί των 5, 5 εκατομμυρίων ευρώ, από διαφυγόντες φόρους και δασμούς”. Σύμφωνα με όσα υπενθύμισε δε, “Η επιχείρηση εστέφθη με απόλυτη επιτυχία δεδομένου ότι το εξαμελές πλήρωμα, Αιγυπτιακής προέλευσης, συνελήφθη, κρατούμενο προσωρινά σήμερα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού” ενώ ακόμη “το πλοίο, ο εξοπλισμός αυτού και το φορτίο των λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκε”.

Όχι στη μείωση του προσωπικού. Απαιτείται στελέχωση

Προβαίνοντας σε συγκεκριμένη αναφορά των θεμάτων που απασχολούν τους λιμενικούς στις Κυκλάδες, ο κ. Βαμβακούσης ως πρόεδρος της Ένωσης επεσήμανε πρωτίστως πως απαιτείται στελέχωση των υπηρεσιών και προσλήψεις, καθιστώντας ξεκάθαρη την ανάγκη να μπει τέλος στην πολιτική της συνεχούς μείωσης του προσωπικού.

“Η ΕΠΛΣ Κυκλάδων, ως ελάχιστη υποχρέωσή της, συμπαρίσταται σθεναρά των συναδέλφων, αναδεικνύοντας διαρκώς το μείζον πρόβλημα της μείωσης της Οργανικής δύναμης του Λ.Σ (από 10.250 σε 8.000), ύστερα από Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων την 26-11-2013, παράλληλα με την εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη (π.δ 81/2014), που οδήγησε στη μείωση κατά 25% της οργανικής δύναμης των κατά τόπους Λιμεναρχείων” εξήγησε ο ίδιος, αναφέροντας επιπλέον πως, εκ μέρους της Ένωσης, “έχει τονιστεί τόσο στην Στρατιωτική, όσο και στην Πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, κατ' ιδίαν και δια μέσω της ΠΟΕΠΛΣ, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου, ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή για να συζητηθεί εκ νέου η αύξηση της Οργανικής σύνθεσης του Προσωπικού”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, πρόκειται για ένα αίτημα στο πλαίσιο της κατανόησης “της δημοσιονομικής στενότητας”, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά πως, “η υφιστάμενη οργανική σύνθεση τουλάχιστον στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με τις γνωστές σε όλους υπηρεσιακές απαιτήσεις, υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου αριθμού προσωπικού”.

Στο ΣτΕ για το νέο μισθολόγιο

Βασικό θέμα που απασχολεί έντονα την Ένωση είναι και η συνεχής μείωση των μισθολογικών αμοιβών του προσωπικού, γεγονός για το οποίο αν κι έχει υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ωστόσο οι όποιες θετικές αποφάσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

Στη σχετική αναφορά του, ο κ. Βαμβακούσης σημείωσε τα παρακάτω: “Η κλιμακούμενη συρρίκνωση του μισθολογίου των ενστόλων, με τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, όπως κυρώθηκε με το νόμο 4472/2017, έχει καταστήσει το ένστολο προσωπικό επαίτες, εκμηδενίζοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνει”. Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως, “Συντονισμένα υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, του ΣτΕ, οι οποίες αφενός μεν μας δικαιώνουν, αφετέρου δε ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους”.

Κλείνοντας τον συγκεκριμένο σχολιασμό του, υπενθύμισε πως, “ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ έχουν ήδη προσφύγει εκ νέου στο ΣΤΕ” καθιστώντας σαφές πως, “αναλόγως λοιπόν επιβάλλεται να πράξουμε και εμείς, ως Τοπικές Ενώσεις, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία”.

Δυσβάσταχτο το κόστος διαβίωσης. Επίδομα παραμεθορίου

Ιδιαίτερη μνεία υπήρξε από μέρους του και όσον αφορά στο επίδομα παραμεθορίου προς τους λιμενικούς που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στα μέρη ή εν προκειμένω στα νησιά που υπηρετούν, κάνοντας αναφορά και στη σχετική πρόβλεψη του άρθρου 127 παρ. Ε του ν. 4472, που αναφέρει τα παρακάτω: “Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης.... χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ (100 ευρώ)”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Το κόστος Διαβίωσης για έναν λιμενικό που δεν έχει μόνιμη κατοικία στις Κυκλάδες και αναγκάζεται να καταβάλει ενοίκιο, αναμφίβολα καθίσταται δυσβάσταχτο” και μάλιστα σημείωσε πως “η κατάσταση επιτείνεται περαιτέρω, στα ακόμη υψηλότερου κόστους διαβίωσης νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Συνθέτοντας λοιπόν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στις Κυκλάδες” επισημαίνοντας πως, σκοπός της Ένωσης “είναι να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε για τους υπηρετούντες στα νησιά των Κυκλάδων, επίδομα αντίστοιχο με αυτό της παραμεθορίου, ένα αίτημα δίκαιο και λογικό”.

Ενίσχυση λιμενικών σε Μύκονο και Σαντορίνη

Δεδομένου του αυξημένου κόστους διαβίωσης στα άκρως τουριστικά νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο κ. Βαμβακούσης θέλησε να επισημάνει την ανάγκη παροχής βοήθειας σε θέματα στέγασης των λιμενικών στα δύο νησιά.

Όπως ανέφερε, “Δυναμικά επίσης διεκδικούμε την ενίσχυση των συναδέλφων που υπηρετούν στα νησιά Μυκόνου-Σαντορίνης, με την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος από τους οικείους εύρωστους Δήμους” υπενθυμίζοντας μάλιστα πως “αυτή η δυνατότητα αυτή έχει θεσπιστεί με το νόμο 4483/2017”. Πρόσθεσε δε, πως, στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας “έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με τους Δημάρχους των δύο αυτών νησιών” με την Ένωση να παραμένει “σε διαρκή εγρήγορση για την υποβοήθηση των ενεργειών τους”.

Ελλείψεις σε προσωπικό. Πρόσληψη υπαξιωματικών και αξιωματικών μηχανικών και πλοιάρχων

Στα ανωτέρω ο Γιάννης Βαμβακούσης πρόσθεσε πως “βαρύνουσας σημασίας θέμα είναι και η έλλειψη προσωπικού” και ιδιαίτερα όπως εξήγησε, “μηχανικών και πλοιάρχων στα πλωτά του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής”, που όπως συμπλήρωσε, “αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος, τόσο για την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και λαθρεμπορίου στη θάλασσα, όσο και για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια”.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, επεσήμανε κατηγορηματικά πως, “Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης στελεχών των εν λόγω ειδικοτήτων” και προς αυτήν την κατεύθυνση, υποστήριξε ότι “η Ένωση θα κινηθεί, ώστε τα πλωτά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή μας να επανδρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό ει δυνατόν και με διπλά ή τριπλά πληρώματα”.

Από την πλευρά του, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει μάλιστα και το θέμα του εξοπλισμού των ανδρών που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών “με κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας”.

Συμπλήρωσε δε πως, “Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να αποφασισθεί συνεκπαίδευση με τις ειδικές ομάδες ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας”.

Μέριμνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η ενημέρωση των μελών στη συνέλευση, ολοκληρώθηκε με το θέμα της μέριμνας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λιμενικών και του προσωπικού των Κυκλάδων. Όπως κατέστη σαφές, “Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων με το υπ. Αριθ. 06/20-04-2018 ζήτησε από τις Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων που υπηρετούν τα μέλη της ενημέρωση περί μη ύπαρξης ή μη συμβεβλημένων φαρμακείων, προκειμένου να γίνουν από μέρους του ΔΣ της οι απαραίτητες ενέργειες”. Γνωστοποιήθηκε σχετικά πως, από την εκλογή του ΔΣ έως σήμερα “έχουν συμβληθεί φαρμακοποιοί (μέσω του ΥΕΘΑ) στα νησιά της Τήνου, της Σύρου, της Πάρου, της Σίφνου, της Σερίφου και βρίσκονται σε εξέλιξη για τα νησιά της Μυκόνου και της Κύθνου”.

Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν τέλος, η Ένωση “θα εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου έως το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν συμβληθεί φαρμακοποιοί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων”.

Πρέπει να σημειωθεί πως παρομοίως θα πράξει και για μικροβιολογικά κέντρα στις Κυκλάδες.

Τιμήθηκε ο κκ. Δωρόθεος Β΄ και ο Λιμενάρχης Μυκόνου

Ιδιαίτερη στιγμή πριν την έναρξη της γενικής συνέλευσης αποτέλεσε η στιγμή κατά την οποία τιμήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄ από τον σημερινό νέο Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση. Προς τον κκ. Δωρόθεο Β΄ προσφέρθηκε πλακέτα της Ομοσπονδίας, ενώ αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για την “μεγάλη εθνική και κοινωνική προσφορά τους” ενώ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για τις διευκολύνσεις που παρέχει το σώμα στις ποιμαντικές μετακινήσεις σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά των Κυκλάδων.

Κατόπιν, ακολούθησε και η βράβευση του Λιμενάρχη Μυκόνου, Παναγιώτη Καραμητσάνη αναφορικά με το γεγονός της διάσωσης του πληρώματος Τουρκικού πλοίου που είχε προσαράξει στο νησί.

Σημειώνεται πως στο παρόν άρθρο χρησιμοποιήθηκε και φωτογραφικό υλικό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου.