Σήμα Λαγκάρντ για μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι

  • Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, 2024 - 11:15

Αφού έβαλε στον «πάγο» την πολιτική της αυστηρής νομισματικής σύσφιξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κρατούσε μικρό καλάθι και μεγάλες επιφυλάξεις για τον χρόνο κατά τον οποίο θα έρθουν μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Στις τελευταίες της, ωστόσο, δηλώσεις η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια το καλοκαίρι, αναγνωρίζοντας ότι έχει γίνει πρόοδος για τον έλεγχο του πληθωρισμού, αν και οι αξιωματούχοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να είναι σίγουροι ότι οι τιμές καταναλωτή είναι υπό έλεγχο.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο, κατευθυνόμαστε προς το 2%, αλλά εκτός εάν είμαστε σίγουροι και μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι θα διατηρηθεί στο 2%, μεσοπρόθεσμα, και έχουμε τα δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε αυτό, δεν πρόκειται να κηρύξω τη νίκη», είπε. «Οχι ακόμα».

Τα σχόλια της Λαγκάρντ ήρθαν στη διάρκεια συνέντευξή της στο Bloomberg House, από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Στη συνέντευξη ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε μια μείωση των επιτοκίων να συγκεντρώσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, δεδομένου ότι αρκετοί αξιωματούχοι έχουν θέσει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Θα έλεγα ότι είναι πιθανό», είπε η Λαγκάρντ. «Αλλά πρέπει να είμαι επιφυλακτική, γιατί τονίζουμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα, εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν έχουν σταθεροποιηθεί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Με τις δηλώσεις της η Λαγκάρντ επιδιώκει να περιορίσει τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των επιτοκίων πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ότι οι αξιωματούχοι σκοπεύουν τελικά να μειώσουν το κόστος δανεισμού.

«Μιλήσατε με μερικούς από αυτούς, μίλησαν πρόσφατα και ο καθένας τους έχει την άποψή του, την οποία σέβομαι απόλυτα», είπε η Λαγκάρντ. «Γενικά τα βρίσκουμε στις αποφάσεις που λαμβάνουμε βάσει δεδομένων. Μερικοί από αυτούς έχουν τα εγχώρια δεδομένα των χωρών τους, έχουν τους αντίστοιχους ρυθμούς πληθωρισμού τους, οι οποίοι είναι διαφορετικοί από τη μια χώρα στην άλλη».

Επιπλέον, η Λαγκάρντ τόνισε ότι τα στοιχήματα της αγοράς για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων αποσπούν την προσοχή. «Δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», ανέφερε.

 

Πηγή: naftemporiki.gr