Ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) προς το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το μειωμένο ΦΠΑ

Προετοιμασία προτάσεων της ΚΕΔΕ για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, σχετικά με τις δυνατότητες πίεσης της Ένωσης, τόσο σε ό,τι αφορά στην επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, όσο και στον καθορισμό οριζόντιων μειωμένων συντελεστών για συγκεκριμένες υπηρεσίες ή κατηγορίες προϊόντων.

Η ενημέρωση έλαβε χώρα κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για το 2022, ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, όπου τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε το μείζον θέμα της κατανομής των τακτικών επιχορηγήσεων (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) από το κράτος προς τους Δήμους και η συνεχιζόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με ταυτόχρονη μείωση των πόρων τους.

Συνεχίζοντας στο οικονομικό κομμάτι, ο λόγος δόθηκε στον κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, ο οποίος και ενημέρωσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, σχετικά με την απόφαση που ελήφθη από την Ευρώπη που αφορά και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, αλλά και τα σημεία στα οποία μπορεί να σταθεί η Ένωση, προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένες και εμπεριστατωμένες προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας προς επεξεργασία.

«Ανοικτή» η δυνατότητα μειωμένου ΦΠΑ σε όλο το νησιωτικό χώρο

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «στις 7 Δεκεμβρίου, ελήφθη μία πολύ σημαντική απόφαση, την οποία θα συνοψίσω ως εξής: Δίδεται ο απαραίτητος χρόνος, έως και το 2025, που θα ισχύσει η νέα Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ. Ο χρόνος αυτός δίδεται σε όλους μας, στην κυβέρνηση, στους μετέχοντες στη Βουλή, αλλά και σε όργανα, όπως εμείς, να εισηγηθούμε οριστικά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ εκεί που μπορούμε».

Ειδικότερα ο ίδιος εξήγησε, ότι «αυτό έχει ως πρώτο αποτέλεσμα, να δίνεται η ευχέρεια στην ελληνική διοίκηση, να “παγώσει” τους συντελεστές, αλλά και να εισαγάγει μειωμένους συντελεστές με βάση το τελικό κείμενο και το Παράρτημα ΙΙΙ, που είναι ο κατάλογος των αγαθών, στα οποία θα εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ. Αυτά έως το 2025».

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε, πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς «με τους μειωμένους συντελεστές, κατοχυρώνουμε μικρότερο συντελεστή σε αγροτικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, προϊόντα του ιατρικού τομέα, όπως εξοπλισμός ιατρικός, προϊόντα έκτακτης ανάγκης, εξοπλισμός για ανθρωπιστική κρίση, αλλά και σε επίπεδο νησιωτικότητας, κατοχυρώνεται η μόνιμη πλέον εισαγωγή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και όχι μόνο στα πέντε νησιά τα οποία είχαν συνδεθεί με την παρουσία των hot spots και τη λειτουργία τους και άρα και την επιβάρυνση από το προσφυγικό. Μπορούμε πλέον να έχουμε μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη νησιωτική χώρα, χωρίς αυτό να εξαρτάται από άλλους λόγους παροχής στήριξης σε μεμονωμένες περιοχές».

Συνεχίζοντας, ανέφερε, ότι «επανέρχεται το άρθρο, που ίσχυε από την συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επί δεκαετίας, κατοχύρωνε την δυνατότητα της Ελλάδας, για έκπτωση 30% των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Με τη νέα συμφωνία αυτή, επιτρέπεται να εισαχθούν μειωμένοι συντελεστές σε όλο το νησιωτικό χώρο».

Δυνατότητα μείωσης της φορολογίας σε επιλεγμένα προϊόντα ή υπηρεσίες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Διευθυντής το Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΤΑ της ΚΕΔΕ, «η επιβάρυνση που αφορά και τα έργα και τις υπηρεσίες, αλλά και τα έργα ΕΣΠΑ, τόσο αυτής της προγραμματικής περιόδου, όσο και της επόμενης, αν έπρεπε να αυξηθεί ο ΦΠΑ, θα είχαμε 24% αντί για 17%, 13% αντί για 9% και 9% αντί 4%, που κατ’ εξαίρεση ισχύουν ακόμη σε ορισμένες κατηγορίες».

Παράλληλα, ανέφερε, πως «υπάρχει ένας πίνακας με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, με τα οποία σχετίζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ», καθώς επίσης και ότι «οι κατηγορίες, για τις οποίες αφήνει ανοικτό το πολιτικό αυτό “όπλο” που κατοχυρώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου αφορούν και σε δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής αλλά και της αναπτυξιακής διαδικασίας του ΕΣΠΑ, των Περιφερειακών Προγραμμάτων κλπ».

Κατέληξε, τέλος, ενημερώνοντας, ότι «η Ελληνική πλευρά, μπορεί να καταλήξει σε δύο συντελεστές ΦΠΑ μειωμένους, που θα μπορεί να εφαρμόζει σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως προσδιορίζονται σε αυτό το παράρτημα».

Επιμελητήριο Κυκλάδων, Περιφέρεια και ΠΕΔ Ν. Αιγαίου σε κοινό αγώνα

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων, έχουν εξ αρχής πραγματοποιήσει σημαντικό αγώνα, προκειμένου να αρθεί η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ήδη από το 2015, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών και ακόμη εντονότερα από τον Οκτώβριο του 2015 όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου από την πρώτη κιόλας ομάδα νησιών [σ.σ. το μέτρο είχε αρθεί σταδιακά, ανά ομάδες νησιών, και συνεχίζει έως και σήμερα να εφαρμόζεται μόνο στα νησιά που επηρεάζονται περισσότερο από το προσφυγικό].

Μάλιστα πρόσφατα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021 και με αφορμή μία προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρόδο, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου προχώρησαν σε κοινή συνεδρίαση και λήψη κοινής απόφασης, με την οποία ζητούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ πίσω στα νησιά του Νότιου Αιγαίου. Επιπλέον, και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, πίεσε εξίσου, για την προώθηση στον πρωθυπουργό της χώρας του καθολικού αιτήματος του νησιωτικού χώρου, με στόχο την άρση της ανισότητας ανάμεσα στην νησιωτική οικονομία και αυτήν της ηπειρωτικής χώρας.

Παράλληλα, οφείλει να επισημανθεί, πως το Επιμελητήριο Κυκλάδων, στη σειρά ετών, από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και έπειτα, έχει προχωρήσει σε δεκάδες παρεμβάσεις, μέσω των αρμόδιων συλλογικών επιμελητηριακών οργάνων, στην Ευρώπη, προκειμένου να πιέσει στην κατεύθυνση αυτή, η οποία ήλθε με αυτή την παράταση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος στη χώρα να κατοχυρώσει μόνιμα πλέον, το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ για το νησιωτικό χώρο, αλλά και για μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών οριζόντια για όλη την Ελλάδα.