Μαζική και η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο με φόντο την πρόσφατη τραγωδία με θύματα νέους ανθρώπους

“Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί”

Ηχηρό μήνυμα για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους και μέλη Σωματείων στη Σύρο

“Κραυγή” για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή έβγαλαν χθες, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, μέλη Σωματείων και απλοί πολίτες, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην απεργιακή κινητοποίηση στη Σύρο, με φόντο την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία στέρησε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Νέα παιδιά, αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία και διαδήλωση στο κέντρο της Ερμούπολης, με κοινό αίτημά τους “να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη και να αποδοθούν ευθύνες”, κάτι που όπως είπαν στις ομιλίες τους, εκπρόσωποι Συλλόγων και Σωματείων, αναμένει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Η κινητοποίηση υπήρξε μαζική και χθες και έγινε με αφορμή το γενικότερο κάλεσμα που υπήρξε πανελλαδικά, προκειμένου να σταλεί ηχηρό μήνυμα στους κυβερνώντες “για τις πολιτικές εκείνες που απειλούν ευθέως και στερούν ανθρώπινες ζωές”.

Ανυποχώρητοι και με αίτημα την απόδοση ευθυνών

Ειδικότερα, πριν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης και της πορείας, έξω από το κτήριο της Αποκεντρωμένης στη Σύρο οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τα μηνύματα των εκπροσώπων των Σωματείων και των φοιτητών. Κοινή παρατήρηση όλων, “να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους καθώς επίσης να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος”.

Πιο αναλυτικά, τονίσθηκε πως, “συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες από το έγκλημα στα Τέμπη και η χώρα σείεται από οργή και τον καθημερινό αγώνα. Η απεργία στις 8 Μάρτη που τράνταξε κάθε πόλη της χώρας από τον παλμό των εργαζόμενων και της νεολαίας, τα μεγάλα παλλαϊκά συλλαλητήρια, οι καθημερινές κινητοποιήσεις, τα πανό σε σχολεία, γειτονιές, γήπεδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχειρούν να βάλουν το έγκλημα στον πάγο, να αποτινάξουν από πάνω τους κάθε ευθύνη”.

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων ανέφεραν ακόμη πως, “το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφτεί”, καλώντας τον κόσμο να μην υποχωρήσει από τις κινητοποιήσεις, αλλά αντιθέτως, “να δυναμώσει τον αγώνα”.

Υποστήριξαν δε πως, “είναι πλέον πιο καθαρό πως η αιτία που αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως καύσιμη ύλη για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δεν είναι κάποια προσωπική αβλεψία ή ένα απλό ανθρώπινο λάθος. Ένοχος είναι το κράτος των λίγων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζει στη σχέση κόστος-όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων”.

Ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας παντού”

Σε συνέχεια των ανωτέρω, έθιξαν το ζήτημα της ασφάλειας τις μετακινήσεις τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική χώρα, λέγοντας τα εξής: “Η ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας φαίνεται πως υπάρχει στο σύνολο των μεταφορών, στα λεωφορεία, στα τρόλεϊ, στο μετρό, στο τραμ, στην ακτοπλοΐα, στα αεροδρόμια. Αυτό καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τα σωματεία σε αυτούς τους κλάδους”. Βάσει αυτής της κατάστασης, εξήγησαν πως, “τώρα πρέπει να εισακουστούμε, τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για να μη γίνονται οι ανθρώπινες ζωές, απλοί αριθμοί”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως το σύνθημα πως, “οι ζωές μας αξίζουν και θέλουμε να είμαστε ασφαλείς εμείς και τα παιδιά μας”, σημείωσαν πως, “χρέος για τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε νέο και νέα, είναι να συνεχίσουμε να ζητάμε τα αυτονόητα: Το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί. Δεκάδες νέοι “δεν έφτασαν” και αυτό δεν θα το αφήσουμε έτσι”.

Βασικά αιτήματα

Οι ομιλίες των εκπροσώπων των Σωματείων, των Συλλόγων και των φοιτητών, κατέληξαν σε συγκεκριμένα αιτήματα. Ορισμένα από τα βασικότερα είναι τα παρακάτω. “Να δυναμώσει ο αγώνας α. για σύγχρονα, ασφαλή, συχνά και φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, β. για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, γ. για άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας. Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς. δ. για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς και ε. για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας”.