Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο «SynerCrete’23» στη Μήλο

Με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο «SynerCrete’23» της Διεθνούς Ένωσης Εργαστηρίων και Εμπειρογνωμόνων στις Κατασκευές, Υλικά, Συστήματα και Δομές (RILEM), το οποίο διεξήχθη στη Μήλο, από 14 έως 16 Ιουνίου στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου «Γεώργιος Ηλιόπουλος» και οργανώθηκε από τον όμιλο εταιριών The Mastermind Group.

Η κύρια θεματολογία του Συνεδρίου αποτέλεσε η συνέργεια τεχνογνωσίας προς τη βιωσιμότητα και την στιβαρότητα των υλικών με βάση το τσιμέντο και των κατασκευών από σκυρόδεμα καθώς και ο φυσικός ορυκτός πλούτος της Μήλου. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, συμμετείχαν περισσότεροι από 350 επιστήμονες, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο (Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Ευρώπη, Αμερική).

Βασικό αντικείμενο του συνεδρίου

Στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου, βρέθηκε η κατανόηση της πολύπλοκης συμπεριφοράς των υλικών με βάση το τσιμέντο και των κατασκευών από σκυρόδεμα, καθώς κατά τη διάρκεια ολόκληρου του κύκλου ζωής τους, απαιτούν από τους ερευνητές να υπερβούν προσεγγίσεις που βασίζονται σε έναν μόνο κλάδο. Η διεπιστημονική εργασία είναι γνωστό, ότι φέρνει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ανάγκη συνδυασμού προσεγγίσεων και μεθόδων που είναι πολύ διακριτές από τη φύση τους, καθώς και καθιστώντας δυνατή την επαρκή επικοινωνία μεταξύ επιστημονικών πεδίων με διαφορετικές (μερικές φορές αντικρουόμενες) ορολογίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικές πρακτικές συνεργασίας.

Ακολουθώντας την κληρονομιά της Δράσης COST TU1404, η οποία ξεκίνησε τη σειρά συνεδρίων SynerCrete το 2018, το συνέδριο του 2023 είχε ως στόχο να συνεχίσει την επιδίωξη να φέρει κοντά τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να ενώσουν την τεχνογνωσία τους, επιταχύνοντας τη μεταφορά γνώσης και προωθώντας την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ειδικοτήτων, δημιουργώντας δρόμους για νέες εξελίξεις προς πιο στιβαρές και βιώσιμες λύσεις για υλικά με βάση το τσιμέντο και κατασκευές από σκυρόδεμα. 

Η Δράση COST TU1404 «Προς την επόμενη γενιά προτύπων για τη διάρκεια ζωής υλικών και κατασκευών με βάση το τσιμέντο» και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν επιφέρει σημαντική διεπιστημονική συνεργασία, κυρίως μεταξύ επιστημόνων υλικών και δομικών μηχανικών, με τη συμμετοχή και από αρκετούς άλλους κλάδους. Ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα, ήταν η γεφύρωση μεταξύ ειδικών σε πειραματικές εργασίες και ειδικών στην αριθμητική προσομοίωση.

Στόχος του συνεδρίου

Στόχος της σειράς SynerCrete είναι να υποστηρίξει αυτές τις καθιερωμένες συνεργασίες και ταυτόχρονα να είναι ανοιχτές σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη της επιστημονικής/πρακτικής κοινότητας για να ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου. Το επίκεντρο της σειράς συνεδρίων είναι η επικοινωνία, η συζήτηση και η πρόκληση της προόδου στην έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή CBM και δομικού σκυροδέματος μέσω του συνδυασμού εμπειρογνωμοσύνης από διαφορετικά πεδία γνώσης, συμπεριλαμβανομένων συναρπαστικών πεδίων έρευνας όπως ο σχεδιασμός βάσει απόδοσης, η τρισδιάστατη μοντελοποίηση για ανάλυση/σχεδιασμό, η μοντελοποίηση πληροφοριών κτηρίων και ακόμη και η ρομποτική, διατηρώντας παράλληλα την εστίαση σε προσεγγίσεις πολλαπλής κλίμακας σε χρονικά και χωρικά επίπεδα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται, παράλληλα, στις προκλήσεις που είναι εγγενείς στον συνδυασμό διαφορετικών εμπειρογνωμόνων και στους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη διαχείριση και ερευνητική συνεργασία στα διεπιστημονικά ερευνητικά έργα.

Το συνέδριο SynerCrete’23 αποτελούνταν από διαλέξεις ερευνητών και άλλων επαγγελματιών από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους σε εργασίες που στοχεύουν σε υλικά και κατασκευές με βάση το τσιμέντο, καθώς και από επιλεγμένο πάνελ προσκεκλημένων ομιλητών. Το συνέδριο προοριζόταν για ερευνητές και επαγγελματίες οποιουδήποτε επιπέδου που ενδιαφέρονταν να εμβαθύνουν τη γνώση στα στοχευμένα θέματα.

Θέματα του συνεδρίου

Στο επίκεντρο του συνεδρίου βρέθηκε η συνέργεια διεπιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης σε υλικά με βάση το τσιμέντο και κατασκευές από σκυρόδεμα προς πιο στιβαρές και βιώσιμες λύσεις τόσο σε υλικό όσο και σε δομικό επίπεδο. Συζητήθηκαν και επιμέρους θέματα, όπως οι εναλλακτικές συγκεκριμένες συνθέσεις για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η σχεδίαση με βάση τις επιδόσεις και πολυφυσική/πολυκλιμακωτή σχεδίαση και καινοτόμες δοκιμές, η παρακολούθηση δομικής υγείας (SHM) και διαχείριση συντήρησης, ο ολοκληρωμένος προγραμματισμός βάσει BIM και τέλος κατασκευή ενός κτηρίου υπεύθυνου για τους πόρους, το οποίο θα περιλαμβάνει καινοτόμες μεθόδους δόμησης, αξιολόγηση βιωσιμότητας και κύκλου ζωής υλικών και κατασκευών από σκυρόδεμα, ρομποτική και υλικά με βάση το τσιμέντο, καθώς και ψηφιακή κατασκευή.

Βραβεία για τις καλύτερες εργασίες

Το συνέδριο περιελάμβανε τρία βραβεία για τις καλύτερες εργασίες και βραβεύτηκαν οι εξής:

Το Βραβείο Καλύτερης Διεπιστημονικής Έρευνας κατέκτησε η εργασία, «Πειραματική έρευνα σχετικά με τις νέες αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του σκυροδέματος αναμεμειγμένο με εμπορικούς θεραπευτικούς παράγοντες με βάση βακτήρια και κρυσταλλικά πρόσμικτα» από τους Harry Hermawan, Virginie Wiktor, Pedro Serna και Elke Gruyaert

Το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Συνεργασίας Έρευνας πήρε η «Ανάπτυξη σύνθετων τσιμεντοειδών αυτοανίχνευσης με βελτιωμένη αντοχή στο νερό και τα χλωρίδια» από τους Wenkui Dong, Wengui Li, Marco Liebscher και Viktor Mechtcherine

Τέλος, το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Έρευνας, απέσπασε, «Ο αντίκτυπος της δέσμευσης χλωρίου στην αντίσταση στην ενανθράκωση: από την αποικοδόμηση ενός κύκλου προς την πολυπλοκότητα της αποδόμησης πολλαπλών κύκλων» από τη Hanne Vanoutrive (PhD)

Ειδικό τεύχος

Οι συγγραφείς επιλεγμένων εργασιών που παρουσιάζονται στο SynerCrete'23 κλήθηκαν να υποβάλουν πρωτότυπες συνεισφορές σχετικά με τη συμμετοχή τους στο συνέδριο στο ειδικό τεύχος του Journal of Advanced Concrete Technology (εκδόθηκε από το Japan Concrete Institute) που σχετίζονται με το SynerCrete'23. Το ACT Journal δημοσιεύει πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες ή τεχνικές εκθέσεις σχετικά με καινοτόμες ή προηγμένες τεχνικές της βιομηχανίας σκυροδέματος.

Εορταστικό δείπνο και ξενάγηση με σκάφος

Το δείπνο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο «Kipos café», μια υπέροχη ταβέρνα στην κορυφή του λόφου με εκπληκτική θέα στην παραλία του Κήπου ενώ μία γεύση τοπικής δημοτικής μουσικής έδωσε το Λαογραφικό Μουσικό Σχολείο Μήλου. Η μετασυνεδριακή εκδρομή με σκάφος διοργανώθηκε για να επισκεφθούν οι συμμετέχοντες δια θαλάσσης τα ομορφότερα σημεία της Μήλου. Το σκάφος ναυλώθηκε ειδικά για την ημέρα μόνο για όσους σχετίζονται με το συνέδριο SynerCrete’23 και τους συνοδούς τους, γεγονός που έδωσε μια ασυνήθιστη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και δικτύωση.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου, εξέφρασαν τα συγχαρητήρια τους και την ευγνωμοσύνη τους στον κύριο Φραγκίσκο Καναβάρη για την εμπιστοσύνη του, καθώς και στους υπόλοιπους προέδρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής, Agnieszka Jędrzejewska, Dirk Schlicke, Farid Benboudjema και Miguel Azenha. Παράλληλα, θέλησαν να ευχαριστήσουν το προσωπικό του Συνεδριακού Κέντρου καθώς και όλους τους τοπικούς συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχία του Συνεδρίου.