Ακόμη ακριβότερα θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοικοι των νησιών τα καύσιμα, μετά και την εφαρμογή της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

«Τσουχτερότερες» οι τιμές στα καύσιμα

Με ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στα καύσιμα, έρχονται οι νησιώτες, μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Παρά το γεγονός, ότι οι τιμές στη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης, κυμαίνονται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα στη νησιωτική χώρα, απ’ ότι στα πρατήρια της ενδοχώρας, οι κάτοικοι των νησιών, καλούνται, από 1η Ιανουαρίου, να επιβαρυνθούν έτι περαιτέρω, μετά την εφαρμογή της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβλήθηκε, στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, για την αύξηση των κρατικών εσόδων, από έμμεσους φόρους, όπως τα καύσιμα, ο καφές, τα τσιγάρα κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, στα πρατήρια των Κυκλάδων, οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων δεν πέφτουν κάτω από το 1 ευρώ και 66 λεπτά ανά λίτρο, με τη μέση τιμή πώλησης να κυμαίνεται στο 1,70, ενώ οι υψηλότερες τιμές καταγράφονται στη Μήλο, με το ακριβότερο πρατήριο 1,89 λεπτά και στην Αμοργό, όπου η φθηνότερη τιμή πώλησης είναι το 1,90 ευρώ ανά λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η ακριβότερη τιμή πώλησης στα πρατήρια των Αθηνών, δεν ξεπερνά το 1 ευρώ και 68 λεπτά ανά λίτρο!

«Απλησίαστη» φαίνεται να είναι η αμόλυβδη βενζίνη των 100 οκτανίων, με το φθηνότερο πρατήριο των Κυκλάδων, να πωλεί με 1,75 ευρώ ανά λίτρο και τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται σε Μήλο, Σύρο και Αμοργό, με 1,99 ευρώ, τη στιγμή που η μέση τιμή στην Αθήνα, βρίσκεται στα 1,72 ευρώ.

Στο πετρέλαιο κίνησης, η μέση τιμή πώλησης ανά λίτρο στις Κυκλάδες ανέρχεται στο 1 ευρώ και 42 λεπτά, με το φθηνότερο σημείο πώλησης να βρίσκεται στη Μύκονο με 1,29 ευρώ και το ακριβότερο, με 1,57 ευρώ, στην Ανάφη. Αντίστοιχα, στα πρατήρια των Αθηνών, οι τιμές ξεκινούν από 0,995 ευρώ ανά λίτρο και οι μέγιστες, κυμαίνονται στο 1,486 ευρώ.

Αυξημένες είναι και οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς κυμαίνονται από 1,045 ευρώ ανά λίτρο, έως και 1,210 (!) στη Σχοινούσα, ενώ οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, αν προμηθευτούν από το ακριβότερο πρατήριο, δεν πληρώνουν περισσότερα από 1,040 ευρώ ανά λίτρο.

Βάσει των παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι τα νησιά, μόνο ευνοημένα δεν υπήρξαν, από τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς, όπως φαίνεται, με την εξίσωσή τους, οι νησιώτες καλούνται να πληρώνουν πολλά περισσότερα, για ίδια αγαθά, σε σχέση με τους κατοίκους της ενδοχώρας, λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους, το οποίο με τη σειρά του, επίσης τυγχάνει μεγαλύτερης φορολόγησης. 

Ετικέτες: