Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης μιλά για την προσβασιμότητα και τις υποδομές στο νησί της Σύρου

Προσβασιμότητα σημαίνει συμμετοχή στη ζωή

Επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στο πλαίσιο της σύσκεψης για την πορεία της πράξης “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους” - ΕΡΜΗΣ ΙΙ

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για το θέμα της προσβασιμότητας στο νησί της Σύρου παρουσιάζουν οι διαπιστώσεις και οι προτροπές του προέδρου της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρη Λαμπριανίδη, ο οποίος επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της συνάντησης με στελέχη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για την υλοποίηση της πράξης ΕΡΜΗΣ ΙΙ που αφορά στο σοβαρό θέμα “Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους”.

Η τεχνική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη πράξη στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 - 2020 πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στην Ερμούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπου και από τον Δήμο Παραλιμνίου, καθώς και της υπεύθυνης πανελλαδικά, Κατερίνας Αναγνωστίδου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η κάθε πλευρά.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συμμετείχε – μεταξύ άλλων - ο υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Μάρκος Μαραγκός (αρμόδιος για την υλοποίηση της πράξης στο νησί) και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, αναλύθηκε βήμα προς βήμα η υλοποίηση των προγραμματισμένων δράσεων για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, οι οποίες στην περίπτωση της Σύρου εστιάστηκαν στην τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού για άτομα με κινητικά προβλήματα στις παραλίες της Βάρης και του Βούλγαρη, καθώς και στην εγκατάσταση τεσσάρων χημικών τουαλετών και διαδρόμων πρόσβασης σε τέσσερις παραλίες.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στην πράξη ΕΡΜΗΣ ΙΙ, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος προθύμως κατέθεσε τη γνώμη του για τη Σύρο σχετικά με θέματα προσβασιμότητας, τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών, στην κατεύθυνση της προόδου του ποιοτικού τουρισμού στο νησί.

Έμφαση στη σύνδεση της Σύρου με Πειραιά και Ραφήνα

Μεταφέροντας την εμπειρία του ταξιδιού του στη Σύρο, την οποία επισκέφθηκε πρώτη φορά, ο ίδιος μίλησε για την αξία της καλής σύνδεσης του νησιού με την Αθήνα, ακτοπλοϊκώς, προκειμένου άτομα με κινητικά προβλήματα να βιώνουν μικρότερη ταλαιπωρία και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε έναν τόπο που αξίζει να απολαύσουν.

“Ήταν πολύ καλή εξέλιξη για εμάς η συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την υλοποίηση αυτού του έργου, αφού είναι ένα από τα πιο μεγάλα και ιστορικά νησιά της περιοχής με σύνδεση με την Αθήνα και ειδικά με το ταχύπλοο σε δύο ώρες βρίσκεσαι εδώ” παρατήρησε αρχικά ο κ. Λαμπριανίδης, ο οποίος σημείωσε μάλιστα πως, “Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει εύκολη και γρήγορη σύνδεση του νησιού με κεντρικά σημεία και αεροδρόμια ώστε να προσφέρεις εναλλακτικές επιλογές διακίνησης. Πέρα από το αεροπλάνο υπάρχει και το πλοίο”.

Επαναλαμβάνοντας πως, “Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς”, ο ίδιος διαπίστωσε άλλωστε, πως, “η Σύρος απευθύνεται στον ποιοτικό τουρισμό”, κατηγορία του οποίου αποτελεί και ο επισκέπτης με κινητικά προβλήματα, όπως ανέδειξε.

Έλλειψη σε προσφορά προσβάσιμων δωματίων

Εστιάζοντας τις δηλώσεις του στο θέμα της διαμονής των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, για τη Σύρο, αναγνώρισε κι επεσήμανε πως υπάρχει περιορισμένος αριθμός δωματίων που έχουν τις κατάλληλες υποδομές.

“Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει έλλειψη σε προσφορά προσβάσιμων δωματίων” ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παρακάτω πως είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει συνολικά. “Πιστεύω είναι κάτι που θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να το μελετήσει και να σχεδιάσει κάποιες δράσεις που θα αναβαθμίσουν την προσφορά ικανοποιητικού αριθμού δωματίων για άτομα σε τροχοκάθισμα που είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν” σχολίασε, λέγοντας μάλιστα πως, “Επειδή η πόλη είναι μία ιστορική περιοχή, πολύ παλιά κατασκευασμένη και είναι δύσκολο να γίνουν μετατροπές σε υφιστάμενα κτίρια ή υφιστάμενα ξενοδοχεία, ίσως να πρέπει να μελετηθεί η στήριξη της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας για να δημιουργηθούν μικρές μονάδες που θα έχουν μεγάλο ποσοστό προσβάσιμων δωματίων”.

Μιλώντας με στοιχεία για την αγορά του τουρισμού και αποδεικνύοντας πως υπάρχει ζήτηση, ο ίδιος γνωστοποίησε τα παρακάτω: “Πρέπει να τονίσουμε και να καταλάβει ο κόσμος και ειδικά οι επιχειρηματίες ότι η αγορά προσβάσιμου τουρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει περίπου 400 δις ευρώ. Είχε γίνει έρευνα ειδικά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2012 και αυτή η έρευνα είχε δείξει ότι είναι τόσο μεγάλη η αξία αυτής της αγοράς και ότι πέραν των 100 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, ταξιδεύουν αρκετοί που και κάποιος από την παρέα χρειάζεται υποδομές προσβασιμότητας”.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου σημείωσε ακόμη πως αυτές οι ανάγκες μεγεθύνονται “λόγω της αύξησης του προσδόκιμου της ηλικίας των ανθρώπων και γι αυτό έχουμε περισσότερους ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή κινητικής δυσκολίας ή είναι άτομα με μειωμένη κινητικότητα και χρειάζονται καλύτερες υποδομές για να είναι πιο άνετη και ασφαλής η διαμονή τους και η διακίνησή τους”.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, “Το θέμα της προσβασιμότητας αφορά την ποιότητα και την εξυπηρέτηση ανθρώπινου δικαιώματος”, ενώ εστιάζοντας και στο κομμάτι του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, τόνισε πως, “μέσω της προσβασιμότητας, θα προσελκύσουν πιο ποιοτικό τουρισμό, ο οποίος θα αφήσει περισσότερα χρήματα, θα μείνει περισσότερο καιρό και πιθανόν να είναι κι επαναλαμβανόμενος πελάτης”. Ο κ. Λαμπριανίδης σχολίασε σε γενικότερο επίπεδο για το νησί, πως, “Ελπίζουμε σύντομα να δούμε δράσεις που θα ενισχύσουν τις υποδομές φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία”.

Διαπιστώσεις και προτάσεις για την Ερμούπολη

Με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωσή του, κλήθηκε να προβεί σε διαπιστώσεις όσον αφορά στην προσβασιμότητα στην καρδιά της Ερμούπολης.

“Έχω δει ότι ο Δήμος έχει κάνει αρκετές δράσεις για να ενισχύσει την προσβασιμότητα. Έχουμε δει μεταλλικές ράμπες που έχουν χωροθετηθεί σε διάφορα σημεία στην πόλη και είναι πολύ καλή λύση. Έχουμε δει ότι έχουν και κουπαστή. Είναι πολύ σημαντική για άτομα που περπατούν με δυσκολία αλλά και για ηλικιωμένους ανθρώπους. Η κουπαστή προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, παρά μία ράμπα η οποία δεν έχει κουπαστή” ανέφερε πρωτίστως, ενώ σημείωσε πως, μέσα και από την υλοποίηση της πράξης, “η πόλη και ο Δήμος θα αντιληφθούν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα, διότι υπάρχει η αγορά για να απορροφήσει τις δράσεις που πρέπει να υλοποιήσουν για να αναβαθμίσουν την προσβασιμότητα της πόλης και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρίες και ειδικά ατόμων με σοβαρές κινητικές αναπηρίες”.

Αναφερόμενος και στο θέμα των δημόσιων τουαλετών, ο ίδιος διαπίστωσε τα εξής: “Όσον αφορά στους χώρους υγιεινής, στην παλιά πόλη (Ερμούπολη) που ίσως να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν χώροι υγιεινής σε παλαιά καταστήματα, πιστεύω ότι ο Δήμος μπορεί να πάρει πρωτοβουλία και να δημιουργήσει ή να αναβαθμίσει υφιστάμενους χώρους υγιεινής για να υπάρξει προσβάσιμος χώρος στην πόλη. Σε δύο τρία σημεία, πιστεύω θα είναι αρκετά” υποστήριξε, ενώ αμέσως μετά μίλησε για τις δυνατότητες μετακίνησης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες στα όρια της πόλης.

“Είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε mini bus τα οποία είναι προσβάσιμα. Απ΄ ό,τι με ενημέρωσαν δεν έχετε υπεραστικά λεωφορεία που να είναι προσβάσιμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προγραμματιστεί μελλοντικά, να αποκτηθούν δηλαδή τέτοια λεωφορεία ή να αναπτύξει ο Δήμος, με εξειδικευμένη υπηρεσία διακίνησης ατόμων σε τροχοκάθισμα”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε “Είναι κάτι που βλέπουμε σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις, όπου οι Δήμοι αναλαμβάνουν αυτήν την ευθύνη και προσφέρουν προσβάσιμη διακίνηση σε άτομα που το σύστημα δημόσιων μεταφορών δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Αυτό αναβαθμίζει ουσιαστικά τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες αλλά και των ηλικιωμένων με αναπηρίες. Πραγματικά η προσβάσιμη διακίνηση είναι αυτή που προστατεύει τα άτομα με αναπηρίες από τον αποκλεισμό”.

Ματιά στην Άνω Σύρο και έμφαση σε παραλίες

Δεδομένης της περιήγησής του στο νησί, ο πρόεδρος ρωτήθηκε και για την Άνω Σύρο και τις περιοχές της Απάνω Μεριάς. “Πήγαμε σχεδόν σε όλο το νησί ακόμη και στο κομμάτι που είναι άγονο, φτάσαμε μέχρι την περιοχή του Σαν Μιχάλη” ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, λέγοντας παρακάτω πως “αν και το νησί είναι πολύ όμορφο”, όσον αφορά στην Άνω Σύρο, παρατήρησε πως δεν υπάρχει ανάπτυξη.

“Έχω δει ότι το νησί είναι ένα πολύ όμορφο νησί. Η Άνω Σύρος έχω προσέξει ότι δεν έχει ανάπτυξη. Υπάρχουν στενοί δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, με μεγάλες κλίσεις (ανηφορικές – κατηφορικές). Αυτό είναι κάτι που δυσκολεύει τη διακίνηση ατόμων με αναπηρία σε τροχοκάθισμα” υπογράμμισε, λέγοντας όμωςμ πως, “Βέβαια υπάρχουν πλέον μηχανισμοί ηλεκτροκίνητοι που μας βοηθούν στην αντιμετώπιση τέτοιων δυσκολιών”. Ωστόσο, όπως τόνισε παρακάτω, η προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα πραγματοποιείται σαφώς πιο εύκολα στις παραλίες.

“Πιστεύω ότι ειδικά παραθαλάσσια που είναι πιο εύκολη η δημιουργία υποδομών και η προσφορά μίας αλυσίδας προσβασιμότητας, πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις επειδή είναι σημαντικό να προσφέρουμε ολοκληρωμένη προσβασιμότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό”.

Ως εκ τούτου, εξήγησε τα ακόλουθα: “Πρέπει να υπάρχουν χώροι στάθμευσης, προσβάσιμη διαδρομή μέχρι την παραλία, προσβάσιμο πεζοδρόμιο που να είναι τέτοιου μεγέθους που να μπορεί με άνεση και ασφάλεια να διακινηθεί άτομο με αναπηρία και να φτάνουμε μέχρι την παραλία που θα έχει υποδομές για πρόσβαση τόσο στο νερό, αλλά και για διακίνηση στην άμμο, αλλά και προσβάσιμους χώρους υγιεινής”.

Το περιβάλλον το σχεδιάζουμε εμείς οι άνθρωποι”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Λαμπριανίδης κλήθηκε να τοποθετηθεί συνολικότερα για την αξία της ενημέρωσης της κοινής γνώμης επί του θέματος, προκειμένου η ανάπτυξη υποδομών να αποτελέσει γενικότερη και κοινή υπόθεση των τοπικών κοινωνιών.

“Ο μισός πληθυσμός είναι άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα κατά τη διακίνησή τους, αλλά δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να τους αγνοούν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι χρειαζόμαστε πιο προσβάσιμο περιβάλλον” παρατήρησε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Το περιβάλλον εμείς οι άνθρωποι το σχεδιάζουμε και το κατασκευάζουμε και οφείλουμε με υπευθυνότητα και όχι με ευαισθησία – υπευθυνότητα είναι ο λόγος και ο σωστός ορισμός – να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”.

Σχετικά με το θέμα της δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων με κινητικές αναπηρίες σε τόπους φιλόξενους με κατάλληλες υποδομές, ο ίδιος πρόσθεσε πως και οι επιχειρηματίες “είναι δυνατόν να προσφέρουν πρόσβαση για να εξυπηρετήσουν ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αυτό της πρόσβασης”, λέγοντας παρακάτω πως, με αυτόν τον τρόπο, “προσφέρουν στην τοπική κοινωνία αλλά και στους επισκέπτες περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής στη ζωή”.

Διότι όπως κατηγορηματικά υποστήριξε, “Σημασία στη ζωή έχει να μπορείς να φθάνεις κοντά σε ευκαιρίες συμμετοχής και μέσω της αξιοποίησης αυτών, ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με τις ικανότητές του και τις δυνατότητές του, θα μπορέσει να φανεί χρήσιμος τόσο στην τοπική κοινωνία, αλλά και να προοδεύσει προσωπικά και να βοηθήσει την οικογένειά του”. Για όλα τα παραπάνω, επεσήμανε πως, “Χρειάζεται η τοπική κοινωνία, στον βαθμό που είναι δυνατόν, να εργαστεί για να γίνει η πόλη πιο φιλική στα άτομα με αναπηρίες και να γίνει προσβάσιμη στον βαθμό που είναι εφικτό. Σίγουρα δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ραβδί και να κάνουμε μαγικά, αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά για να δούμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να διακινούνται στην πόλη μας”.

Ο κ. Λαμπριανίδης επαναλαμβάνοντας πως υπάρχει ο κόσμος που πρέπει να απολαύσει κατάλληλες υποδομές, σχολίασε πως, δυστυχώς αυτόν τον κόσμο “συχνά δεν τον βλέπουμε επειδή έχουμε δημιουργήσει ένα περιβάλλον που δεν τους επιτρέπει να διακινηθούν με άνεση και με ασφάλεια. Γι αυτό ας κάνει ο καθένας μία μικρή κίνηση, για να έχουμε ένα μεγάλο αποτέλεσμα”.