“ΕΡΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ”

Ένα νέο μοντέλο τουρισμού φέρνει η πανδημία

  • Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020 - 06:27

Η Ζάκυνθος όπως και τα περισσότερα ελληνικά νησιά επένδυσαν, με την υποστήριξη των Τ.Ο., τεράστια κεφάλαια στον αποκαλούμενο μαζικό τουρισμό, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ήταν μια επιλογή που όσο και αν ενοχλούσε ορισμένους, ήταν απόλυτα δικαιολογημένη από πλευράς οικονομικών μεγεθών. Άλλωστε όλη η κίνηση στον τουρισμό, ήταν στα χέρια των μεγάλων Τ.Ο. που ως ένα βαθμό επηρέαζαν και τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην.

Η φθηνή και γρήγορα διαδικτυακή εξυπηρέτηση των τουριστών ανέδειξε νέες δυνάμεις στην διακίνησή τους και οι αεροπορικές εταιρείες μετακινήθηκαν πλέον προς τις low cost υπηρεσίες, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση τους σκληρού ανταγωνισμού.

Αυτά όμως που κανείς δεν περίμενε ποτέ να συμβούν, είναι τα σημάδια που παρατηρούνται διεθνώς και κάνουν πολλούς να πιστεύουν πως ίσως εγκαινιάζουν μια θεμελιακή αλλαγή στο μοντέλο του παγκόσμιου τουρισμού. Σωτήριον έτος 2020 και εν αρχή η πανδημία.

Η μεγαλύτερη καταστροφή για τον παγκόσμιο τουρισμό όλων των εποχών. Χιλιάδες Δις ευρώ χαμένα σε ξενοδοχεία, Τ.Ο. και αεροπορικές εταιρείες. Και το χειρότερο. Ελάχιστη έως ανύπαρκτη ζήτηση για κρατήσεις στα μεγάλα ξενοδοχεία με τις χιλιάδες των κλινών.

Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Οι μεγάλοι Τ.Ο. νιώθουν να χάνουν τα έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Οι πιο γνωστοί από αυτούς παραμένουν εν ζωή με περιορισμένο προσωπικό και υπηρεσίες, χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις που δίνονται για να μην χαθεί αυτό το στρατηγικό για τις χώρες τους, οικονομικό πλεονέκτημα. Η κίνηση τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού περιορίζεται στο 20% περίπου της κίνησης άλλων εποχών.

Ήταν κάτι που σχεδόν όλοι το είχαν προβλέψει. Τα περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το σύστημα του all inclusive είναι αυτά που έχουν δεσμευτεί με συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης για να εξοφληθούν δανειοδοτήσεις των περασμένων ετών για συντηρήσεις και επεκτάσεις.

Πρόκειται στην ουσία για ξενοδοχεία που εξοφλούν υποχρεώσεις προς τους Τ.Ο. σε μια διαδικασία που θυμίζει τη φράση “ο θάνατος σου η ζωή μου”. Αυτό όμως που ίσως δεν ανέμεναν ήταν ότι θα παρατηρείτο τέτοια στροφή σε κρατήσεις για διακοπές σε μικρά καταλύματα και τις βίλες.

Αν το φαινόμενο δεν είναι συγκυριακό τότε μπορούμε να πούμε πως ο τουρισμός του μέλλοντος δεν θα είναι πλέον μαζικός. Ακόμα κι αν το καλοκαίρι του 2021 έχει βρεθεί το εμβόλιο και έχει θωρακίσει τη δημόσια υγεία, υπάρχουν εκτιμήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο που αναφέρουν πως δύσκολα θα επανακάμψει το μοντέλο του μαζικού τουρισμού.

Η τάση που διαγράφεται είναι ο επιλεκτικός τουρισμός σε καταλύματα που δεν θα φιλοξενούν πολλούς τουρίστες. Ο ίδιος ο υφυπουργός τουρισμού Μάνος Κόνσολας, σε πρόσφατη ομιλία του στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, με θέμα την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, είπε με σαφήνεια ότι “το μοντέλο του μαζικού τουρισμού έφτασε στο τέλος του”.

Φ.Σ.